terima kasih buat kalian semua..

Saturday, January 15, 2011

Kes Buli: Apakah tiada kesudahan???


AGAK lama kita sudah tidak dengar mengenai kes buli membabitkan pelajar sekolah sehinggalah pada Rabu lalu apabila seorang pelajar Tingkatan Dua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Mergong, Alor Setar, Mohd Syazwan Johari, dilaporkan dibelasah lima pelajar senior di asrama sekolah berkenaan. Mohd Syazwan mendakwa ditampar, ditumbuk, ditendang serta diheret sebelum dihempap rak kasut besi yang terjatuh menyebabkan tulang lutut kirinya retak dan terpaksa dibedah.

Kejadian pada Ahad lalu itu, didakwa turut disaksikan pelajar lain, tetapi tidak ada seorang pun berani menolongnya. Mohd Syazwan mendakwa seorang pelajar senior marah kerana dia tidak ikut arahan apabila dipanggil ke bilik, tetapi kes ini kini dalam siasatan polis. Lima pelajar Tingkatan Tiga sekolah berkenaan sudah pun ditahan bagi membantu siasatan.

Apapun puncanya, sama ada kecil atau besar dan sama ada ia kes terpencil atau tidak, kejadian ini tidak boleh dipandang remeh. Di sebalik pelbagai tindakan yang sudah diambil pihak berkaitan, termasuk Kementerian Pelajaran bagi menanganinya selepas beberapa kes buli sebelum ini, kejadian seumpama itu masih juga berlaku.
Apa silapnya? Tentu ada yang tidak kena hingga menyebabkan kes itu berulang lagi. Dari sini juga timbul persoalan apakah sudah jadi dengan garis panduan dan peraturan yang dikeluarkan Kementerian Pelajaran sebelum ini? Mungkinkah juga selepas agak lama tidak berlaku kes seumpama itu menyebabkan pihak berkaitan mula leka terhadap tanggungjawab masing-masing?

Kita bukanlah hendak menyalahkan sesiapa, tetapi perkara ini jika tidak diingatkan, kita bimbang dan tidak mustahil kejadian itu boleh berlaku lagi. Sebab itu, semua pihak sama ada pelajar, ibu bapa, masyarakat, guru serta pihak pengurusan sekolah perlu sering ditegur dan diingatkan selalu supaya kes seumpama itu tidak berulang.

Memang kita akui bukan mudah untuk menangani kes buli, apa lagi untuk mengawal pelajar yang begitu ramai. Apa lagi sikap, latar belakang keluarga dan cara serta suasana pelajar itu dibesarkan pula tidak sama. Namun, bukan mustahil juga untuk kita menemui jalan penyelesaian yang lebih konkrit kalau isu ini ditangani bersama.

Kasihan pembuli
Dalam hubungan ini, saya tertarik dengan perbincangan mengenai isu itu yang disiarkan stesen Radio IKIM pada pagi Khamis lalu. Elok juga jika inti pati perbincangan itu saya muatkan dalam kolum ini untuk dikongsi dan menjadi renungan kita bersama.

Antara topik yang disentuh ialah kasihan pembuli. Barangkali ramai yang tertanya-tanya mengapa perlu pembuli ini dikasihani? Bukankah mangsa buli itulah yang patut mendapat simpati. Jawapan yang diberi cukup mudah. Seorang pendengar menjelaskan memang patut kita bersimpati dengan pelajar terbabit. Mereka mungkin tidak mendapat didikan sempurna dan kasih sayang daripada keluarga.

Akibatnya, mereka juga tidak mempunyai perasaan kasih sayang terhadap orang lain. Sebab itu, amat penting ibu bapa mendidik anak dengan penuh kasih sayang. Jika mereka dibesarkan dalam suasana yang tidak harmoni dan sentiasa dimarah, diherdik, dipukul atau sebagainya, tidak mustahil perlakuan sama akan dibawa apabila mereka berhadapan dengan orang lain, terutama yang lebih muda.

Seorang lagi pendengar pula berkata, pembuli mungkin juga pernah menjadi mangsa buli. Sebab itu bila menjadi senior, mereka melakukan perbuatan sama kerana mahu membalas dendam dan sikap ini berterusan hingga menjadi tradisi. Beliau menasihatkan pelajar yang melalui pengalaman dibuli agar tidak melakukan perbuatan sama semata-mata untuk membalas dendam, sebaliknya mereka seharusnya membantu dan menunjukkan kasih sayang terhadap pelajar junior.

Itulah yang dilakukannya selepas menjadi pelajar senior, walaupun pernah dibuli ketika mula memasuki asrama. Jika perasaan kasih sayang ini turut diikuti semua pelajar, tentunya tradisi membuli pelajar junior dapat dihentikan. Barangkali inilah penawar paling mujarab bagi menangani kes buli.

Sayang biar bertempat

Namun, kasih sayang yang keterlaluan dan tidak bertempat juga boleh merosakkan anak. Memanglah sukar untuk ibu bapa menerima hakikat anak mereka terbabit dalam kes buli atau salah laku lain di sekolah, tetapi janganlah sampai bila anak mereka melakukan kesalahan, hendak dijentik sekalipun tidak boleh.

Malah, sudah ada guru diserang dan disaman ibu bapa apabila anak mereka mengadu dipukul, walaupun pelajar terbabit melanggar disiplin sekolah. Inilah mungkin menjadi antara sebab disiplin pelajar sekarang sukar dikawal. Apa lagi, bila guru juga sudah tawar hati dan tidak mahu ambil kisah mengenai perilaku pelajar kerana bimbang diserang atau disaman ibu bapa.

Pelajar pun sudah tidak takut dengan guru lagi kerana ibu bapa menyebelahi mereka. Tidak macam zaman dulu, jangan kata hendak mengadu, tetapi jika boleh tidak mahu ibu bapa tahu kita kena rotan dengan cikgu kerana takut kena belasah di rumah pula.

Memanglah dulu lain sekarang lain dan merotan pelajar pun sudah tidak boleh lagi, tetapi ibu bapa kenalah seimbangkan antara kasih sayang dan ketegasan supaya anak tidak terlalu dimanjakan hingga merosakkan masa depan mereka.

Bersama Mahfar Ali


No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...