terima kasih buat kalian semua..

Sunday, August 29, 2010

Hapuskan saja dasar permit import (AP)


SAYA bersetuju dengan Tun Dr. Mahathir Mohamad agar dasar permit import (AP) dihapuskan. Sekiranya Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (Pekema) merasakan mereka masih tidak mampu untuk bersaing dalam industri automotif, ini menunjukkan dasar yang dibuat ini telah gagal dan tidak perlu diteruskan.

Nampaknya selepas beberapa tahun kita masih lagi tidak mampu dan masih mengharapkan tongkat sampai bila-bila.

Dalam perniagaan, tambahan pula yang mendapat keistimewaan kerajaan sepatutnya ia akan memberi keuntungan yang mudah. Kita tidak untung sekiranya keuntungan yang didapati tidak digunakan untuk menambahkan modal pusingan.

Hasrat kerajaan membantu ialah supaya mereka yang dibantu ini dapat memberi peluang pekerjaan kepada rakyat di samping dapat membayar cukai kepada kerajaan. Tetapi sekiranya mereka sendiri pun masih tidak dapat berdiri sendiri, bagaimana pula mereka dapat membantu rakyat yang memerlukan pekerjaan dan membayar cukai.

Ketidakupayaan mereka ini untuk bersaing juga menyebabkan kerajaan dan rakyat rugi dan kita tidak mendapat apa-apa hasil daripada dasar ini bahkan terpaksa terus membantu.

Bagi saya lebih baik ditamatkan saja AP ini kerana ia tidak menguntungkan dan hanya memberi masalah kepada peniaga bumiputera ini. Atau berapa tahun lagikan mereka ini perlu dibantu? Atau mungkin juga kita belum berjumpa usahawan tulen.

TIADA AP

Kedah

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...