terima kasih buat kalian semua..

Wednesday, April 29, 2009

Gerai baru bernilai RM2j akan dibina

Gerai baru bernilai RM2j akan dibina


GERAI makan di Pulau Banggi ini akan diganti dengan gerai baru yang bernilai RM2 juta.


KUDAT 28 April - Kerajaan negeri akan membina gerai makan baru di pekan Karakit, Pulau Banggi di sini bagi menggantikan gerai lama untuk meningkatkan keselesaan peniaga dan pengunjung di pulau berkenaan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Banggi, Mijul Unaini berkata, gerai 15 pintu bernilai kira-kira RM2 juta itu akan mula dibina dalam waktu terdekat.

"Saya telah mengadakan perbincangan dengan pejabat daerah untuk membina gerai baru dan cadangan sudah ada serta mendapat persetujuan mereka," katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Menurut Mijul, gerai lama yang siap dibina pada 2002 itu wajar ditukar baru dengan bangunan yang lebih luas dan selesa memandangkan ia menjadi tumpuan utama pengunjung ke pulau itu.

"Gerai baru ini juga akan memberi keselesaan kepada peniaga di sini seterusnya mampu meningkatkan pendapatan mereka," katanya.

Dalam pada itu, katanya, reka bentuk gerai yang akan dibina ini akan menggambarkan budaya dan identiti masyarakat tempatan untuk tatapan pengunjung.

Katanya, pihaknya juga mencadangkan pembinaan 15 gerai konkrit berbanding 10 gerai kayu sebelum ini.

"Gerai baru itu nanti diharap berupaya memberi keselesaan kepada peniaga dan pengunjung di pulau ini.

"Ia juga diharap dapat memberi nafas baru kepada industri pelancongan negeri ini sekali gus menambah kunjungan pelancong tempatan dan luar ke pulau ini," ujarnya.

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...