terima kasih buat kalian semua..

Sunday, July 4, 2010

Suami bercinta lain dengan persetujuan isteri????


KEBANYAKAN wanita yang menghadapi masalah rumah tangga memang tak makan nasihat. Itu pandangan saya, namun jangan pula pembaca anggap saya sombong dan takbur. Tapi itulah kenyataan dan pandangan saya terhadap beberapa wanita keliling saya yang sanggup menganiaya diri sendiri, semata-mata kerana terlalu sayang suami, dan takut bergelar ibu tunggal.

''Mereka rela hidup menderita, sanggup biarkan anak-anak dalam ketakutan daripada diceraikan. Lebih teruk mereka sanggup korbankan masa depan sendiri kerana takut diri jadi umpatan masyarakat.'' Demikian cerita Salina dalam emelnya.

''Di pejabat saya jadi tempat teman-teman meluahkan isi hati begitu juga kalau di rumah tak kira saudara mara mahupun jiran tetangga. Ramai yang suka bercerita pada saya. Bukan seorang, tetapi lebih dari dua belah tangan.

''Pernah saya dapat panggilan ugutan suami tiga kawan baik saya. Mereka maki hamun dan doakan rumahtangga saya hancur. Saya tak marah, sebab memang saya dah bercerai kerana mahu mengubah hidup.

''Kawan saya ada yang menderita, suami kaki judi, kaki pukul dan kaki perempuan. Bila saya nasihatkan supaya bertindak, mereka takut. Takut bergelar janda.

Tanggung

''Saya tak takut bergelar ibu tunggal daripada tanggung dosa mengumpat keji dan memburukkan suami pada orang. Memaki hamun suami di belakang, bila berdepan menikus. Apa guna ikut cakap suami, tapi dalam hati membenci. Hidup berpura-pura tak ada gunanya. Muka tak ceria hidup selalu menderita.

''Saya bercerai ketika kami sama-sama berusia 40an tahun. Memang awalnya menderita, tetapi sekarang saya rasa lega. Hidup saya semakin tenang, anak-anak ceria, mereka dapat belajar dengan aman, kini dua anak dah masuk universiti, tinggal seorang sekolah menengah. Saya rasa mereka suka saya bercerai daripada tengok kami sering bergaduh.

''Teman baik saya Su terpaksa berhenti kerja kerana ikut cakap suami yang asyik gila bercinta. Kata suaminya dia bercinta lagi kerana tak dapat layanan isteri, jadi kalau nak rumahtangga harmoni Su kena berhenti kerja.

''Sekarang apa dah jadi, suami ceraikan juga kerana nak kahwin lagi. Suami kahwin dengan wanita yang berkerja dan berpendapatan tinggi. Bekas suaminya nak cari lubuk emas nak hidup senang. Jadi betul tak saya cakap perempuan memang bodoh?

''Sekarang Su terpaksa cari kerja lain dengan pendapatan lebih kecil. Anak-anak pula sudah biasa hidup senang. Mereka tak faham pengorbanan ibunya. Mereka mahu hidup selesa bukan derita.

''Pendek kata, siapa rugi? Sudahlah tak berduit kerana dah berhenti kerja, suami ceraikan pula. Suami kita kalau dia bercinta lagi itu tandanya dia tak sukakan isterinya lagi, jadi biarkan dia bina hidup baru mengikut coraknya sendiri.

''Rakan saya Zan pula sanggup berhutang bank kerana nak tolong suami bisnes, bila suami dah senang bisnes berjaya, dia kena cerai, sebab ada kekasih yang menunggu. Waktu itu suami kata: ''Sampai di sini sahaja jodoh kita, awak jangan takut saya akan tanggung anak-anak, saya akan bagi nafkah anak, saya akan bayar balik hutang awak di bank.'' Tapi bila dah nikah baru, nafkah anak entah mana, hutang tanggung sendiri. Waktu itu menangis air mata darah pun tak guna lagi.

''Saya pernah nasihatkan Zan jangan pinjam bank nanti susah, biarlah suami berusaha cari duit. Tapi Zan tak sampai hati, bila suami mendesak, akhirnya tak pasal-pasal bayar hutang bank, bekas suami enjoy dengan isteri baru.

''Dua kes cerai kawan baik saya menjadi igauan dan mimpi ngeri saya. Saya amat kesal kerana mereka tak ikut nasihat saya, bila dah susah barulah mereka kesal, tapi untuk apa nasi dah jadi bubur. Tanggunglah sendiri.

''Sebab itulah saya nasihatkan anak perempuan sulung saya belajar rajin-rajin, bila dah bekerja nanti jangan lupa simpan duit. Jangan bagi tahu suami bila kahwin nanti jumlah simpanan, sebab suami tak akan tahu menabung, sebaliknya dia akan tumpang sekaki menghabiskan duit simpanan anda.

''Saya tak kesal jadi ibu tunggal setelah 20 tahun berkahwin, sebaliknya ia membawa rahmat. Saya dapat beli rumah sendiri yang selesa, anak-anak saya berjaya dalam pelajaran dan saya ada simpanan hari tua, berbanding semasa berkahwin dahulu sentiasa korek lubang, tutup lubang dan berhutang keliling pinggang.

''Kini hidup bapa mereka taklah sebaik mana, biarpun berpangkat, tetapi tak berharta, masih menyewa rumah, isteri pula VSS terpaksa diberhentikan kerja, lebih malang anak-anak masih bersekolah rendah dan di tadika.

''Takkan kerana suami buat maksiat kita nak ikut sama, nasihat dan ingatkan dia. Kalau dia dah ada kekasih lain, biarkan. Jangan sesekali paksa suami sayangkan kita, kalau dia tak suka. Ingat, bila suami dah ada cinta lain, bermakna dia tak sayangkan anda lagi, jadi biarkan dia kahwin lagi.'' Demikian cerita Salina yang keciwa dengan kawan-kawan yang tak mendengar nasihatnya.

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...