terima kasih buat kalian semua..

Sunday, September 5, 2010

Hello Malaysia!! Apa Dah jadi: Pasar dibolot warga asing...

KLANG 3 Sept. - Pendapatan peniaga-peniaga tempatan di pasar besar di sini dikatakan terjejas ekoran kehadiran warga asing yang didakwa 'membolot' sehingga kira-kira 40 lot perniagaan premis itu sejak enam tahun lalu.

Kebanyakan peniaga warga asing itu adalah rakyat Indonesia, Myanmar, Bangladesh dan Thailand yang pada awalnya memberi alasan mahu menumpang berniaga sementara setelah tapak niaga di situ dikosongkan oleh peniaga asal.

Namun, Pengerusi Persatuan Peniaga-Peniaga Kecil Melayu Pasar Besar Klang, Mohd. Khairuddin Abdul Latiff berkata, hakikatnya ialah warga asing itu terus kekal berniaga di situ.

Lebih menyakitkan hati ialah peniaga itu seperti mendapat keistimewaan apabila tidak perlu membayar sewa berbanding peniaga-peniaga tempatan.

Beliau berkata, pihaknya juga telah beberapa kali membangkitkan isu itu kepada pihak berkuasa untuk meminta masalah itu diselesaikan dengan baik tetapi sehingga kini tiada jalan penyelesaian dicapai.

"Isu warga asing ini telah lama dibangkitkan, namun pihak Majlis Perbandaran Klang (MPK) dilihat tidak mengambil tindakan yang berkesan terhadap pihak-pihak ini.

"Bagi kami, ini perkara serius kerana kebanjiran warga asing merampas hak peniaga tempatan yang benar-benar ingin berniaga.

"Mereka (warga asing) bebas berniaga di situ sebagai tuan punya perniagaan dan bukannya pekerja," katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Tinjauan Utusan Malaysia di pasar besar tersebut menunjukkan fenomena kebanjiran warga asing di kalangan peniaga memang berleluasa dan suatu tindakan segera perlu diambil bagi membendung keadaan daripada terus berleluasa.

Setiausaha persatuan, Abdul Rahim Abdul Razak juga melahirkan rasa kecewa dengan keadaan yang berlaku dan berharap MPK tidak lepas tangan dalam isu berkenaan.

Tambahnya, sudah banyak aduan bertulis dikemukakan kepada MPK serta salinannya kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Meru, Dr. Rani Osman dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ramli Mahmud namun warga asing dilihat masih terus berniaga di situ.

"Kita pun tak faham mengapa keadaan itu boleh dibenarkan berlaku. Orang tempatan kalau tidak ada lesen dikenakan denda dan sebagainya tetapi warga asing, tidak kena apa-apa," jelas beliau.

Selain itu, Abdul Rahim mendakwa, warga asing itu sering menjadi tumpuan pembeli kerana mereka sanggup menjual sayur-sayuran dan ikan dengan lebih rendah berbanding peniaga tempatan.

"Keuntungan sikit bagi mereka sudah memadai kerana tidak perlu membayar sewa, gaji pekerja dan sebagainya," katanya.

Keadaan itu diakui seorang peniaga tempatan Rahmat Jamil, 45, kerana peniaga warga asing itu tidak perlu menanggung pelbagai kos sara hidup seperti bil utiliti.

"Warga asing sanggup duduk beramai-ramai serumah dan makan ala kadar tetapi kami peniaga tempatan perlu menanggung keluarga, tambahan pula kos hidup semakin melambung.

"Cara berniaga tidak sihat warga asing yang berniaga di ruang pejalan kaki dan mengenakan harga rendah untuk setiap barangan jualan menggugat pendapatan peniaga-peniaga tempatan," tegasnya.

Seorang lagi peniaga, Jimmy Khoo, 45, berkata, pihak berkuasa pernah mengambil tindakan tetapi warga asing itu terselamat kerana pemilik-pemilik tapak itu mengaku perniagaan itu adalah milik mereka.

Sikap pemilik tapak itu juga, ujar beliau, amat dikesali kerana seolah-olah cuba melindungi perbuatan warga asing yang telah mengugat periuk nasi peniaga-peniaga tempatan.

Kerugian yang teruk dialami oleh peniaga-peniaga ini akibat cara berniaga warga-warga asing ini memerlukan pihak berkuasa melakukan operasi pemutihan secara berkala, katanya.

Sementara itu, Pengarah Komunikasi dan Pengaduan Awam MPK, Norfiza Mahfiz ketika dihubungi memberitahu, isu warga asing itu sudah diselesaikan dengan kerjasama Jabatan Imigresen.

Katanya, pekerja asing itu dikenal pasti hanya sebagai pekerja dan bukannya pemilik tapak perniagaan tersebut.

Namun, katanya, pihaknya akan membuat siasatan lanjut bagi memastikan tiada warga asing berniaga di pasar tersebut kerana ia sememangnya merupakan satu kesalahan.

Oleh ABDUL RAZAK IDRIS

1 comment:

  1. Tuan Blog...
    Dalam menangani PATI Indonesia, Warga Cina yg dtg salah guna VOA saya berpandangan cara dan tindakan pihak berkuasa berkualiti "cap ayam sahaja"

    Sayang Malaysia

    ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...