terima kasih buat kalian semua..

Tuesday, December 28, 2010

Berapakah sebenarnya harga tiket naiki Menara Kuala Lumpur?


BERAPAKAH sebenarnya harga tiket dikenakan kepada warga Malaysia untuk menaiki Menara Kuala Lumpur?

Saya timbulkan persoalan ini kerana baru-baru ini saya membawa keluarga untuk menaiki menara tersebut. Terpapar di situ harga tiket bagi seorang dewasa ialah RM38 sementara kanak-kanak pula RM28.

Saya agak terkejut kerana tidak menjangka harga tiketnya begitu tinggi. Namun kerana ingin membawa keluarga merasai pengalaman menaiki Menara Kuala Lumpur, saya bayar juga sekalipun terpaksa membelanjakan wang agak banyak. Kami semua tujuh orang, enam dewasa, seorang kanak-kanak.

Apabila saya bercerita kepada rakan-rakan kemudiannya, mereka memberitahu saya harga yang tertera itu adalah untuk pelancong warga asing. Harga untuk rakyat tempatan hanyalah separuh, dengan syarat kita menunjukkan kad pengenalan ketika membeli tiket.

Apa yang saya musykilkan, jika benarlah begitu, kenapa tidak ada tertera harga tiket berlainan bagi pelancong dan bagi rakyat tempatan? Kenapa hanya ditulis harga tiket secara umum?

Atau kenapa tidak ditulis warga tempatan perlu menunjukkan kad pengenalan untuk membolehkan mereka mendapat harga tiket lebih murah? Jika tidak diberitahu, bagaimanakah mereka boleh tahu?

Dalam kes saya dan keluarga, saya sendiri telah memberitahu kepada penjual tiket seorang anak saya adalah masih kanak-kanak, dan penjual tiket bertanya umurnya berapa? Saya beritahu, anak saya dalam Darjah Empat. Sepatutnya dia faham yang kami orang Malaysia. Di negara lain dipanggil 'darjah' jugakah jika belajar di sekolah rendah?

Atau jika tidak pun, bukankah sekurang-kurangnya dia patut bertanya adakah saya warga Malaysia dan meminta menunjukkan kad pengenalan. Sebab penjual tiket itu pun orang Malaysia. Muka saya pun muka Melayu Malaysia.

Namun dia tidak berbuat begitu dan terus meminta saya membayar harga tiket seperti yang tertera.

Saya berharap pihak Menara Kuala Lumpur memberi penjelasan mengenai perkara ini. Janganlah dibiarkan orag ramai dalam kekeliruan.

MAT TARZAN

Kuala Lumpur

4 comments:

 1. Tahniah tuan,tulisan anda amat menarik minat saya membacanya gaya dan penulisan anda amat bergaya dan tepat,membuatkan saya lebih bersemangat untuk menulis dalam dunia baru media ini. Blog tuan telah di'link'kan ke blog saya. Harap blog saya juga boleh di'link'kan di blog tuan terima kasih... http://www.hazwanmohamad.blogspot.com (blog baru anak muda mahasiswa peduli )

  ReplyDelete
 2. ala sabtu leps g zoo ngr pun tiket nak msk tmn rama2 kene 5 inggit. tmn tue blm siap.yg siap hanya sekangkang kera.menyesl +5 inggit.so jd 25 inggit.ingtkn besala.

  nak blik teserempk ngan sorg abg tue bw famili dier.besa gak dalam 8 org dewasa.4 org knk2.maybe dr kg.tgk tgh kira2 duit nak byr kat kaunter tiket.lain muka abg tu.ayh die kuar dri tands trus bg 2 rtus kat abg tue.kesian tgk.

  parking lak bebyr.dahla mahal 4.20.xbebumbung lak tue.ari tue dtg bulan 7 2009.parking msih free.kat kl nak jln sume duit.nak ape sume perlukan duit.sume diswastakan..so jdla perkara2 dia atas.

  ReplyDelete
 3. Jangan naik la menare tu membazir je,cme kalu jalan jem dan tol tk setel,stesen minyak dan tol untung besar la,mybe diarang sengaja kot sebab nak untung besar jd orang luar yang datang ke kl kene tipu dgn jln jem,jln tol pendek,menara mahal cajparking mahal,brg tiruan,org kaye tamak haloba kat kl bila dh ada kuasa jd kaki penipu sb tu rakyat kene kerja kuat sekeluarga sampai mati.

  ReplyDelete
 4. Taktik berniaga... kena tanya Jabatan penguatkuasaan DBKL

  ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...