terima kasih buat kalian semua..

Saturday, May 29, 2010

Perjuangan Cuepacs patut sama rata

SAYA tertarik dengan luahan Wong Khoo Lai dari Kulai, Johor terhadap perjuangan Cuepacs berkaitan penjawat awam dalam kategori pengurusan dan profesional dalam ruangan ini.

Pada pendapat saya, dalam keghairahan Cuepacs memperjuangkan nasib kumpulan sokongan satu dan dua, jangan dilupakan nasib kakitangan pengurusan dan profesional terutama gred 41 kerana kumpulan ini berada di tengah-tengah.

Dalam kenaikan gaji sebelum ini, kumpulan sokongan mendapat kenaikan antara 25 hingga 35 peratus, tetapi bagi gred 41 cuma 10 peratus

Cuba bayangkan di saat penjawat awam kumpulan sokongan bergembira dengan kenaikan, kumpulan ini cuma berpuas hati dengan kenaikan RM160, sedangkan gred 36 dan 38 dapat kenaikan lebih.

Bagi kami yang baru berkhidmat atau dinaikkan pangkat hanya bersyukur dengan apa yang kami dapat saja.

Untuk makluman Cuepacs, kami di gred 41 tidak layak menuntut elaun lebih masa walaupun kami terpaksa bekerja lewat malam atau kelepasan am, berbanding kumpulan sokongan satu dan dua yang layak tuntut elaun lebih masa.

Ada antara kami yang menyambung pelajaran bagi menambah kemahiran dan pengetahuan pada peringkat sarjana, namun apabila kami sudah menamatkan pengajian dan memperoleh ijazah sarjana, gaji kami masih pada takuk lama.
Sepatutnya, ada sedikit anjakan gaji sebagai ganjaran terhadap pengorbanan dilakukan. Kami korbankan masa, tenaga dan wang ringgit bagi menambah ilmu untuk meningkatkan lagi mutu kerja.

Cuepacs juga harus memperjuangkan kenaikan pangkat kumpulan pengurusan dan profesional ini sama rata tidak kira apa skim seperti pegawai tadbir dan diplomatik, doktor, cikgu yang kenaikan pangkat mereka sudah ditetapkan.

AMIRUL,
Bangsar, Kuala Lumpur

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...