terima kasih buat kalian semua..

Wednesday, July 28, 2010

Beri subsidi dalam bentuk wang


KERAJAAN telah melaksanakan langkah pertama dalam mengurangkan subsidi dengan menaikkan empat barangan keperluan iaitu petrol, diesel, gula, dan LPG. Umum tahu kerajaan kerugian jutaan ringgit berikutan pengaliran subsidi tersebut ke luar negara disebabkan aktiviti penyeludupan. Langkah-langkah yang lebih efisien dan tegas perlu dilakukan oleh kerajaan dalam memastikan subsidi hanya dinikmati oleh rakyat Malaysia sahaja.

Saya berpendapat, kerajaan seharusnya menyalurkan bantuan subsidi dalam bentuk wang tunai kepada semua rakyat. Barangan yang bersubsidi harus dijual mengikut harga pasaran terbuka. Dengan ini, pengaliran subsidi ke luar negara tidak akan berlaku kerana harga barangan tersebut di Malaysia lebih kurang sama dengan harga di negara jiran.

Langkah ini juga akan memastikan hanya golongan yang berhak sahaja mendapat subsidi kerajaan serta menunjukkan ketelusan kerajaan dalam pemberian subsidi.

Kerajaan harus tegas dalam isu ini memandangkan rakyat asing semakin ramai yang menetap dan bekerja di negara ini. Pemberian subsidi dalam bentuk wang tunai dilihat dapat menyelesaikan pelbagai masalah yang berlaku selama ini. Akhirnya terpulang kepada rakyat bagaimana untuk membelanjakan subsidi tersebut kerana hasil kerajaan datangnya daripada rakyat dan harus kembali kepada rakyat.

AMIRUL IMAN ANUAR

Kulai, Johor

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...