terima kasih buat kalian semua..

Thursday, September 23, 2010

Kisah Orang Pelarian di Malaysia..


Bangunan yang menempatkan sekolah komuniti kanak-kanak pelarian Rohingya.


Bergelandangan di negara orang

KEAMANAN serta kemakmuran yang dikecapi Malaysia menjadikannya sebagai sebuah destinasi popular bukan sahaja di kalangan para pelancong bahkan ia turut menjadi pilihan kepada pekerja asing dari Indonesia, Thailand, Bangladesh, Pakistan dan banyak lagi.

Mereka ini ada yang masuk secara sah dan ada pula secara haram.

Selain itu Malaysia juga menjadi tumpuan kehadiran kumpulan yang dikategorikan sebagai pelarian yang diiktiraf oleh Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR).

Ketika ini Malaysia menjadi ‘tuan rumah’ kepada pelarian Rohingya dari Myanmar.

Mereka berhijrah beramai-ramai ke negara ini berikutan kekacauan politik yang berlaku di Myanmar pada tahun 1992.

Menurut sukarelawan Agensi Bantuan Malaysia (MRA), Abdul Khalaque Abdul Razak, pelarian Rohingya yang berasal dari wilayah Arakan di Myanmar merupakan etnik minoriti yang tidak diiktiraf oleh rejim tentera Myanmar (junta) dan diberi layanan yang tidak adil.

Keadaan itu menyebabkan ramai pelarian Rohingya yang beragama Islam mencari perlindungan di negara-negara lain seperti Bangladesh, India, Thailand dan Malaysia.

Abdul Khalaque berkata, Bangladesh merupakan destinasi utama yang ditujui pelarian Rohingya pada satu masa dahulu.

Tetapi keadaan tidak selesa di negara itu memaksa lebih ramai pelarian mencari perlindungan di Malaysia atau menunggu peluang penempatan ke negara ketiga.

‘‘Secara umumnya, Bangladesh, Pakistan dan Malaysia merupakan negara pilihan untuk pelarian Rohingya mencari perlindungan setelah tidak diiktiraf di negara sendiri.

‘‘Ketiga-tiga negara ini menjadi pilihan utama kami adalah kerana ia merupakan negara Islam.

‘‘Bagaimanapun kami pasrah sekiranya kami dihantar ke negara ketiga untuk menjalani kehidupan yang lebih sempurna di mana kami akan memperoleh kerakyatan selain dokumen-dokumen sah pengenalan diri masing-masing,’’ ujarnya ketika ditemui di Cheras Baru, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Dia yang merupakan salah seorang komuniti Rohingya bagaimanapun memberitahu, sekiranya pelarian Rohingya di Malaysia ingin ditempatkan di negara ketiga, mereka perlu mendaftar dengan UNHCR.

Jelasnya, kehidupan pelarian Rohingya di mana-mana negara yang mereka masuki tidak terjamin kerana menghadapi risiko untuk diusir pada bila-bila masa.

Meskipun mereka ini terpaksa hidup dalam keadaan tanpa memiliki kerakyatan mana-mana negara dan sentiasa dalam ketakutan, mereka tiada pilihan.

Sekiranya pulang ke negara asal, mereka turut tidak diiktiraf sebagai warganegara yang sah disebabkan polisi kerajaan Myanmar.

Itu merupakan masalah utama yang menghantui pelarian-pelarian Rohingya di Malaysia dan ini sekali gus menyebabkan Malaysia sukar menghantar mereka pulang.

Lantaran itu, orang Rohingya berkeluarga di sini tanpa apa-apa hak di sisi undang-undang tempatan.

Ketiadaan dokumen turut menyebabkan mereka hidup dalam keadaan terumbang-ambing tanpa sebarang pekerjaan, pendidikan dan kemudahan.

‘‘Kami memang selesa tinggal di sini (Malaysia). Tetapi dengan keadaan kami yang tidak memiliki sebarang dokumen dan hanya bergantung kepada kad keahlian UNHCR, kami masih lagi merupakan pelarian.

“Untuk itu kami tidak boleh mendapat pekerjaan tetap selain anak-anak kami tidak dapat bersekolah seperti kanak-kanak warganegara Malaysia yang lain.

‘‘Kami sememangnya faham dengan situasi ini. Malah apa yang kami peroleh hari ini sudah cukup baik jika hendak dibandingkan dengan negara asal kami.

‘‘Cuma apa yang kami harapkan agar anak-anak kami dapat menerima pendidikan yang sempurna seperti kanak-kanak warganegara yang lain agar masa depan mereka lebih cerah,’’ jelas Abdul Khalaque lagi.

Sementara itu, perangkaan UNHCR melaporkan sehingga akhir Julai lalu terdapat sekitar 89,800 orang, iaitu jumlah keseluruhan pelarian Rohingya dan pemohon suaka yang berdaftar di ibu pejabat suruhanjaya itu di Kuala Lumpur.

Di Malaysia, undang-undang tempatan tidak mengiktiraf pelarian. Sesiapa saja yang memasuki Malaysia tanpa dokumen perjalanan sah, dianggap sebagai pendatang asing tanpa izin dan boleh dihukum.

Malaysia juga tidak menandatangani Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Pelarian 1951 dan Protokol 1967 mengenainya.

Persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Pelarian 1951 dan Protokol 1967 memberi hak untuk orang Rohingya tidak dihantar pulang secara paksa jika keselamatan mereka di negara asal terancam.

Sehingga negara menandatangani persidangan itu, kerajaan Malaysia tidak berkewajipan memberikan hak untuk bekerja, perumahan, pendidikan atau bergerak bebas kepada orang Rohingya.

Sesungguhnya, nasib mangsa pelarian itu memang mendapat perhatian antarabangsa dan UNHCR adalah antara agensi PBB yang berusaha menangani isu pelarian pelbagai negara termasuk golongan Rohingya yang terdapat di negara ini.


Malaysia jadi pilihan


Muhammad Yasin Fatem dan keluarganya mengenang masa depan yang suram ekoran status pelarian yang membelenggu hidup mereka.


JIKA diberi pilihan, saya lebih suka tinggal di Malaysia daripada dipindahkan ke negara lain kerana Malaysia bukan sahaja merupakan sebuah negara Islam yang aman, malah penduduknya juga baik hati.’’

Itulah luahan isi hati Muhammad Yasin Fatem, 49, pelarian Rohingya yang telah 15 tahun menetap di negara ini.

Ketika ditemui baru-baru ini, Muhammad Yasin dan keluarganya ternyata selesa tinggal di Malaysia walaupun kehidupan hariannya boleh diibaratkan ‘kais pagi, makan pagi dan kais petang, makan petang’.

Keadaan tersebut, menurut bapa kepada lima orang cahaya mata itu, lebih baik berbanding kehidupannya di negara asal, Myanmar.

Bercerita lebih lanjut mengenai kehidupannya di Myanmar, menurut Muhammad Yasin, sejak negaranya di perintah oleh junta tentera, rakyat terutama mereka yang beragama Islam hidup dalam penindasan.

Disebabkan keadaan itulah, ramai rakyat Myanmar yang beragama Islam terutamanya mereka yang berasal dari wilayah Arakan telah melarikan diri ke negara-negara jiran semata-mata untuk menyelamatkan diri selain menjalani kehidupan yang lebih baik.

‘‘Saya memasuki Malaysia pada tahun 1995 melalui Sungai Golok seterusnya melintasi Rantau Panjang, Kelantan untuk ke Kuala Lumpur.

‘‘Ketika itu saya sudah berkahwin dan mempunyai tiga orang anak tetapi saya seorang sahaja yang datang ke Malaysia manakala isteri serta anak-anak ditinggalkan di Myanmar sementara saya mencari tempat tinggal di sini.

‘‘Selepas segala-galanya stabil dari segi kewangan dan tempat tinggal, saya mula membawa masuk seorang demi seorang ahli keluarga saya yang lain. Saya tidak membawa mereka masuk sekali gus kerana masalah duit tidak mencukupi,’’ ujarnya.

Akhirnya berkat kesabaran dia dan isteri, Shamimah Mohd. Shah, 39, pada tahun 2007, Muhammad Yasin berjaya mengumpulkan kesemua ahli keluarga di negara ini.

Kini menetap di sebuah rumah di sekitar Ampang, kesemua anak-anaknya termasuk isteri dan dirinya telah mendaftarkan dengan Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR).

Tambah Muhammad Yasin lagi, ketika ini hanya dia sahaja yang bekerja memandangkan isterinya menghidap asma dan tidak boleh melakukan kerja-kerja berat.

Namun disebabkan upah yang diterima daripada kerja-kerja pendawaian elektrik tidak mencukupi, ada kalanya dia dan isteri terpaksa mengikat perut ataupun mencatu makanan.

Jelas Muhammad Yasin, pendapatan yang diperoleh terpaksa diagih-agihkan mengikut keperluan harian dan ada kalanya terpaksa berhutang untuk menampung perbelanjaan keluarga memandangkan dia tidak bekerja tetap.

‘‘Kami pelarian, mana boleh bekerja tetap dan kami hanya menerima gaji mengikut berapa hari bekerja.

‘‘Bukan itu saja, kami juga sering bertukar-tukar kerja. Walaupun upahnya rendah kami terima juga kerana perlu mencari sesuap nasi,’’ katanya.

Dia yang berkebolehan dalam kerja-kerja pendawaian elektrik sering dipanggil bekerja oleh syarikat yang memerlukan perkhidmatannya.

Walaupun kini tiga anaknya sudah bekerja, menurut Muhammad Yasin, dia masih perlu menyara keluarga terutama isterinya yang kurang sihat.

Daripada maklumat yang diperolehi, dua anak Muhammad Yasin, Mohd. Hanif, 13, dan Nabila, 6, memahami bahawa mereka merupakan pelarian yang berasal dari Myanmar.

Malah bapa mereka menceritakan segala-galanya termasuk kenapa keluarga tersebut terpaksa meninggalkan negara asal dan tinggal ‘menumpang’ di Malaysia.

Walaupun tidak mendapat pendidikan yang sempurna, Mohd. Hanif dan Nabila ternyata anak-anak yang cerdik.

Ketika berbicara dengan Nabila, ternyata anak kecil itu fasih berbahasa Melayu kerana dia sememangnya dilahirkan di Malaysia di samping membesar dalam komuniti Melayu.

Walaupun sudah 15 tahun menetap di Malaysia, masa depan Muhammad Yasin serta keluarga ternyata masih samar.

Selain mereka berstatus pelarian, keluarga tersebut juga tidak mempunyai dokumen yang sah untuk membolehkan mereka mencari pekerjaan yang lebih baik.

Anak-anak juga hanya berpeluang bersekolah di sekolah yang ditubuhkan UNHCR.

Apa pun, mereka cukup bersyukur kerana dapat menjalani kehidupan yang aman dan damai di Malaysia walaupun mereka dikenali sebagai pelarian Rohingya.

Oleh Mariatul qatiah zakaria
Gambar aswad yahya

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...