terima kasih buat kalian semua..

Tuesday, May 18, 2010

Sebaris lirik lagu Guru Malaysia tidak sesuai untuk orang Islam

SABAN tahun pada tanggal 16 Mei adalah hari yang istimewa khusus kepada pendidik seluruh negara. Pada tanggal keramat inilah diisytiharkan sebagai Hari Guru peringkat nasional dalam usaha memperingati pengorbanan dan jasa guru mendidik anak bangsa.

Pelbagai acara diatur pada peringkat kementerian, jabatan dan sekolah bagi merayakan Hari Guru ini. Bermula dengan pembacaan pelbagai perutusan hinggalah ke dendangan lagu Guru Malaysia yang sudah menjadi kemestian setiap kali perayaan Hari Guru.
Lagu Guru Malaysia memang unik dan mempunyai tarikan tersendiri. Bermula dengan melodi hinggalah lirik lagunya memang menyentuh jiwa seseorang yang bergelar guru.
Semangat yang dilahirkan dari lirik lagu itu meremangkan bulu roma bagi guru yang benar-benar menghayatinya. Walaupun begitu saya agak terkilan sedikit dengan sebaris lirik lagu Guru Malaysia yang pada pandangan saya amat tidak sesuai jika dilihat dari perspektif agama.

Lirik yang saya maksudkan ialah Rukun Negara kita panduan hidup kami semua. Lirik ini tidak sesuai kerana panduan hidup bagi orang Islam sama ada bergelar guru atau tidak bukanlah pada Rukun Negara tetapi panduan hakiki ialah pada al-Quran dan al-Hadis dan ditambah dengan Rukun Islam dan Rukun Iman. Inilah yang menjadi pegangan seseorang Islam untuk kebahagiaan duniawi dan ukhrawi.

Saya berpendapat lirik ini perlu diubah kepada lirik lebih bersifat terbuka dan tidak menampakkan kepincangan jika dinilai dari sudut agama. Bagi saya sebagai seorang guru, saya tidak menyanyikan lirik ini apabila menyanyikan lagu Guru Malaysia.

AMRAN MN, SK Bahagia,
Kota Bharu

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...