terima kasih buat kalian semua..

Thursday, August 26, 2010

Celaka Ulat tiket warga asing lagak samseng..Berani Pukul Penguatkuasa JPJ!!!


Sindiket ulat tiket dikesan beroperasi di Hentian Bas Bukit Jalil dekat sini, dan mengupah warga asing, terutama dari Indonesia, Myanmmar dan Bangladesh yang berlagak samseng serta bertindak ganas terhadap pihak berkuasa.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan yang mendedahkan perkara itu, berkata sepanjang bulan ini saja, pihaknya menahan 200 ulat tiket, termasuk lapan warga asing yang memasuki negara ini secara haram

Semua 200 ulat tiket ditahan itu hanya membabitkan operasi di Bukit Jalil dan kita percaya kegiatan sama turut berlaku di seluruh negara. Ini masalah serius yang perlu diberikan perhatian kerana dikhuatiri mendatangkan banyak masalah pada masa depan, lebih-lebih lagi dengan sikap agresif dan ganas mereka

Ada insiden pegawai dan anggota saya cedera dibelasah kumpulan ulat tiket warga asing ini kerana tidak berpuas hati dengan operasi dibuat JPJ, katanya selepas melawat Depoh Konsortium Transnasional Berhad (KTB) di sini, semalam.

Beliau berkata, sindiket itu turut menyebarkan khabar angin kononnya kehabisan tiket bas untuk beberapa destinasi semata-mata mahu mencetuskan suasana panik di kalangan orang ramai.

Kita sedang menyiasat aduan mengenainya. Kita percaya sindiket itu sengaja bertindak demikian untuk melariskan tiket haram mereka.

Tahun lalu, ada mangsa yang teruk kena tipu. Mereka bukan saja terpaksa membayar tiket mahal, malah bas ditunggu tidak muncul sampai pagi raya, katanya.
Solah berkata, rekod pihaknya menunjukkan setakat ini hanya tiket bas bagi perjalanan ke Kuala Terengganu, Kota Bharu dan Alor Star habis dijual, namun beliau dimaklumkan beberapa pengusaha bas akan menyediakan bas tambahan.

Kita yakin jumlah bas mencukupi tahun ini, namun jika berlaku krisis, Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) sedia mengeluarkan lesen perubahan sementara (LPS) bagi bas pekerja dan bas sekolah, manakala lesen jangka pendek (LJP) untuk bas persiaran, katanya.

Sementara itu, Solah berkata, 4,500 pegawai dan anggotanya akan ditempatkan di 202 laluan maut yang dikenal pasti di seluruh negara sempena musim perayaan ini.

Kita turut melancarkan operasi pemeriksaan dan penguatkuasaan di 79 depoh dan bengkel bas sejak 20 Ogos lalu, bagi memastikan pengusaha bas sentiasa peka terhadap aspek penyelenggaraan kenderaan mereka kerana ia membabitkan nyawa penumpang, katanya.

Oleh Hardi Effendi Yaacob


2 comments:

  1. Tuan Blog

    Sebab itulah kat jakarta indon baling tahi kat kedutaan kita.....kat sini pun mcm lanun kat negara dia lagi laaaa...Kah kah kah...."orang kita"

    ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...