terima kasih buat kalian semua..

Thursday, July 15, 2010

Pendatang tak tahu adab gugat ketenteraman rakyat tempatan


BARU-baru ini saya melihat ruang legar Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA) yang gah sudah tercemar apabila ramai pendatang asing yang dipercayai dari Nepal dan Myanmar duduk malah berbaring di lantai ruang legar.

Sudahlah bersuara kuat malah mengeluarkan bau tidak menyenangkan dari kasut dan badan mereka

Apalah agaknya tanggapan pelancong asing dari negara maju? Tidakkah kita sebagai rakyat Malaysia malu dengan keadaan pendatang asing yang datang dengan jumlah yang amat besar hingga memburukkan imej KLIA sendiri?

Itu di ruang legar KLIA. Keadaan dalam komuter dan perkhidmatan awam juga amat menyedihkan. Mereka turut masuk ke koc wanita, manakala wanita mereka pula berbondong-bondong mahu masuk ke dalam koc yang tidak diperuntukkan khas kepada wanita lantaran mengikut kawan lelaki atau mungkin kekasih mereka.

Pendek kata mereka tidak tahu adab dan peraturan serta meragut keselesaan rakyat tempatan. Saya juga pernah tidak jadi naik teksi apabila melihat pemandunya warga asing.

Jangan nanti kerajaan salahkan rakyat mengapa tidak menggunakan perkhidmatan awam apabila pendatang asing secara biadab dan mahu mendominasi ruang mengundang tawar hati rakyat.

Di pekan dan bandar juga tidak terkecuali kena tempias pendatang asing. Lihat bandar Rawang misalnya yang amat kotor tidak terurus ditambah dengan kebanjiran pendatang asing di merata-rata tempat. Mereka meludah, melepak, membuang sampah dan kunyahan air sirih malah kencing di mana saja mereka suka.
Oleh itu, dipohon kerajaan segera mengambil tindakan membasmi pendatang asing. Alasan mereka perlu dalam sektor kerja adalah pembohongan majikan tempatan yang tidak patriotik yang gilakan keuntungan semata-mata.

Rakyat mahu tahu apa tindakan dan perancangan kerajaan terutama Kementerian Sumber Manusia dalam hal pengambilan pekerja asing, Kementerian Pelancongan berhubung permit VOA serta penubuhan jawatankuasa khas di Putrajaya berkenaan membendung pendatang asing.

Saya memohon kenyataan daripada pihak berkenaan menerangkan kedudukan sekarang ini agar dapat membendung rasa tidak tenteram rakyat dengan kerenah 'tsunami' pendatang asing ini.

RAKYAT TERTEKAN,
Kuala Lumpur

2 comments:

  1. betul tue...ala xpyh tgk luar kat putrajaya nie lagila...klu bas tue berbondong-bondong warga myanmar n indon.kite xmenafikan hak depa nak naik...tpi bau badan yang x thn tue.

    ReplyDelete
  2. suami saya kerja di luar negara,bila balik di Malaysia,beliau terkejut bila melihat tingkahlaku pendatang dari nepal,bangladesh,pakistan dan banyak lagi yang kurang ajar pada peribumi dan kelonggaran negara kita pada mereka untuk berada dimana sahaja dan bila2 masa.padanya semasa di luar negara hanya rakyat malaysia yang bebas untuk kemana tapi kdgkala ada hadnya juga tapi bangsa2 asing ini ada had untuk kemana2.Contohnya pasaraya,hanya pasaraya tertentu yang mereka2 ini boleh pergi&pada cuti2 umum mereka2 ini dilarang untuk berada dibandar@tempat2 umum,jika ada mereka akan ditangkap dan dihantar ke kem2 tempat mereka bekerja.Rakyat asing dinegara kita semakin kurangajar&tidak menghormati kita sebagai rakyat Malaysia.Contohnya di Pasaraya2.

    ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...