terima kasih buat kalian semua..

Thursday, April 30, 2009

Kematian pertama di AS
PESAWAT dari Miami yang menuju ke Mexico hampir kosong semalam berikutan ancaman selesema babi.

Bayi dari Mexico dibawa ke Houston untuk rawatan selesema babi

WASHINGTON: Bayi 23 bulan yang maut di Texas selepas menghidap selesema babi, adalah kematian pertama di Amerika Syarikat akibat virus H1N1, kata pegawai Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) AS semalam.

Pegawai kesihatan Houston berkata bayi itu adalah rakyat Mexico yang dibawa ke Texas untuk mendapat rawatan perubatan.

Ia adalah kematian pertama akibat selesema babi yang dilaporkan di luar Mexico, negara yang paling teruk diancam penularan selesema itu. Pegawai AS mengesahkan 65 kes selesema babi, sebahagian besarnya tidak serius tapi lima mangsanya dimasukkan ke hospital di California dan Texas.


"Malangnya, pagi ini saya mengesahkan bahawa kita mempunyai kematian pertama seorang bayi akibat terkena virus selesema H1N1. Ia berlaku di Texas, seorang bayi 23 bulan," Dr Richard Besser, pemangku ketua CDC memberitahu program 'Early Show' menerusi stesen televisyen CBS.

"Bayi itu dibawa ke Houston untuk rawatan perubatan. Keluarganya membawanya ke Texas Selatan. Bayi itu jatuh sakit dan mereka membawanya ke Houston untuk diberi rawatan," jurucakap jabatan kesihatan Hosuton, Kathy Barton memberitahu CNN.

Katanya, beliau tidak tahu bayi itu berasal dari bahagian mana di Mexico.

Presiden Barack Obama, ketika bercakap di Rumah Putih sekembalinya dari lawatan sehari ke Missouri, berkata kematian yang disahkan itu menyebabkan langkah lebih serius perlu diambil bagi menangani penyakit berkenaan.

Sementara itu satu laporan dari Berlin menyatakan Jerman menjadi negara kelapan semalam yang mengesahkan penularan selesema babi, ketika Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) meningkatkan tahap amarannya kepada tahap 5.

Mexico mencatatkan 159 kematian akibat penyakit itu semalam berbanding 152 kelmarin.

New Zealand pula mengesahkan lebih banyak kes selesema babi di kalangan rakyatnya - semuanya yang baru kembali dari Mexico - dengan jumlah berkenaan meningkat kepada 14 orang berbanding tiga semalam.

Jangkitan di Amerika Syarikat dilaporkan meningkat kepada 65 kes, Kanada 13 kes manakala beberapa kes baru dilaporkan turut disahkan di Israel, tiga lagi di Britain serta setiap satu di Austria dan Sepanyol. � Reuters/AP

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...