terima kasih buat kalian semua..

Wednesday, February 24, 2010

Harga ikan dijangka naik selepas 1 Mac

Pemborong ikan tempatan memberi amaran harga ikan melambung selepas 1 Mac ini sekiranya Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) bertegas mahu menguatkuasakan penggunaan kotak ikan berinsulasi bermula tarikh berkenaan.

Jawatankuasa Pengimport/Pemborong Ikan dan Sumber Laut Malaysia yang mewakili semua 40 pemborong ikan tempatan dalam mesyuaratnya di sini, semalam, membuat keputusan akan memberhentikan pengimportan ikan dari negara jiran jika kotak ikan plastik yang digunakan sekarang tidak dibenarkan digunakan.

Pengerusi jawatankuasa itu, Datuk Yusoff Ismail, berkata secara purata, pemborong tempatan mengimport kira-kira 1,000 tan ikan dari negara jiran setiap hari menampung keperluan tempatan.

- para nelayan diberi subsidi diesel..juga diberi elaun rm200 sebulan..harapan rakyat ialah supaya harga ikan murah di pasaran..tapi adalah ini berlaku??? kenapa tidak beri pada para pesawah yg masih rendah harga padinya elaun seperti ini untuk menggalakkan lebih ramai org tanam padi dan kurangkan import beras negara, lebih baik duit tu diberi pada rakyat, sekurang2nya dapat kurangkan garis kemiskinan para petani...sekadar pandangan dangkal..

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...