terima kasih buat kalian semua..

Thursday, March 25, 2010

Selama ini pendidikan apa namanya?

AKHIR-AKHIR ini bertubi-tubi Kementerian Pelajaran diasak dan disarankan agar pendidikan seks dimasukkan dalam kurikulum sekolah, kononnya untuk memberi pengetahuan kepada pelajar tentang bahayanya mengandung anak luar nikah dan mengamalkan seks sebelum berkahwin. Lebih penting adalah untuk mengawal gejala buang bayi yang menjadi-jadi sekarang ini.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil turut mengulangi gesaan supaya Kementerian Pelajaran bertindak segera memulakan pendidikan seks itu manakala kementerian tersebut pula masih menimbangkan dan menunggu maklum balas daripada pihak-pihak yang lain.

Tetapi apakah benar pendidikan seks tidak diajar di sekolah-sekolah selama ini? Atau pendidikan seks yang macam mana yang dikehendaki oleh para pendesak ini?

Selama ini apakah jenis pendidikan yang diterapkan dalam matapelajaran Sains dan Pendidikan Islam mengenai seks? Bukankah itu adalah satu cabang pendidikan seks?

Dalam matapelajaran Sains dan Sains Kesihatan di sekolah telah ada topik-topik tentang alat-alat kelamin lelaki dan perempuan. Para pelajar telah melihat dan melukis dan membuat lakaran serta nota tentang perkara itu.

Mereka telah diajar bagaimana alat-alat kelamin itu berfungsi dan apa hasilnya jika persenyawaan berlaku antara sperma lelaki dan telur dari benih perempuan. Para pelajar telah mempelajari mengenai kitaran haid dan keberkesanan sperma lelaki.

Mereka juga telah didedahkan mengenai proses mengandung dan proses kelahiran melalui matapelajaran Sains dan Pendidikan Islam. Malah dalam Pendidikan Islam telah diajar tentang halal dan haramnya perhubungan intim di luar nikah dan telah diajar juga tentang status anak yang lahir di luar nikah.

Jadi apa namanya pendidikan yang disebutkan itu? Atau pendidikan seks yang macam mana yang dikehendaki oleh Shahrizat itu? Adakah beliau dan pihak-pihak lain yang mendesak ini mahu para pelajar didedahkan dengan kaedah melakukan seks secara selamat ataupun bagaimana mengelak diri dari mengandung? Atau mereka mahu diajar tentang kaedah memakai kondom dan ubat mencegah kehamilan?

ILHAM SYAKIMA

Taman Guru, Yan

1 comment:

 1. ITU LA .. PEMIMPIM YANG XNAK PIKIR DALAM2 .. KACAU BILAU JADINYE .. X HABIS2 ANAK PINAK .. ANAK GADIS KITE NAK DI RACUNI .. KALO PASAL PPSMI KITE SEBUK BERDEMO .. MMG LA ELOK .. TAPI PASAL YANG LEBIH PENTING NI .. YANG ASAS NI KITE DIAM JE .. XDE LAK ULAMAK2 BERSUARA ..

  KAT NEGARA KAFIR PUN ADE YANG MASIH LAGI BERDEBAT PASAL NI .. KITE DGN SENANG JE WAT KEPUTUSAN TANPA NAK BINCANGKAN DULU..

  KITE ORG ISLAM .. KITE ADE AGAMA ..

  XCUKUP2 ..

  ATAU MUNGKIN DIEORG NAMPAK DUIT DALAM BENDE INI .. PROJEK BESAR .. MAMPUS PI LA APE NAK JADI KAT KITE ..

  ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...