terima kasih buat kalian semua..

Friday, February 11, 2011

Benarkan lorong kecemasan pada musim cuti..


DARIPADA pemahaman saya, lorong kecemasan di sepanjang lebuh raya seharusnya digunakan untuk hal-hal kecemasan sahaja.

Kita sedia maklum pada musim-musim cuti semua lebuh raya akan mengalami kesesakan luar biasa.

Semasa menggunakan Lebuh Raya Utara-Selatan dari utara ke Kuala Lumpur pada cuti Tahun Baru Cina baru- baru ini, saya telah terperangkap dalam kesesakan sepanjang 30 kilometer iaitu dari Taiping hingga kawasan rehat Sungai Perak.

Bagaimanapun keadaan kesesakan itu masih boleh diterima memandangkan jumlah kenderaan yang berada di lebuh raya pada waktu itu berkali ganda berbanding waktu biasa, tetapi yang tidak boleh diterima ialah sikap segelintir pemandu-pemandu yang menggunakan lorong kecemasan.

Sudahlah kita tertekan dengan keadaan kesesakan, ditambah pula dengan sikap kurang ajar pemandu-pemandu berkenaan yang memotong barisan.

Pihak berkuasa pula tidak mampu berbuat apa-apa atau mengambil tindakan mungkin disebabkan jumlah kenderaan yang terlalu banyak.

Sehubungan dengan itu, saya berpendapat sekiranya pihak PLUS atau pihak berkuasa tidak mampu untuk memantau atau mengawal serta mengambil tindakan terhadap pemandu yang menggunakan lorong kecemasan, adalah lebih baik penggunaannya lorong kecemasan dibenarkan saja semasa musim cuti perayaan.

Ini lebih memudahkan dan tidak menyakitkan hati pemandu lain yang patuh kepada undang-undang.

ARES SALIM

Kota Damansara, Selangor.

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...