terima kasih buat kalian semua..

Saturday, February 27, 2010

Romeo Lombok culik remaja kita patut dihukum


KISAH cinta lelaki Lombok seakan tragedi bagi rakyat Malaysia kerana sering dipaparkan di akhbar dan televisyen. Terbaru ialah pelakon Bella yang dipaksa berkahwin dengan lelaki berasal dari Lombok dan kini kembali ke pangkuan keluarganya.

Kisah cinta Lombok ini walaupun agak keterlaluan, ia sebahagian budaya masyarakat di sana yang berbangga jika anak lelaki mereka melarikan anak gadis untuk dikahwini. Tetapi, apabila membabitkan gadis bawah umur seperti Bella, kita di Malaysia bertanggungjawab menghentikan perkara ini.

Walau apapun terjadi kepada gadis atau wanita itu sebelum mereka berkahwin sehingga sanggup meninggalkan keluarga, kita perlu melihat adat lelaki Lombok sebagai perbuatan mendatangkan kesan buruk kepada masyarakat Malaysia.


Pertamanya, ia bukanlah adat mana-mana rakyat negara ini. Keduanya, apabila melarikan anak orang tanpa izin, ia boleh dikatakan satu penculikan mengikut Kanun Acara Jenayah. Tetapi, bagi kes cinta atau atas kerelaan gadis itu sendiri, timbul keraguan sama ada Kanun Acara Jenayah terpakai.

Sudah tiba masanya masyarakat negara ini menyatakan kepada lelaki Lombok bahawa kita sudah muak mendengar alasan 'adat' sebagai sebab mereka melarikan gadis Malaysia. Orang yang tidak mahu memahami adat masyarakat negara ini tidak layak menjejakkan kaki di bumi Malaysia apatah lagi mencari makan di sini.

Saya berasakan kisah Bella sepatutnya menjadi titik noktah kepada kisah tragedi ini dengan memberikan satu isyarat jelas kepada lelaki Lombok yang mereka tidak dialu-alukan kerana gagal memahami adat masyarakat Malaysia.

Bella masih di bawah umur dan jelas apa yang berlaku kepadanya, bertentangan dengan Kanun Acara Jenayah. Jika lelaki Malaysia melakukannya pasti sudah didakwa. Saya merayu kerajaan supaya mendakwa mereka ini dengan undang-undang sedia supaya berasa serik untuk memperlekehkan kita.

Badan kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan juga hendaklah memainkan peranan membantu mangsa dan memberi kesedaran bahawa lelaki Lombok tidak sepatutnya diterima di sini. Cukuplah bendera kita dibakar dan Negaraku dipersenda segelintir rakyat Indonesia tetapi kita tidak boleh berdiam diri apabila ada segelintir lagi membahayakan generasi muda kita.

MEJ MUHD TAHA,
Kepala Batas, Kedah.

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...