terima kasih buat kalian semua..

Thursday, September 30, 2010

RM144juta; Persediaan 3 tahun ke Sukan Komanwel, Sasaran cuma 10 emas..berbaloi ke???


RM144 juta! Itulah ‘nilai’ kontinjen negara yang bakal beraksi di Sukan Komanwel New Delhi XIX yang disingkap tirai Ahad ini dan Sukan Asia XVI Guangzhou, November ini.

Angka berkenaan dibelanjakan Majlis Sukan Negara (MSN) bagi menjayakan program Cabaran 2010 bermula sejak 2007 dengan sasaran mengatasi pencapaian terbaik kontinjen negara pada pentas kedua-dua temasya berprestij itu sebelum ini

Sehubungan itu, Ketua Pengarah MSN, Datuk Zolkples Embong menuntut atlit yang menggalas cabaran mempamerkan prestasi terbaik bagi membuktikan pelaburan besar kerajaan itu berbaloi

“Kita menyediakan segala-galanya dalam persiapan Cabaran 2010 dan kemuncaknya semakin hampir dengan atlit akan bertanding bermula Ahad ini di New Delhi dan sebulan kemudian di Guangzhou.

Ia akan menjadi penentu sama ada Cabaran 2010 ini berjaya atau tidak,” katanya yang juga chef de mission kontinjen negara ke Guangzhou, semalam.

Zolkples berkata, jumlah perbelanjaan dikeluarkan sejak 2007 membabitkan 25 jenis sukan merangkumi elaun latihan atlit, gaji jurulatih tempatan dan asing serta pembelian peralatan serta meningkatkan kemudahan latihan.

“Jumlah itu juga membabitkan perbelanjaan latihan dalam dan luar negara, latihan pusat serta pendedahan di luar negara,” katanya.
Pencapaian terbaik kontinjen negara di Sukan Komanwel ialah 12 tahun lalu di gelanggang sendiri apabila memenangi 10 pingat emas, manakala Sukan Asia di Doha, empat tahun lalu dengan membawa pulang lapan emas

Oleh Hussain Said


No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...