terima kasih buat kalian semua..

Sunday, August 29, 2010

Isu Pendatang Haram: Tiru la macam Korea Utara, Kasi Penjara 8 Tahun Dgn Kerja Berat dan Denda RM 1.92 juta


Bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Jimmy Carter berlepas pulang dari Korea Utara hari ini setelah mendapatkan pembebasan seorang rakyat AS dan jaminan daripada Pyongyang bahawa ia mahu menyambung semula rundingan mengenai pelucutan senjata nuklear.

Pemenang Hadiah Keamanan Nobel itu meninggalkan negara komunis tersebut bersama-sama Aijalon Mahli Gomes, seorang lelaki kulit hitam yang dipenjarakan pada April lalu kerana memasuki Korea Utara secara haram dengan menyeberangi sempadan dari China.

Media rasmi di Korea Utara dan China melaporkan, bekas Presiden itu sudah berlepas pulang tetapi perkara itu belum disahkan oleh Carter Center.

"Atas permintaan Presiden Carter dan dasar kemanusiaan, Encik Gomes diberi pengampunan oleh pemimpin Korea Utara, Kim Jong-il,'' menurut satu kenyataan Carter Center.

Gomes ditahan pada Januari lalu dan kemudian dikenakan hukuman penjara lapan tahun dengan kerja berat dan denda berjumlah kira-kira AS$600,000 (RM1.92 juta) kerana memasuki Korea Utara secara haram.

Menurut Carter Center, Gomes dijangka kembali ke Boston pada petang ini untuk ditemukan semula dengan keluarganya.

Carter tiba di Pyongyang kelmarin dalam misi kemanusiaan untuk Gomes dan pejabat beliau serta pegawai S menegaskan usaha itu tidak ditaja oleh kerajaan AS.

Namun media kerajaan Korea Utara hari ini berkata, Pyongyang menyuarakan kesediaan menerusi Carter untuk menyambung semula rundingan pelucutan senjata nuklear yang dibekukan sejak April tahun lepas.

Korea Utara pernah menyuarakan kesediaan sama sebelum ini tetapi mengenakan syarat-syarat ketat yang ditolak oleh kerajaan AS dan Korea Selatan.

Bagaimanapun tawaran terbaru menerusi Carter itu diumumkan sejurus selepas seorang duta kanan China yang terlibat dengan isu nuklear itu melawat Pyongyang dan ketika Jong-il dilaporkan mengunjungi China, satu-satunya penaung diplomatik dan ekonomi Korea Utara. - AFP

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...