terima kasih buat kalian semua..

Monday, March 22, 2010

Pelajar IPTA jadi GRO?


BARU-BARU ini saya ke Lembah Klang atas urusan perniagaan dan menetap di sebuah hotel terkemuka di kawasan Subang.

Pada malamnya, selepas jamuan makan bersama rakan-rakan perniagaan, mereka telah mengajak saya ke kelab malam yang juga berada di dalam hotel yang saya diami.

Pada mulanya saya menolak kerana saya jarang berhibur dan tidak minum minuman keras, tetapi diberitahu cuma untuk berehat dan disediakan minuman ringan jadi saya pergi bersama rakan-rakan.

Setelah setengah jam saya duduk, kami didatangi pelayan dan juga saya lihat ramai gadis Melayu yang masih muda bekerja di situ. Kebetulan rakan saya agak ramah dan memanggil gadis untuk berbual. Alangkah terkejutnya saya apabila diberitahu bahawa anak gadis tersebut merupakan pelajar IPTA dan bekerja part time sebagai pelayan dan mereka tanpa segan-silu berbual dan berpegang-pegangan.

Saya ambil peluang untuk berbual dengan gadis tersebut dan diberitahu, pada siang hari dia adalah pelajar dan sering ponteng kuliah kerana tidak cukup tidur pada malam hari.

Ditanya kenapa lakukan kerja itu, dengan selamba dia menjawab mahu mencari wang untuk hidup mewah, kerja macam ini senang dapat duit.

Saya tersentak kerana anak gadis saya juga masih menuntut di IPTA di Lembah Klang. Apabila ditanya, bagaimana boleh keluar bekerja pada malam hari, mereka memberitahu bahawa mereka tidak duduk di kolej kediaman tetapi menyewa bersama teman-teman di luar, sekitar kawasan tersebut.

Saya terkejut kerana kurangnya penguatkuasaan daripada Majlis Agama Islam Selangor sehingga anak-anak gadis Melayu boleh bekerja dengan pakaian yang menjolok mata dan melayan lelaki hidung belang hanya kerana diumpan dengan wang ringgit.

Mereka juga tanpa segan silu untuk minum minuman keras apabila diminta untuk minum bersama dengan pelanggan yang datang.

Saya menyeru kepada golongan ibu bapa, selalulah mengawasi pergerakan anak gadis kita supaya tidak terjerumus kepada perkara yang tidak bermoral.

BAPA RESAH

4 comments:

 1. kerajaan kedekut duit,tak cukup duit,tak da duit untuk IPTA..untuk bantu anak2 bangsa sndiri yang miskin2..malah anak Melayu sndiri ditindas untuk masuk IPTA..ada kuota ke?? rasanya tak da...wujudnya UiTM la ramai anak2 Melayu di masukkan ke dalam IPTA secara rawak sahaja... hmmm

  apa nak jadi ngn kerajaan??

  ReplyDelete
 2. Semua perkara yang berlaku di Malaysia ni, semua Kerajaan salah. Bas lambat datang pun Kerajaan salah. Bini tak mengandung pun Kerajaan salah. Dapur tak berasap pun Kerajaan salah tetapi tak lihat kesalahan sendiri.

  ReplyDelete
 3. Semua perkara yang berlaku di Malaysia ni, semua Kerajaan salah. Bas lambat datang pun Kerajaan salah. Bini tak mengandung pun Kerajaan salah. Dapur tak berasap pun Kerajaan salah tetapi tak lihat kesalahan sendiri.

  Bengong punya statement...sek sampai darjah bape ni....

  ReplyDelete
 4. Yang pasti kerajaan Selangor mesti ambil tindakan tegas, pelajar khianat amanah ibubapa mesti disedarkan melalui hukuman dan undang2 agar kembali kep pangkal jalan. Takbir ...

  ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...