terima kasih buat kalian semua..

Wednesday, July 14, 2010

Kisah kereta kena tarik..sangat membebankan


BARU-BARU ini kereta saya ditarik pihak yang diupah CIMB Bank cawangan Alor Setar. Saya mengakui silap saya kerana tidak membayar ansuran tiga bulan. Namun jumlah caj tersembunyi yang dikenakan untuk melepaskan semula kereta yang ditarik melebihi jumlah tunggakan kereta berjumlah RM800 lebih.

Saya perlu menjelaskan jumlah dua kali ganda daripada jumlah tunggakan sehingga mencecah RM2,000 meliputi caj bayaran peguam dan bayaran untuk syarikat penarik kereta. Ini betul-betul memberi tekanan kepada saya memandangkan saya sendiri menghadapi masalah kewangan

Tidakkah pihak bank mempunyai mekanisme lain untuk menyelesaikan masalah ini, memberi pilihan untuk selesaikan jumlah tertunggak saja, umpamanya. Tiadakah belas ihsan atau sifat bertimbang rasa daripada pihak bank dalam kes sebegini?

AB,
Alor Setar, Kedah

3 comments:

 1. saya pun memang pernah terkena..dah le upah tarik kena byr byk lak tu ..pastu nak mintak byr 2 bulan dulu pun tak boleh tolak ansur langsung.. bukan nye kita tak bayar terus....bank ngan ah long same ajer..cuma bank tu ada lesen...

  ReplyDelete
 2. 'Tak boleh tarik kereta yang lunas 75% pinjaman'
  Jul 14, 10 9:10pm
  Institusi kewangan tidak dibenarkan untuk menarik kenderaan yang gagal membuat bayaran bulanan sekiranya penyewa telah melunaskan lebih 75 peratus daripada jumlah pinjaman sewa belinya apabila Rang Undang-Undang Sewa Beli (Pindaan) 2010 diwartakan kelak.

  Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata dengan pindaan syarat itu, institusi kewangan perlu mendapatkan perintah mahkamah sebelum boleh menarik kenderaan tersebut.

  "Pemunya (institusi kewangan) hanya boleh melaksanakan proses pengambilan semula melalui perintah mahkamah jika penyewa (pemilik kenderaan) telah membayar lebih daripada 75 peratus daripada jumlah keseluruhan harga tunai barangan tersebut yang dinyatakan di dalam perjanjian sewa beli berasaskan bayaran ansuran bulanan mereka," katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.

  Ismail Sabri yang menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Sewa Beli (Pindaan) 2010 berkata sebelum ini kerajaan hanya menetapkan syarat 'satu pertiga' ke atas pemunya (institusi kewangan) berhubung dengan pemilikan semula di bawah Akta Sewa Beli 1967.

  Perundangan sekarang menjelaskan pengambilan semula barangan oleh pihak pemunya boleh dilaksanakan apabila penyewa gagal menjelaskan bayaran ansuran sebanyak dua kali dan notis bertulis telahpun diserahkan kepada pihak penyewa.

  "Antara keperluan threshold (sewa beli) ini dipinda bagi mengelakkan pertambahan bebanan kes di mahkamah sekiranya threshold terdahulu dikekalkan," katanya.

  Ismail Sabri berkata perubahan threshold itu juga dilihat akan membantu rakyat bagi mendapatkan pinjaman kenderan daripada industri perbankan dengan mudah memandangkan syarat terkini lebih munasabah dan praktikal.

  Bagaimanapun beliau berkata pemunya boleh melaksanakan pengambilan semula barangan tanpa perintah mahkamah, jika penyewa membayar kurang 75 peratus daripada jumlah keseluruhan harga tunai barangan tersebut yang dinyatakan di dalam perjanjian sewa beli.

  Mengenai isu penarik kereta, Ismail Sabri berkata rang undang-undang itu turut mencadangkan kaedah pemberian permit diperkenalkan bagi mengawal selia aktiviti pengambilan semula oleh penarik kenderaan.

  Katanya bagi memastikan aktiviti pengambilan semula itu dibuat dengan beretika, kerajaan meningkatkan penalti daripada RM3,000 atau penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya sekali kepada denda tidak melebihi RM100,000 terhadap mana-mana syarikat yang didapati melanggar peraturan akta berkenaan.

  Selain itu, denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya boleh dikenakan terhadap orang perseorangan yang melakukan kesalahan sama.

  Ismail Sabri juga berkata rang undang-undang itu bertujuan mengatasi masalah dalam amalan membayar wang tempahan untuk kenderaan yang ditempah.

  "Masalah timbul apabila terdapat segelintir pihak yang menggunakan kelemahan perundangan sedia ada dengan tidak mengembalikan semula 'booking fees' (wang pendahuluan) sekiranya terdapat pembatalan penempahan. Terdapat juga kes di mana ejen menipu orang ramai dengan menggelapkan kesemua 'booking fees' daripada pelanggan yang berurusan dengan mereka," katanya.

  Selaras itu, pindaan akta berkenaan memperuntukkan tanggungjawab sepenuhnya kepada pihak pengedar kenderaan untuk memulangkan semula bayaran tempahan sekiranya terdapat pembatalan dari mana-mana pihak selain menjadikan bayaran tempahan sebagai sebahagian daripada bayaran deposit.

  Rang Undang-Undang itu kemudian diluluskan.

  ReplyDelete
 3. salam takziah,
  saya tumpang sedih.

  untuk pengetahuan anda,Bank CIMB tu milik adik ipar rosmah.,hehehehe

  zalim sungguh depa ya..

  kalu nak kereta murah, pastikan pRU 13 kita hantar UMNO/BARISAN NASIONAL ke neraka, manakala pakatan rakyat kira tegakkan di putrajaya
  ini semua punca dari undang-undang pentadbiran kerajaan UMNO/BN.fullstop.period.!!!

  ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...