terima kasih buat kalian semua..

Tuesday, January 4, 2011

Cameron Highlands: Indah khabar dari rupa !!


CUTI sekolahan baru-baru ini saya dan keluarga melawat ke Cameron Highlands selepas lebih 16 tahun tidak berkunjung ke sana.

Itupun kerana memenuhi permintaan anak-anak kerana semasa dibawa bersama lebih 16 tahun dahulu mereka masih kecil dan tidak tahu apa-apa.

Bagaimanapun, percutian kali ini yang diharap akan menjadi kenangan manis buat mereka menjadi sebaliknya gara-gara indah khabar dari rupa tentang Cameron Highlands.

Segalanya bermula sebaik sahaja kami mula menuju puncak Cameron Highlands dari Ipoh. Anak-anak saya bertanya adakah ini keadaan Cameron Highlands apabila melihat keadaan jalan yang berdebu hasil aktiviti kuari di situ.

Mula menjejakkan kaki di kawasan tanah tinggi kami disajikan dengan pandangan bukit-bukit serta lereng yang digondol dengan begitu luas untuk aktiviti pertanian. Kami singgah ke kebun sayur dan menyaksikan aktiviti pertanian dijalankan secara tidak sistematik dan menjejaskan alam sekitar.

Kami teruskan perjalanan dan mula merasai kesejukan udara Cameron Highlands lalu menutup pendingin hawa dan membuka tingkap kereta. Malangnya udara sejuk dan segar yang kami hirup hanya seketika apabila tiba-tiba kami terhidu bau busuk yang amat sangat. Kami tercari-cari punca datangnya bau tersebut dan amat terkejut apabila mendapati terdapat tapak pelupusan sampah betul-betul terletak di tepi jalan utama.

Melewati pekan-pekan kecil yang terdapat di Cameron Highlands mengingatkan kami kepada pekan-pekan kecil di Indonesia yang tidak teratur dan menyakitkan mata. Bangunan kedai termasuk kedai ‘hardware’ serta rumah kediaman didirikan sesuka hati di mana sahaja termasuk di tebing dan amat dekat dengan jalan.

Tanpa mempedulikan hal itu agar tidak menjejaskan mood percutian, kami terus melawat tempat-tempat menarik di Cameron Highlands berpandukan senarai yang terdapat dalam peta Cameron Highlands. Malangnya kami dapati kebanyakan tempat yang kami lawati tidak seindah dan menarik seperti dalam peta.

Setelah menginap satu malam di sebuah hotel empat bintang dengan sewa bilik yang mahal tetapi tidak mempunyai apa-apa keunikan, kami meninggalkan Cameron Highlands dan ingin balik melalui Tapah. Namun sekali lagi kami bernasib malang kerana disebabkan oleh keadaan papan tanda yang mengelirukan di Ringlet, kami telah termasuk ke jalan menuju Betau, Pahang.

Melengkapkan pengalaman pahit percutian kami di Cameron Highlands ialah sepanjang perjalanan tersesat menuju Betau, langsung tiada papan tanda yang membantu malah tempat untuk berhenti rehat dan membuang air juga langsung tidak disediakan.

Kepada semua yang berkenaan dan mempunyai bidang kuasa untuk melakukan sesuatu, bertindaklah sekarang sebelum terlambat. . .

Pelancong Kecewa

Selangor Darul Ehsan

1 comment:

  1. memang betul pun...sy anak jati cameron highlands pun malu nak mengaku bile member2 tanye kenapa tak menetap saje di cameron..cna sejuk best...tp indah khabar dari rupe!pandangan bukan menyejukkan mata yg memandang tapi menyakitkan mata...
    agak2 nye penduduk2 di cna dh terbiasa sejuk bermalas-malasan...so nak keja pun tak keja...dats why sume mcm tak terurus...pbt...mdch...sume lh...banyak tido dr keja...maklumlah...sejuk!duduk dlm selimut lg bagus!!!!

    ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...