terima kasih buat kalian semua..

Tuesday, February 8, 2011

Guru sebenarnya tidak terbeban dengan kerja !! Hanya mengajar 8 jam seminggu !!


SAYA ingin memberi reaksi kepada pandangan saudara Norhisyam Mohamad dari Kuala Kedah di ruangan ini pada 3 Februari 2011 mengenai Jawatankuasa Khas mengkaji beban tugas guru.

Masyarakat Malaysia sering kali diperdengarkan dengan keluh-kesah warga guru yang mengatakan mereka banyak kerja, kerja sampai ke rumah, waktu cuti pun dipanggil bekerja dan seribu macam lagi. Namun tidak ada statistik sebenar yang menunjukkan bahawa warga guru ini adalah benar-benar dalam keadaan tertekan.

Saya telah berkhidmat sebagai guru mulai Disember 1992 sehingga kini. Saya berasa malu dan bersalah jika mengaku terbeban dengan kerja mendidik. Rasionalnya:

* Hampir setiap guru hanya akan diberikan tanggungjawab mengajar minimum dengan enam waktu seminggu dan maksimum 25 waktu seminggu. Secara purata ramai daripada di kalangan guru hanya diberi waktu mengajar 16 waktu seminggu. Satu waktu bersamaan 30 minit atau paling lama 40 minit. Secara purata kebanyakan sekolah rendah atau pun menengah menggunakan satu waktu bersamaan dengan 30 minit sahaja. Purata waktu mengajar guru ialah 16 waktu X 30 min= 480 minit atau lapan jam seminggu iaitu bersamaan satu hari bekerja penjawat awam yang lain.

* Tugas-tugas khas selain daripada kurikulum akan diberikan dengan agihan saksama. Berdasarkan pengalaman saya sebagai pengurusan sekolah, seorang guru akan diberikan satu tugas khas dan satu tugas kokurikulum. Misalnya, jika seorang guru diberikan tanggungjawab guru kelas atau tingkatan, ketua rumah sukan, ketua persatuan atau kelab dan jawatan berupa tanggungjawab ketua, maka guru tersebut tidak akan diberi tanggungjawab lain kecuali sekolah kekurangan guru.

* Tugas menanda buku kerja pelajar, menanda kertas ujian atau peperiksaan dan menyediakan kertas soalan adalah tugas hakiki guru.

* Guru-guru wajar mengetahui dengan jelas tugas hakiki mereka. Jika tidak mengetahui, sila rujuk kepada SPP [Panduan tugas hakiki Pegawai Perkhidmatan Pendidikan].Tolong rujuk Falsafah Pendidikan Kebangsaan, Falsafah Pendidikan Guru, Visi, Misi dan Objektif Kementerian Pelajaran. Lihat juga Tonggak 12 dan semua jenis Perintah Am, Pekeliling Perkhidmatan dan panduan-panduan perkhidmatan guru yang lain.

Guru sebenarnya tidak terbeban dengan tugas hakiki yang ada kecuali mereka sendiri yang membebankan diri mereka. Alasan saya:

* Ramai guru yang terlibat dengan pelbagai aktiviti ekonomi seperti jualan langsung, insurans, jualan runcit (kain tudung, baju, kain pasang, tuisyen, kedai burger dan seribu macam lagi). Cuba rujuk laman sesawang seperti Facebook, kita akan jumpa kebanyakan penjawat awam termasuk guru menguar-uarkan produk jualan mereka dalam Facebook.

* Masa mengajar bukanlah berterusan. Pihak pengurusan sekolah tidak akan berlaku kejam. Setiap guru ada masa senggang. Misalnya, jika guru A telah mengajar tiga waktu sebelah pagi, maka pada waktu empat dan lima, lazimnya beliau akan rehat. Ada juga yang tidak mengajar seharian.

* Guru teknik, guru vokasional dan guru Kemahiran Hidup mempunyai masa mengajar yang lebih senggang. Ada di kalangan mereka yang mengajar tiga hari sahaja dan dua hari akan bercuti daripada mengajar. Purata mereka mengajar tidak lebih daripada 14 waktu seminggu kecuali guru yang mengajar Kemahiran Hidup. Ada yang sempat mengambil projek membuat pagar, membaiki kenderaan luar, mengecat kereta luar, membuat pendawaian rumah dan bermacam kerja lagi dalam waktu kerja.

* Ustaz-ustaz juga tidak ketinggalan menyampaikan ceramah berbayar di merata tempat tetapi tugas hakiki mendidik pelajar terabai. Kalau tidak masakan ada pelajar yang masih tidak mengenal huruf jawi dan tidak boleh membaca al-Quran.

* Guru-guru juga sibuk dengan kejohanan sukan diri sendiri, bukan untuk pelajar. Ada yang terlibat dengan kejohanan sehingga semingu lamanya, sedangkan ia hanya peringkat dalaman sahaja. Jika peringkat kebangsaan hanya setakat itu sahaja kerana tidak ada kejohanan sukan dunia untuk warga pendidik. Masalahnya anak murid yang terabai maka berlakulah guru tidak habis silibus.

Saya meminta mana-mana pihak, terutama golongan guru, agar memberi dan menunjukkan bukti imperikal bahawa mereka (lebih kurang 126,171 guru lelaki dan 279,545 guru perempuan) adalah dalam keadaan tertekan. Tunjukkan juga berapa ramai guru yang dirujuk kepada Lembaga Perubatan kerana masalah mental disebabkan ‘Beban Tugas’.

Saya menyeru semua warga pendidik iaitu guru, Pensyarah Guru, Pensyarah IPTA & IPTS agar menilai diri dan memahami fungsi kita sebagai pendidik. Jika kita tidak boleh, maka ada pekeliling yang dikeluarkan oleh kerajaan untuk kita melepaskan jawatan kita dan carilah kerja yang sesuai dengan kita.

Mokhtar Sabah

Keningau, Sabah.

220 comments:

 1. salam.
  Nak bagi komen sikit artikel kat atas, setelah aku analisa masalah guru tu sebenarnya bukan tertekan pasal tugas tapi tertekan pasal pulus tulah yang terpaksa buat kerja sampingan,bila dah buat dua keje tu tentulah tertekan.
  Namun bukan kerjaya guru-guru saja buat keje dua tu boleh kata gred 29 kebawah tu kena buat dua kerja kalau tidak empat keje, isteri buat dua kerja suami buat dua kerja, malam jadi jaga lagi,
  Saranan akulah kalau di kuala lumpurni RM 1500.00 di anggap miskin dan unjuran terkini RM 3000.00 dah dikatakan miskin dalam satu aktikel yang aku baca.Maka sepatutnya gaji mula bagi penjawat awam misti melepasi taraf kemiskinan dan kenaikan gaji tahunan setara mengikut keadaan semasalah.
  wassalam

  ReplyDelete
 2. Salam saudara mokhtar,
  Apa yang saudara katakan itu ada benarnya tetapi tidak menyeluruh. Saudara kena lihat di mana sekolah saudara berada, jumlah murid, bilangan guru, taraf sekolah dan sebagainya. Saya sebagai contoh, mengajar di SBP, jumlah masa mengajar hanya 21 waktu seminggu tp setiap hari balik rumah dalam jam 4 ptg kerana tugas-tugas lain yang bukanlah tugas hakiki tetapi tugas-tugas perkeranian. Masalah yang kebanyakan guru-guru utarakan BUKAN MASALAH JUMLAH WAKTU MENGAJAR TAPI TUGAS-TUGAS PERKERANIAN YANG SEPATUTNYA BOLEH DIURUSKAN OLEH PIHAK LAIN. Itu masalah utamanya! Saudara ada buat penyelidikan ke bila kata ramai cikgu berniaga? Janganlah generalise semua tempat dan semua sekolah sama dengan sekolah cikgu! Cuba rujuk kepada edaran NUTP, tak silap saya tahun 2009, ada kajian secara akademik dan menyeluruh yang dibuat oleh NUTP dan mendapati ada guru yang bekerja hingga 70 jam seminggu yang jauh lebih banyak daripada mana-mana penjawat awam lain. NUTP tipu? Kalau tipu, manakan Kementerian Pelajaran nak tubuhkan jawatankuasa khas mengkaji perkara tersebut? Saudara menulis hanya berdasarkan pengalaman saudara yang hanya berpengalaman 18 tahun, dan sudah berada di tahap pengurusan. Dalam jangkaan saya, saudara adalah seorang guru di Sabah atau kemiungkinan di kawasan pedalaman. Jadi, pada dasarnya saudara mempunyai pengetahuan yang terhad terhadap tempat lain, sekolah lain dan guru lain. Saya cadangkan, sekiranya saudara ingin menulis, kajilah dahulu aspek-aspek lain dan janganlah menjadikan pengalaman yang sedikit di beberapa buah sekolah dan mungkin hanya di beberapa tempat sebagai sandaran untuk memandang sinis dan dingin pandangan yang diutarakan oleh pihak yang ramai. Maaf kiranya saya menyerang saudara tetapi kita sama-sama guru, maka wajarlah kita menjadi guru yang sebenarnya guru. Terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju sangat

   Delete
  2. saya setuju juga, cuba cikgu Mokhtar mengajar dan mentadbir sekolah di bandar di semenanjung.
   Luaskan skop cikgu.
   Saya mengajar di pedalaman Sarawak, memang rileks.
   Tapi saya seram sejuk nanti dah transfer semenanjung tak reti buat kerja

   Delete
  3. setuju sangat dengan pandangan cikgu anonymous. si mokthar ni yang tak buat kerja. saya mengajar 27 waktu seminggu, masa di sekolah saya tumpukan pada P&P, yang lain saya terpaksa sambung di rumah . abis mengurus rumahtangga, saya sambung dengan kerja sekolah seperti menyemak buku, semak kerja kursus, cari bahan untuk nota tambahan, key in markah dan sebagainya. hujung minggu kadang-kadang otak masih memikirkan kerja sekolah yang tak pandai abis.Saya mengajar di sarawak, beban tugas guru di malaysia sama saja, memang ada guru bermasalah ada tapi jumlahnya sedikit. Jangan En Mokthar cakap sesuka hati, sesuka. Sikap anda amat mencemarkan profesion perguruan malaysia. Saya kecewa, kerana masih ada pemikiran guru macam anda di dunia.

   Delete
 3. tugas guru terbahagi 2 teaching time dan working time,sdr mokhtar kena turun ke sekolah dan lihat keadaan yang sebenarnya,guru memang terbeban dengan working time.....gurulah sebagai jurulatih pasukan permainan sekolah,guru juga sebagai tukang sana ,tukang sini,guru sebagai tukang kebun,guru jugalah yang uruskan segala macam fail dan program,guru jugalah yang yang uruskan segala macam hal di sekolah.teaching time memang la betul tapi tugas lain terlalu banyak,sampai terpaksa pulang lewat ke rumah,kerja pelajar terpaksa dibawa pulang ke rumah,sdr mokhtar mungkin super teacher kut,kalau betul tahniah le....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju sangat sangat!!

   Delete
 4. teruja dengan ayat-ayat terakhir rencana ini!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju sangat sangat sangat!!!

   Delete
 5. Saya adalah bekas guru dan mungkin tak tahu akan perkembangan semasa guru. Walaupun begitu apa yang dikatakan oleh sdr Mokhtar lebih banyak yang tidak benar dari yang benar. Saya telah berkhidmat selama 32 tahun sebagai guru Kemahiran Hidup di beberapa sekolah menengah. Menurut pengalaman saya tidak ada guru teknik dan vokasional yang mengajar bawah 14 waktu seminggu. Saya tak tahu dari mana sdr. Mokhtar dapat maklumat tersebut. Saya sendiri tidak pernah mengajar kurang dari 24 waktu seminggu melainkan 3 tahun terakhir saya apabila saya ditugaskan sebagai keyua guru disiplin, itu pun 20 waktu seminggu. Mungkin sdr. Mokhtar mengajar di sekolah ulu yang mana bilangan pelajar mungkin sedikit.

  guru pencen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju sangat!!

   Delete
  2. Cikgu Mokhtar ni sekadar guru biasa biasa saja kut..

   Delete
 6. cikgu. tugas guru terbahagi kepada 4 bahagian iaitu pentadbiran, akademik, HEM dan kokurikulum. maknanya setiap guru sekurang-kurangnya memegang 1 jawatan bagi setiap bahagian. contohnya bahagian pentadbiran memegang bahagian perabot sekolah, akademik guru kelas, HEM guru pengawas dan koku rumah sukan. bagi bahagian mengajar 24 waktu seminggu. guru tingkatan dengan pelabagai tugas yang kalau tulis sangat panjang. saya tak faham mengapa cikgu moktar ni kata tugas cikgu tak beban. belum tugag di peringkat zon, daerah,negeri dan kebangsaan. contohnya SMTAG, SMLAM dsb. cikgu moktar ni tak faham saya

  ReplyDelete
  Replies
  1. Di Sabah lain..elaun pun banyak..tak payah buat MLM pun gaji dah cukup..cuba dia pindah mengajar di Semenanjung.. ;)

   Delete
 7. jalankan tugas dengan ikhlas...:)

  ReplyDelete
 8. man usj12
  salam..
  anda duduk dipedalaman,silalah duduk dibandaraya seperti kami. kami terpaksa mengajar sehingga 25 waktu seminggu. itu tidak termasuk lagi kelas ganti. jika dah macam itu mana sempat nak berniaga seperti yang en.mokhtar katakan. tapi tak tahulah kalu sekolah cikgu mokhtar..mungkin sekolah cikgu mokhtar ramai yang berniaga. ntah-ntah cikgu mokhtar juga berniaga.

  ReplyDelete
 9. apa pun alasan atau pengakuan, saya harap yg tak boleh atau tak ikhlas menjadi guru haraplah berhenti kerja dan cari kerja lain. ini untuk mencegah diri anda dari mengalami tekanan jiwa dan akhirnya menjadi gila. keadaan ini membahayakan diri anda, keluarga, para pelajar dan masyarakat.

  jadi guru memang teruk. selalu tertekan. iyalah, saya percaya itu. tapi, saya cabar anda berhenti kerja dan cari kerja lain! berhentilah kerja! jangan membebel! jangan mengomel!

  hairannya, sungguh ramai di luar sana yg ingin menjadi guru...

  ReplyDelete
  Replies
  1. saya setuju..Bagi guru yang tertekan sebaiknya berhenti kerja,masih ramai yang ingin menjadi guru di luar sana tetapi tidak berjaya..

   Delete
  2. Salam
   Tu laa..ramai sgt nak jadi cikgu...tak ke beban jadi cikgu..ape2 pon sume keje ade beban..kene laa pandai sendiri nak tangani..opss saya bkn cikgu tapi kerja saya pon beban gak... :)

   Delete
  3. yang tak pernah jadi guru dan tak tahu apa yang benar2 berlaku di sekolah tak perlu nak ckp banyak... Guru2 ni bukan mengomel, tapi menuntut pembelaan.. Guru pun manusia, bknnya malaikat atau pun superman/superwoman... Sebenarnya, guru2 ni ingin menumpukan lebih masa pada persediaan mengajar dan tugas2 mengajar, bknnya pelbagai tugas2 lain yang semua di letakkan di bahu mereka.. yang keje 9-5pm pastu balik tido tu tak payah nk byk sgt komennya...

   Delete
  4. Masalah klu dpt kerja lain x pela.klu x dpt sapa nk tggung. Tapi jujurnya klu ada kerja lain income lebih kurang dah lama aku cabut.mmg bnyk kerja campur kerenah pelajar bandar dan parents yg terlampau pandai.terpaksalah....bertahan dari miss soru. Tapi dah tahap makan diri dia punya pressure.

   Delete
 10. betulkah saudara ni cikgu. cara goreng macam menyamaq cikgu saja

  ReplyDelete
 11. MACAM NAK GILA BILA TAU ADA SEKOLAH MACAM SEKOLAH CIKGU MOKHTAR TU!!!!February 8, 2011 at 9:31 PM

  Sekolah cikgu mokhtar tu heaven sungguh!!! Tak pernah aku dengar ada sekolah macam sekolah cikgu mokhtar sabah ni!!!

  KEMENTERIAN!!!! TURUN PADANG CEPAT!!! ADA BENDA TAK KENA DENGAN SEKOLAH CIKGU MOKHTAR NI!!! Wujud ke sekolah yang macan HEAVEN ni!!! Ke saje je Cikgu Mokhtar Sabah ni nak suruh cikgu-cikgu jeles atau jadi gila sebab tak pernah jumpa sekolah yang macam heaven tu!!!

  ATAU cikgu mokhtar ni bukan cikgu, tapi saja nak menyakat cikgu-cikgu supaya cikgu-cikgu jadi jeles tak tentu arah!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ak ngajar 34 waktu seminggu tau!

   Delete
 12. kat mane le die mengajajar..kat cni ngajar 27 biase tambah lg 2 relief 29 seminggu!!!belum tugasan pengkeranian yg ntah apa2...kalau setakat ngajar jer semeua guru suka tapi kita terbeban dengan kerja2 lain...nak menaip surat atau sijilpun kita la...bukan kerani sekolah yang belambak dok bilik aircond boleh tolong..ink comp dan laptop pun pakai yang sendiri...mana tak tensen penat lagi duit lagi..

  ReplyDelete
 13. Kebanyakan dr kita bekerja di dalam bidang/profesyen yg bukan pilihan atau mengikut minat kita. Sebab tu lah kita buat kerja kita separuh hati saja. Ini bukan hanya pada guru semata mata tetapi secara am. Sekira nya kita belajar bersyukur dengan apa yang ada.......... Cuba banding kan diri dengan mereka yang kurang bernasib baik dari kita.......Renung lah sendiri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju..bukan hanya guru yg pikul beban kerja..byk lagi keje yg begitu beban dr guru

   Delete
 14. kalau betol korang uruskan masa keje, mengajar dsb tak la komplen mcm ni... sibuk la kunun... mengalahkan menteri....

  ReplyDelete
  Replies
  1. maaf ye, GPK KO-KO sekolah sy setiap hari 6.30 pg dah ada kat sekolah dan blk ptg. cuti hujung tahun pulak, tahun lepas 3 hari je yg x tak dtg sekolah. hari lain semua tdg sekolahn buat keje...camna tu. Apapun, kita cubalah berkeja dgn ikhlas dan sebaik mungkin utk anak bangsa kita ye.

   Delete
 15. ko mmg bangang cikgu moktar...mmg penjilat.

  ReplyDelete
 16. nak nanges baca artikel cikgu mokhtar.. saya sokong sangat la pendapat kawan laen nih.. saya tak penah lagi dapat waktu mengajar bawah daripada 20 masa seminggu. dan maksimum saya pernah dapat 32 masa seminggu kerana menggantikan guru bersalin dan sambung belajar.

  tugas-tugas sampingan nih jangan cerita lah. mana nak dapat satu tugas ko-ko, satu tugas khas.. apelah aktiviti sekolah cikgu mokhtar nih yer. saya sendiri pernah diberi tugas ketua penasihat kadet, penasihat sukan dan permainan elit serta beberapa tugas ko-ko lain. kalo jadi ketua tugas khas nih tak payah cakap la. sekolah kita bukan buat satu event je setahun. paling kurang 2 acara wajib hari sukan n anugerah cemerlang. belum kira solat hajat, kem kepimpinan, orientasi dan lain2 ..

  semua tu adalah tugas. itu belum kira guru yang jadi warden.. dengan hanya beberapa ratus elaun guru perlu berhadapan dengan pelbagai kerenah pelajar, bahkan yang lebih teruk ialah risiko berhadapan dengan kes yang memungkinkan guru dikenakan tindakan oleh pelbagai pihak yang tidak langsung memihak pada guru.

  bagaimana yang dikatakan guru tidak terbeban? saya rasa, guru seperti cikgu mokhtar ini mungkin ada di dunia pendidikan, namun ia adalah suara minoriti.

  atau mungkin wujud guru yang langsung tidak kisah pencapaian sekolah lantas apabila loceng berbunyi guru sebegini sudah berbaris di hadapan mesin punch card sedang guru lain bertungkus lumus memastikan kerja yang dibebankan diselesaikan.

  bukan masalah mencari kerja lain. yang penting ialah macamana bebanan itu dapat dikurangkan atau ada mekanisme tertentu membahagikan bebanan tugas guru secara adil dan saksama. kalau penyelesaian kepada masalah ini hanyalah mencabar guru mencari kerja lain, itu bukan menyelesaikan namanya. asal ada sahaja masalah lalu minta pekerja berhenti kerja dan biar sahaja masalah tersebut.amboi.. senangnya hidup..ingat macam sakit gigi cabut gigi ke? kalo sakit kepala?

  sekian

  ReplyDelete
 17. saya pun guru juga. mengajar di kawasan luar bandar di sarawak. Pun merasa tertekan dengan tugas yg bukan hakiki...rasa nak pindah sekolah en moktar. boleh goyang kaki dapat 16 waktu...sekolah mana tu en moktar?

  ReplyDelete
 18. Cikgu Kota,

  Saya tidak nampak keikhlasan dalam penulisan En. Mokhtar... saya tidak mahu memanggil Panggilan 'cikgu' kerana saya merasakan En. Mokhtar sengaja menulis untuk memperlekehkan profesyen perguruan . Daripada apa yang diperkatakan tidak menampakkan pengetahuan En, Mokhtar tentang masalah guru-guru. Rata-rata fakta yang dikemukakan jelas tidak benar dan bersifat prasangka. Kalaulah benar En. Mokhtar ini seorang guru, En. Mokhtar termasuk dalam kategori guru malas yang beruntung kerana mempunyai 'leisure time ' yang tidak munasabah. Sepatutnya En. Mokhtar malu dengan diri sendiri. Datanglah mengajar di Kuala Lumpur untuk mengetahui situasi sebenar kehidupan seorang guru.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Setuju sangat. Ataupun c..mokhtar ni jenis tdk blh diharap bila diberi tugasan, jadi orang tdk beri dia tugas, terlebih-lebih le masa dia.

   Delete
 19. Salam di angin lalu. En Mokhtar menulis kerana dia berada di situasi yg ditulisnya. Seronok kalau sy pun dapat mcm tu. Bgi sy ia hanya 1% drp keseluruhan. Dan En Mokhtar adalag guru (kalau benar dia guru) yg pandai mengelak tugas-tugas lain. Selalunya pentadbir sekolah berlaku tidak adil kepada guru yg rajin(kontrovesi) sape yg rajin dia yg banyak tugas kerana kononya guru itu ikhlas. Lama kelamaan ikhlas jd stress kerana pembahagian kerja yg tak adil. Jadi soal ikhlas jgn timbulkan dalam kerja kerna kita sememangnya ikhlas tetapi ramai golongan atasan jadikan ikhlas ini untuk ditindas. Soal jadi guru kerna terpaksa pun tak boleh dipersoalkan kerana kita siapa? Bolehkah kita baca isihati orang. Bila kes ini wujud mestikah kita suruh cikgu tu berhenti kerja, kejam sungguh orang tu, selfish, saya sokong yg kata umpama sakit gigi cabut giginya, kalau sakit kepala CABUT KEPALANYA, fikiran pendek org yg ckp macam tu. Tak ada langsung rasa simpati atau nak tlg. Itu ke cikgu yg iklas dan cemerlang? Kalau tahu guru itu malas, tak ihklas maka orang yg selalu cakap soal ikhlas tu bantulah kawan yg anda kata tak ikhlas. Saya dah 21 tahun mengajar paling sikit dapat 20 waktu mengajar itu pun ketika jadi ketua guru disiplin selama 5 tahun dan saya berdebat utk dapat 20 waktu. sy mohon tukar guru disiplin mereka tak mahu alasannya sy menjalankan tugas dgn cemerlang akhirnya sy naik hantu di pejabat barulah dpt tukar tugas. sekrg saya dah DG48 mengajar 24 waktu plus relief 2wktu setiap minggu plus guru kelas plus ketua kelab cegah jenayah plus ketua kelab/ pengurus ragbi plus 3 tugas taraf ajk kecil. Sy harap En Mokhtar dapat jd menteri pelajaran supaya semua guru dpt seperti En Moktar juga. Kpd guru perempuan yg suka ckp ikhlas tu cuba jadi ketua guru disiplin secara total bukan pada nama, anda akan tau betapa nikmatnya tugas itu. Bukan hy pandai ckp bila ada masalah disiplin pas kpd guru lelaki. Gaji kita sama kan ikut gred jd jika yg suka ckp ikhlas tu jgn pilih tugas.

  ReplyDelete
 20. Baik tukaq cikgu ni kat sek aku....biar dia rasa macam ne jadi cikgu...

  ReplyDelete
 21. saya pun pernah mengajar di sabah. Memang mengajar di sana rasa tidak terbeban. Mengajar saja ikut sukatan. Lepas itu adalah aktiviti ko-kurikulum sikit-sikit ala kadar. Kemudian saya berpindah ke semenanjung, masaallah, banyaknye kerja.Mengajar; minimum 25 waktu.tambah dengan aktiviti ko-kurikulum dan kelas tambahan boleh katakan seminggu 3- 4 hari pulang pukul 4 petang.Sampai nak uruskan hal-hal peribadi dipejabat lain pun sukar.Tapi kalau taknak terbeban boleh jugak, jangan ambil peduli tugas-tugas tambahan bak kata sdr moktar rujuk senarai tugas guru. Saya rasa kalau saya buat begitu macam berdosa pulak kerana saya tahu anak murid saya tidak dapat yang terbaik yang sepatutnya dia dapat dan kerana SAYA GURU MALAYSIA.Apa yang saya nak kata beban guru masa kini adalah besar bagi guru yang benar-benar hendak berbakti kami memang sedia mengharunginya cuma minta sedikit penenghargaan berbentuk imbuhan supaya guru dapat menumpukan kepada profession gurunya dan tak payah lagi membuat kerja sampingan untuk menampung sara hidup keluarga.

  leman melaka
  Lupa beritahu saya batu 25 tahun mengajar

  ReplyDelete
 22. saya bukan che'gu... anda boleh kata saya tak tahu masalah para guru... saya iyakan saja... malas nak bertekak... cuma saya cabar anda yang rasa tak berbaloi menjadi guru supaya berhenti saja... banyak lagi kerja laen yang anda boleh lakukan... lagipula kehilangan anda boleh digantikan dengan insan2 lain yang ingin menjadi guru... ramai yang bersedia menggantikan tugas anda... jasa anda selama ini tetap mendapat pahala... jadi usahlah risau... berhentilah menjadi guru... pastinya anda lebih berbahagia tanpa bebanan tugas2 seorang guru... semoga anda mencapai cita2 anda...

  ReplyDelete
  Replies
  1. masalahnya nak berhenti pun tak dibenarkan....

   Delete
  2. Setuju sangat. Kalau semua cadang guru stress berhenti kerja, eloklah cuba permudahkan urusan berhenti ni, lepas tu pegawai di jabatan pula stress sbb kes nak berhenti akan ada tiap-tiap waktu, memang byk lg orang lain nak masuk keje guru ni, lps masuk dia pun nak berhenti

   Delete
  3. Sebab dia tak jadi cikgu lagi bolehlah cakap macam orang tak berilmu.macam orang yang tak pernah rasa cili burung,dah rasa baru tahu pedasnya teramat sangat...tak tahu susah dan beban guru jangan cakap sembarangan..

   Delete
 23. Ya saya setuju ngan Tukang Kebun ,kalau rasa terbeban dgn tugas guru berhenti ja pi keja kat kilang,waiter KFC/McD,bellboy,porter atau just relax at home tunggu pencen.

  -patutnya masa cuti sekolah guru2 kena datang pejabt macam penjawat awam lain jangan ikut cuti(melancong) macam murid2

  ReplyDelete
 24. Menarik sungguh baca ulasan cikgu Mokhtar ni. Teringin juga nak bekerja di sek yg macam itu. Saya pernah mendapat APC pada tahun 2009. Jika disebabkan APC tersebut maka saya diberikan tugasan yg sebanyak ini, saya rasa itu tidak adil. Saya cuma ingin berkongsi dengan semua mengenai tugas yang saya dpt utk tahun 2011. Memang rasa sangat terbeban kerana pengagihan tugasan tidak saksama.

  1. Ketua Panitia
  2. Setiausaha Peperiksaan
  3. Setiausaha Headcount
  4. Setiausaha PBS (Pentaksiran Berasaskan Sek.)
  5. Guru Kelas (mengajar 28 waktu seminggu)dan
  mengajar kelas peperiksaan
  6. AJK Kantin, RMT dan PSS
  7. Jawatankuasa Induk Pusat Sumber Sekolah
  8. Guru TKRS (Ketua Kumpulan)
  9. Guru Penasihat Persatuan B.Inggeris
  10. Guru Kelab Bola Jaring
  11. Guru Rumah Sukan
  12. Penyelaras Hari Anugerah Cemerlang
  13. Setiausaha Hari Terbuka (Report Card Day)
  14. AJK SKPM dan NKRA
  15. AJK Program Peningkatan Akademik
  16. AJK Kem Motivasi Kecemerlangan Pelajar
  17. AJK Aktiviti Selepas Peperiksaan
  18. Mengajar kelas tambahan di sekolah- 3 hari
  seminggu slps waktu sekolah (terpaksa rela)

  Tugasan sebagai tenaga pengajar kelas tambahan terpaksa dipikul kerana pengurusan sekolah mahukan guru2 yg mengajar kelas peperiksaan menjadi tenaga pengajar kelas-kelas tersebut kerana lebih arif tentang sukatan pelajaran, format dan cara pemarkahan. Memang mendapat sedikit imbuhan (RM15 sejam untuk 1 kelas ~25 orang (bukan 1 kepala). Siapa kata cikgu hanya mementingkan duit? Kalau diberi pilihan, saya lebih rela pulang awal utk bersama keluarga.

  Kelas2 tambahan sewaktu cuti sekolah juga perlu diadakan menyebabkan saya dan rakan yang lain tidak dapat menikmati cuti dengan sepenuhnya. Nak balik kg pun susah kerana cuti tinggal sedikit. Suami pulak bukan kakitangan kerajaan. Bukan senang2 nak dpt cuti. So, kena betul2 plan.

  Dengan semua tugasan yang tersenarai di atas, terasa 24 jam sehari tidak mencukupi...mana nak uruskan rumahtangga dengan anak2 yang sedang membesar, nak menanda buku2 murid lagi, nak memerah otak mencari kaedah2 P&P yg terbaik, mana nak mengendalikan murid2 yg sering tidak menyiapkan kerja2 sek, yg malas, takde minat belajar dsb. Saya mengajar di sekolah yang biasa2 saja di mana tidak ada tapisan kelayakan untuk kemasukan murid ke sekolah. Bayangkan apa yang saya lalui.... Mungkin ada yang tak percaya. Anda mungkin sukar untuk percaya kerana anda tidak mendapat tugasan yang sebegitu tapi itulah hakikatnya bertugas di Kuala Lumpur.

  ReplyDelete
 25. guru-guru banyak membebel beri komen di sini. tapi tak ada satu pun boleh jawab komen che'gu chantek dan tukang kebon. jawablah cikgu2, kami nak dengar jawapan ikhlas anda semua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya rasa soalan ni kalau dijawab oleh guru kepada bukan guru buat habis air liur je, nak tahu jawapannya lebih baik che'gu chantek (cikgu ke dia ni????) dan tukang kebun pegi cuba jadi cikgu especially mcm cikgu 18 tugas tu, lepas tu anda jawab sendiri.

   Delete
 26. hahaha..ramai betul yg hentam Mokhtar Keningau ni. Tu la, lain kali bg pandangan tak kaji dulu. Ikut sedap muluuuuutttt ja. Buatlah research dulu sebelum keluar kenyataan..

  ReplyDelete
 27. Satu lagi nak cakap, elok juga cadangan Pakatan Rakyat nak bagi elaun tambahan RM500 untuk setiap guru kalau dapat perintah Malaysia.

  Bukan bermata duitan, setimpallah dengan keringat. Cikgu pun manusia gak. Ada keperluan yg perlu dipenuhi. Kalau cikgu boleh ambil O.T, rasanya cikgu2 la yang paling banyak dapat.

  Elok benar cadangan Pakatan Rakyat tu!

  ReplyDelete
 28. saya juga cikgu.tp baru setahun jagung. tak byk nak komen disbbkan walaupun dlm keadaan kerja yg banyak - banyak macam lemon tp saya cuba untuk bereskan ikut due date yg pengurusan mahukan ataupun yg PPd ataupun JPn ataupun kementerian mahukan.

  yg sebenarnya,yg saya nampak...yg rasa agak terbeban tu disbbkan semua kerja yg diserahkan kpd kita guru adalah kerja2 pengkeranian yg memerlukan menghadap komputer utk mengisi beribu data. dan certain pengurusan,memang tak mengagihkan kerja secara adil.nak adil sangat pun ,tak boleh..yg memang cekap komputer..tak ramai.kirenye yg memang dapat byk tugas tu,adalah guru yang sangat dipercayai pihak pengurusan.

  tambah lg sekrang semua hal ehwal sekolah perlu online.actually perkara itu memudahkan, tp apabila satu2 sekolah tu kbyknnya gurunye adalah guru veteran,maka pertembungan cara lama dan cara pengurusan moden...agak bercelaru.

  kdg saya sendiri pening utk handle data perseorangan semua murid dan semua guru seorang diri!tapi saya usahakan jugak..dan saya berterima kasih pd pihak pengurusan sbb adil dgn saya.no relief class, no extra works ..bagi ruang pd saya lengkapkan data2 yg dikehendaki di samping, bg ruang saya mengajar anak2 murid dgn selesa.

  kpd cik anynomous yg kerjanya bersusun 1 - 18 itu..harap dpt face to face dgn pihak pengurusan sekolah dan minta budi bicara mereka..

  ReplyDelete
 29. yang ramai guru marah pd cikgu mokhtar sabah tu sangat tu bukannye sebab ape..cara penulisan dia tu cenderung mewakili 100% insan bernama pendidik.tak betul tu..lain sekolah,lain cara pengurusannya..memang wujud pun certain sekolah yg pengurusannya beratkan beban guru.mungkin cikgu mokhtar bertuah dapat pengurusan yang memahami..:)

  ReplyDelete
 30. y-na said...

  bak kate tukang kebon,syer nie pon bukanlah seorang guru dan sayer sendiri pon masih lagi bergelar seorang pelajar di salah sebuah kampus uitm..apa yang ingin saya suarakan d sini sebenar nyer cam xpenting pon tapi saya nak cakap juga..dulu,guru selalu cakap murid-murid nak jadi apa??kebanyakkan murid akan cakap nak jadi cikgu..bila cikgu tanya kenapa??anak murid pon cakap sebab best tengok cikgu mengajar kat depan..tapi apa komen cikgu lepas tue??mereka kata,murid-murid yang cikgu sayangi sekalian,kita tak boleh nak pilih kerja macam tue jer.kita kena ikut pada minat.kalau tak minat macam mana kita nak buat kerja dengan ikhlas?buat kerja tak ikhlas tak baik tau,tuhan tak suka..jadi apa yang berlaku ni?sakit kot?tolong lah laksana kan tugas anda sebagai seorang guru dengan ikhlas kerana anda telah pon memilih profession guru ini sebagai tugas yang anda ingin pikul..sesungguhnya menjadi seorang pendidik itu adalah mulia..saya sendiri pon sangat menyayangi guru-guru yang pernah mengajar saya..saya amat berharap dapat membalas jasa mereka namun ia tak mampu untuk saya laksanakan..apa yang saya mampu ucap hanya lah terima kasih kerana sudi mendidik saya sehingga kadang kala banyak pengorbanan yang terpaksa anda laksanakan..saya amat menghargai jasa guru-guru semua..tanpa anda saya ini nothing...thankz alot pada mana-mana saja insan yang bergelar guru mahupun pensyarah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. anda bercakap tidak mengikut situasi sekarang. siapakah yang sakit? anda atau siapa? sebelum cakap, sila kaji dahulu... ada pentadbir sekolah yang memahami dan ada yang Zalim.

   Delete
 31. Disarankan kpd KPM,JPN,PPD melawat sekolah Cikgu Mokhtar ni dan belajar dari beliau selok -belok pengurusan P&P ni. Kami cikgu2 di sekolah lain pun ingin merasa bekerja dalam keadaan tidak terbeban ni.

  Siapa Cikgu Mokhtar ni?
  - Cikgu yg terlalu hebat.
  - Cikgu yg x peduli ape.
  - Staf sokongan di sekolah yg marahkan guru.
  - Guru yg kecewa.

  ReplyDelete
 32. Kpd Chegu Cantik, Tukang Kebon dan lain2 yg bertanya. Sebahagian dr kami yg x setuju ngan Cikgu Mokhtar ni kerana fakta2 yg diberikan x betul , dan saya rasa Cikgu Mokhtar ni bukan cikgu. Itu yg menjadi perbahasan.Bukannya kami guru mengeluh ngan beban tugas yg diberi walaupun rasa terbeban. Sebahagian guru2 yg rasa terbeban dan x mampu melaksanakan tugas memang pun dah berhenti/minta bersara awal. Tak perlulah saudara/ri memberi nasihat yg tak diminta disini. Semuanya dewasa dan boleh membuat keputusan sendiri. Jagalah diri sendiri dan bertanggungjawablah ngan keputusan yg dibuat.

  ReplyDelete
 33. Assalamualaikum..,

  Saya guru dr sabah yg baru bertugas setahun.., tetapi saya bertugas d Johor., Saya tidak bersetuju dengan pendapat mengatakan Guru TIDAK TERBEBAN. Bg sekolah Cikgu M tu mgkin GB dia baik.. dpt kat sekolah GB berat sebelah nah... Saya Menjawat jawatan :

  S/U Sukan
  Penyelaras Makmal Komputer
  Guru ICT
  Penyelaras Kajian Tindakan
  S/U PIBG
  Pentaksir KSSR
  S/U SKPM
  Pengerusi Kelab Komputer
  Pengerusi Bola SEpak
  N.Peng Pengakap
  Menyelaras Jadual Waktu Guru
  PEngerusi Buku SKRAP
  N.pengerusi Bilik Akses
  Penyelaras Pendidikan Seni Visual
  Lain aku dah x ingat..

  DAN AKHIR SEKALI WAKTU MENGAJAR AKU 32 waktu...

  MEMANG BEST BETULLAH KENA JADI KAMBING HITAM....

  YG MENJADI MASALAH IALAH, GURU MENGAJAR TAHUN 6 TIDAK MEMEGANG APA-APA JAWATAN BESAR DAN TIDAK MENGAJAR TAHAP 1. MEREKA CUMA DIFOKUSKAN TAHUN 5 DAN 6... NAK SKOR UPSR LA KONON.. DARI MULA GB NI MASUK SEKOLAH NI X PERNAH MENCAPAI TARGET PELAJAR UPSR. PALING TINGGI 11 ORANG DAPAT 5A DARIPADA 101 ORANG PELAJAR.

  JADI BERLAKULAH AGIHAN TUGAS YG TIDAK ADIL DAN TIDAK SAKSAMA... BOLEH CIKGU "M" TADI MENGGANTIKAN TEMPAT SAYA... AKU MAU PIGI KAU PUNYA SEKOLAH KALAU BAGITU..AMACAM...

  NAH AKU CKP SABAHLA.., KALAU KAU BETUL HEBAT DALAM PENGURUSAN MASA KO TOLONG AKU MCM MANA MAU URUS... AKU MAJOR PSV, MINOR MUSIK.. TP MENGAJAR BM 2 KELAS TERMASUK LINUS, PJ KSSR & PK KSSR, PSV ... RPH SATU HAL, TANDA BUKU BUDAK SATU HAL, EH MEMANG NDAK BULE DI ADJUST LAGI BAH...AKU PERNAH TIDUR DI SEKOLAH DALAM MAKMAL KOMPUTER GARA-GARA MAU ,MENGISI SKPM.. KERJA TUR GPK 1 PUNYA KERJA.. AKU PLAK YG KENA BUAT.., SMPAI LAMBAT HNTR GARA-GARA NDAK TAHU MAU ISI BERAPA MARKAH P&P GURU-GURU SEKOLAH D CNI..BILA KPM TELEFON BELUM HNTR BARULA GB, GPK1 X BOLE DUK DIAM... LEPAS TU SALAHKAN AKU PLAK TUR LMBT HNTR...KALAU KAU MAU AKU TOLONG AMIK GMBR KERETA KU DALAMNYA MCM POKET DORAEMON.., SEMUA FAIL ADA TERMASUK PERALATAN SUKAN, PAKAIAN BUKU MURID...MCM RUMAHLA..
  DPT GB NGAN GPK1 MCM SEKOLAH AKU YG TAHU MENGARAH JER BARU KO TAU.. 95 PERATUS KERJA MEREKA GURU YG BUAT..MEREKA CUMA MENGAJAR DAN MENGHADIRI MEETING NGAN MEMBERI ARAHAN SERTA MENGKRITIK... AKU TENGOK DORANG MENGAJAR PUN BW BUKU RPH JER... BBM X DER LEMBARAN KERJA X DER.. PENDEK KATA MASIH DALAM SISTEM P&P LAMA IAITU CHALK & TALK..!!! TAPI KAT SEKOLAH AKU JER LA...SEKOLAH LAIN MGKIN GB & GPK1 MEREKA BAIK...

  KALAU KAU MAU KITA TUKAR SEKOLAH LA.., AKU MASUK SEKOLAH SANA, KAU MASUK SEKOLAH DI JOHOR NI... ADA BERANI...?

  YANG BENAR
  Cikgu 2ME

  ReplyDelete
 34. utk tukang kebun n che`gu chantek,
  dah saya katakan sblm nih, kalau setakat cabar guru yang beri komen supaya berhenti , baek tak payah.. itu bukan menyelesaikan namanya.

  carilah mana2 pekerja yak tak pernah komen mengenai majikan mereka dan saya yakin anda berdua juga pernah memberi kritikan pada majikan anda.

  cuma bezanya disini ialah kritikan anda bersifat kritikan kosong dan kritikan @komen guru2 ini bersandar realiti kerja dan skop kerja yang terlalu luas dan rencam.

  jika anda bekerja di jabatan kerajaan lain, adakah anda perlu bekerja serencam guru? yang pasti jika anda terpaksa keluar dengan urusan kerja sekalipon anda akan pulang dengan claim yang lumayan. anda boleh tanya guru yang komited, agak2 nya berapa banyak claim mereka jika merka bawa anak murid keluar friendly game?

  jika anda bekerja di jabatan lain adakah anda perlu menjaga kebajikan n kesihatan pelajar? adakah anda perlu mengisi butir yang menimbun dan membawa pulang kerja anda hatta tidak tidur malam kerananya? adakah anda perlu memikir program yang bermacam utk peningkatan pelajar?bahkan berhabis duit kerananya?

  saya rasa jika di jabatan lain anda akan bekerja dengan menumpu kerja anda sahaja. jika anda tukang kebun anda hanya memikir kebun dan pembersihan,jika anda kerani akaun anda hanya memikir kerja bahagian kewangan. anda sama sekali tidak mengurus makmal dan sebagainya.

  jika anda di jabatan lain adakah cuti tahunan anda di ganggu ? jika cuti anda diluluskan adakah cuti anda akan diganggu tanpa menggantikan pada cuti yang lain?

  anda tanyalah pada guru, berapa ramaikah yang cuti penggalnya hanya berbaki seminggu daripada sebulan yang diberi? dan cuti seminggu nya tidak ada makna langsung akibat kelas tambahan dan kerja2 urus tadbir yang lain.

  jadi salahkah guru memohon untuk dikurangkan bebanan? bukan mengeluh kosong, tetapi memberi cadangan supaya kerja lebih berfokus seperti anda semua dijabatan lain? adakah saranan ini hanya perlu di jawab dengan "CARILAH KERJA LAIN"

  jika anda memberi saranan kepada ketua anda agar menurus atur semula persekitaran kerja agar dapat menjaga kebajikan pekerja dan agar kerja yang sama tidak dibuat berulang kali lalu ketua anda hanya tahu menjawab " AHH SEMUA TU TAK PERLU, KALO KO TAK PUAS HATI KO G CARI KEJE LAEN" adakah anda rasa organisasi anda akan berjaya dan adakah ia juga adalah seorang ketua yang baik?

  dan jika seorang sahaja guru yang memberi komentar terbeban , mungkin guru itu yang bermasalah, tetapi jika 60 atau 70 peratus darinya yang beri komen terbeban , adakah itu masalah guru atau masalah majikan?

  tidak salah mencari jalan penyelesaian,atau sekurang2 nya memikir jalan penyelesaian, supaya kebajikan terjaga.

  jangan ambil jalan mudah dengan POTONG KEPALA JIKA SAKIT KEPALA.

  ibn_islami

  ReplyDelete
  Replies
  1. kalau dah 99% menyokong terbukti tugas guru mmg membebankan...cuba jd guru cuma seminggu utk rasai bebanan seorg guru

   Delete
 35. moktar ni bengong.

  ReplyDelete
 36. kerja macam2 sebelum jadi guruFebruary 14, 2011 at 12:02 AM

  aku rasa mokhtar ni tak pekena ubat sebab tu bengong

  ReplyDelete
 37. sebenarnya saya faham mengapa che'gu chantek dan tukang kebun berkata demikian. mereka mewakili rakyat biasa negara ini. mereka anggota masyarakat terbesar. mereka terdiri dari berbagai golongan. ya, mungkin mereka mewakili golongan terbesar dalam masyarakat negara kita, iaitu golongan sederhana dan kebawah.

  kami sebenarnya bosan dgn perangai guru2 ni. sejak dari merdeka sampailah sekarang, golongan guru ni kami golongkan sebagai golongan yang "berlebihan". mereka saban waktu minta jasa mereka dikenang-kenang. budi mereka dibalas dan sentiasa jadi anak emas. mungkin sebab ramai orang politik berasal dari guru2, maka tuntutan guru pastinya berjaya.

  pada zaman ini, kami anggap guru tu profesyen - karier. awak buat kerja, awak dapat gaji. awak tak suka kerja tu, awak boleh berhenti. kalau awak tak boleh berhenti, itu terserah awak. tapi para guru ni asyik membebel menjerit mengatakan mereka ni makhluk yg paling terseksa di negara ni. bahasa kasarnya saya cakap... lanca* laa...

  guru adalah jawatan yang paling banyak kemudahannya dalam kerajaan. kalau tak paling banyak pun, ia tetap tergolong dalam kategori banyak. dari risiko kerja (tak perlu hilang nyawa), kemudahan pinjaman, pinjaman perumahan, status masyarakat dsb. malas aku naipnya. itu pon tak tau bersyukur ke?

  kalau guru2 ada masalah pun, tu sebabnya bukan berpunca dari orang lain melainkan dari guru2 juga lah. seperti cikgu besar buat hal, ppd dsb.

  yang buat syllabus mengarut, susunan kerja mengarut pun berasal dari guru2 juga. korang sendiri kasi settle la.

  korang berhentilah ajalah kalau dah tak boleh ikhlas ngajar dan kalau dah tak boleh mensetelkan masalah korang sendiri.

  korang pun sebelum ni dah pernah kan kerja macam2 sebelum jadi cikgu. korang jadi cikgu sebab itu kerja paling best dan gajinya besor kan? kerja ringan, kemas, bergaya, dihormati dan gaji best, banyak kemudahan, boleh sambung belajar dsb. pertimbangan inilah yg korang gunakan sebelum apply jadi cikgu dulukan. lepas tu tiap hari korang doa agar dapat jadi guru kan?

  korang memang tak sedar diri la. pada aku guru2 ni tak sedar diuntung!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa kata tuan/puan jd guru? Rasailah betapa senangnya kerja kami. Ibu bapa semua letakkan tgjawab anak mereka kpd guru.. Anak x pandai salah guru, anak rosak akhlak salah guru... Tggjawab ibu bapa adalah mdidik anak dan guru jg ada anak sendiri utk ddidik. Tapi demi kebaikan anak2 murid ni guru berusaha jg memdidik anak2 ibu bapa yg x sedar diri 2. Tp berapa ramai murid yg dpt djaga sepanjang masa persekolahan? Byk lg kerja lain yg perlu dibuat. Guru bukanlah bibik yg pergi kemana saja murid pergi. Tahukah bukan guru sekelian? Guru byk mengorbankan masa dan wang ringgit demi untuk kebaikan anak2 anda sekelian. Dan anda x mhargai guru anda? Siapa yg didik anda dulu. Mungkin tuan/puan dulu x sekolah. Saya? Saya sgt mhargai jasa seorang guru. Sya x jadi guru klu bukan jasa guru... Adakah kami minta jasa2 kami dkenang? Sebenarnya hnya sebilangan kecil sahaja yg minta2 dkenang. Guru2 x pernah minta dkenang2. Cukuplah kejayaan anak2 muridnya yg memmbuatnya rasa bersyukur.. Ada kalanya ada anak murid yg x menegur gurunya setelah berjaya dlm hidup, tp guru x terasa kecil hati malah yg memanjatkan kesyukuran. Tuan/ puan, sungguh menakjubkan anda pandai membaca tanpa adanya guru.. Maaf andai terkasar bahasa... Saya hanyalah manusia biasa yg x perfect... Terima kasih...

   Delete
 38. saya ikhlas bekerja di sekolah. cuma, rasa kecil hati bila sdr mokhtar kata guru tak cukup masa dan rasa terbeban kerana buat kerja lain, berniaga, dll.

  kerana ia sungguh tidak benar. pagi hingga petang di sekolah. plus waktu cuti pun datang juga. utk cuti sekolah, semua guru hanya entitled utk dapat half sahaja drp cuti murid tu. tapi sy tak kisah kerana saya sayangkan murid saya. cuma harap, jangan pertikaikan keikhlasan kami.

  kerja guru juga sangat pelbagai. bukan hanya duduk dan mengajar. kami umpama performer, yang perlu perform di hadapan audiens seawal 7.30 pagi. jadi tolong jangan bezakan dgn kerja lain.

  oh ya, semua fakta yg sdr mokhtar berikan tiada satu pun yang berlaku ke atas saya. walaupun sy mengajar di SKM yang mempunyai guru yg mencukupi.

  ReplyDelete
 39. saya ikhlas bekerja di sekolah. cuma, rasa kecil hati bila sdr mokhtar kata guru tak cukup masa dan rasa terbeban kerana buat kerja lain, berniaga, dll.

  kerana tiada satu pun yang benar.tak applicable langsung kat saya mahupun semua guru di sekolah saya - SKM yg mempunyai guru yg mencukupi.

  tapi sy tak kisah kerana saya mahukan yg terbaik utk murid saya. saya tak merungut, cuma harap, jangan pertikaikan keikhlasan kami dan tolong jangan bagi info yg salah.

  di antara penyelesaiannya ialah pihak pentadbir harus sangat profesional menguruskan sekolah dan guru2nya agar masalah bebanan ini tidak berlaku. mereka harus menjadi pemudahcara tugas guru, bukan menyusahkan.

  dan pihak nazir atau apa2pun harus memantau juga bahagian pengurusan kebajikan guru.

  ReplyDelete
 40. Kami warga guru tidak pernah mempertikaikan apa yang anda katakan. Tetapi apabila yang anda katakan itu adalah palsu, kami kaum guru kena membetulkan fahaman anda yang tidak memahami..anda perlu ingat, pendidikan negara malaysia bukan ditentukan oleh kaum guru tapi ditentukan oleh politik...anda yang mengkomen guru mungkin adalah golongan yang tidak berpelajaran. Jadi, lebih baik berdiam dari terus memperlihatkan kebodohan anda dalam mengupas isu....

  ReplyDelete
 41. Guru memang musuh nombor satu negara. Jika ada isu guru, seolah-olah ramai kelompok luar (bukan guru) akan mengiyakan bahwa guru memang tidak baik, negatif dan sebagainya (contoh tukang kebun, anonymous dsb).

  1. Ikhlas. Ikhlas sebenar urusan tuhan. Kecewa, fedup tak memang dikatakan boleh memansuhkan ikhlas. Tapi itu urusan Tuhan dengan yang empunya diri. Setiap pekerjaan dan tugas memang perlu keikhlasan hatta mengkomen di dalam pos ini pun.
  Jika ada guru mengaku ikhlas, maka ikhlaslah ia di kaca mata dia. Jika ada guru ragu-ragu keikhlasan dirinya maka kurang ikhlaslah ia di kaca mata dirinya. Orang lain tak akan dapat melihat secara benar ikhlas manusia. Ikhlasnya polis, ikhlasnya doktor, ikhlasnya ustaz, ikhlasnya pengkomen, ikhlasnya penulis dan ikhlasnya mana-mana orang.

  2. Pandangan Mokhtar Sabah masih bias, bersandarkan pengalaman peribadi yang juga TIDAK ADA DATA EMPIRIKAL. Pandangan balas dari pihak menyanggah juga bias kepada pengalaman peribadi, juga tidak berdasarkan DATA EMPIRIKAL. Nah, siapa yang betul di sini?

  3. Guru banyak kelebihan dan dimanja oleh kerajaan. Semua kakitangan kerajaan layak diberi pinjaman. Semua kakitangan awam persekutuan dan kerajaan negeri yang berpendapatan tinggi, RM2000 ke atas akan dihambat oleh bank untuk menjadi pelanggan kad kredit, pinjaman peribadi dan sebagainya. Juga semua kakitangan awam layak mendapatkan pinjaman tak kira di posisi mana ia bekerja. Prejudisnya penulis di atas, menilai juga berlandaskan pengalaman peribadi sendiri juga, tanpa mengetahui cerita di sebalik tabir.
  Guru kenampakan seperti banyak kemudahan kerana ramai melihat hanya JAM DAN WAKTU. Jam mula kerja dan jam tamat kerja rasmi. Kemudian menyamakan guru sekolah rendah dua sidang dengan sekolah menengah dua sidang, menyamakan juga guru sekolah rendah satu sidang dan guru sekolah menengah satu sidang. Realitinya 4 jenis waktu bekerja wujud di dalam sistem pendidikan Malaysia. Pengalaman bergaul dengan rakan bukan guru, baik kakitangan kerajaan sendiri mahupun rakan dari sektor swasta yang kebetulan pelbagai peringkat jawatan menggambarkan bahawa yang diperkatakan adalah 'keselesaan luaran' guru pulang awal kerja/pergi lewat kerja, cuti panjang serentak cuti sekolah, serta mudah dapat sumber kewangan lebih (tuisyen contohnya). Jika hanya RM yang dinilai dan waktu bekerja yang diintai/dicemburui, maka maaflah itu bukan salah guru, ia memang sistem pendidikan begitu. Apa yang dikesalkan, pandangan sebegitu sememangya berat sebelah. Majoriti guru sekarang ialah guru siswazah. Dalam sektor manapun, guru sebegini adalah jawatan pengurusan dan profesional yang layak mendapat cuti tahunan. Di peringkat swasta, ada cuti tahunan 25-35 hari. CUti sekolah itu adalah ganti cuti tahunan tetapi tidak boleh dikumpul untuk dijadikan cuti panjang. Mengikut panduan pekeliling ikhtisas, kakitangan pendidikan yang bekerja di sekolah tidak layak mendapat cuti tahunan tetapi digantikan dengan cuti sekolah. Kakitangan pendidikan yg bertugas di sekolah boleh dipanggil bertugas bila-bila masa dalam cuti sekolah tetapi tidak melebihi 2/3 daripada cuti sekolah keseluruhan. Lumrah ibu bapa, hendakkah cuti tahunan diguna di hujung tahun supaya dapat melancong dengan keluarga, maka begitu juga guru yang telah berkeluarga. Yang bujang, tumpang senang kerana sistem persekolahan begitu yang juga dimahupun oleh ibu bapa. Sejak tahun 2004 (kalau tak silap), guru kini layak mendapat 7 hari cuti tahunan dan syarat-syaratnya sama seperti juga kakitangan awam lain.

  ReplyDelete
 42. sambungan...
  4. Ada kaitan dengan perkara 3. Guru mempunyai KLIEN WAJIB setiap hari bekerja. Sesiapa yang bekerja di kaunter LHDN, Pendaftaran Negara, JPJ, dan lain-lain mengetahui bahawa walaupun ramai klien, kadar kebarangkalian yang datang setiap minggu berturut-turut sepanjang tahun adalah hampir 0%. Majoriti juga mempunyai KLIEN DEWASA atau matang. Klien guru pula, mempunyai klien sama setiap minggu dan dijamin 99% sama sepanjang tahun. Juga klien guru menuntut layanan menyeluruh - dalam kelas, luar kelas, keselamatan, sahsiah, ilmu, perkembagnan bakat dan sebagainya. Kakitangan yang ada di sekolah ialah kelompok guru yang akan menjalankan tugas sebaik boleh dalam kapasiti ilmu, keupayaan, kemahiran dan ruang lingkup arahan yang dibenarkan. Semua guru yang memasuki IPG dan IPTA dan tamat pengajian dan kini bertugas di sekolah sememangnya TELAH mengetahui hal ini. Kembali kepada perkara 1, soal ikhlas urusan si dia dengan Tuhannya. Tetapi soal dedikasi soal guru itu dengan pentadbir dan rakan sekerjanya.

  5. Klien anak-anak dan remaja - Itu adalah tanggungjawab yang termaktub. Tak perlu orang luar yang tidak dilatih sebagai guru mempertikaikannya. Guru-guru yang keluar dari IPTA dan IPG sememangnya telah dilatih mengendalikan kelas yang kondusif dan ideal. Dengan prasarana yang lengkap anda akan melihat keseronokan klien dan guru belajar dan mengajar di dalam kelas. Ideal kelas adalah dalam julat 25-30 orang. Realitinya, ibarat jauh panggang dari api. Hanya sekolah-sekolah khas yang mempunyai kemudahan tinggi. Jangan hairan ada sekolah yang tidak mempunyai LCD di dalam kelas. Sehebat manapun guru dalam ICT, gerenti tak dapat digunakan semasa mengajar kecualilah guru tadi membeli LCD sendiri dan dibawa ke sekolah (memang ada guru yang beli sendiri LCD utk mengajar - soal ikhlas tanya guru itu dan TUhannya). Akan ada klien yang beranggapan pembelajaran membosankan. Memang pun bosan jika guru kurang mahir mencari alternatif. Tapi tunggu dulu. Bukankah guru seperti kita juga, tak semua punya kemahiran yang sama. Tak semua doktor perubatan boleh menjadi pakar, tak semua ahli bomba akan cekap memadamkan api tanpa alat pemadam api yang sofitikated. Begitu juga guru. Ada pelajar cemerlang yang jadi guru dengan jiwa kental dan berkeyakinan tinggi kerana ia yakin dengan peralatan modem masa kini seperti diuar-uarkan. KEnyataannya hanya sekolah berasrama penuh, sekolah berprestasi Tinggi, MRSM dan beberapa lagi sekolah 'emas' akan ada peralatan itu. Selebihnya sekolah-sekolah dibekalkan infrastruktur asas untuk keperluan masyarakat. Seumpama balai polis yang kurang serba serbi tetapi perlu ada.

  6. Individu Guru - ramai guru dilantik dari kalangan wanita. Ramai juga guru baru dilantik dari kalangan lelaki. Malangnya ada juga lelaki yang dilantik adalah lelaki lembut.

  7. Guru rajin vs guru tak rajin (pegawai perkhidmatan pendidikan Rajin vs pegawai perkhidmatan pendidikan Tak rajin - Saya lihat ada persamaan dengan pekerja peringkata pengurusan di sektor swasta dan awam yang lain. Ada yang cekap ada yang kurang cekap. JIka difikirkan kerja berpasukan, maka sudah tentulah yang cekap akan menyelesaikan kerja pasukan dengan lebih banyak. COntoh mudah, jika di suruh memasukkan data murid. Guru celik ICT akan dapat menyiapkan ENtri data (>50 textbox) SMM untuk pelajar 30 orang dalam tempoh 2 jam, tetapi yang senior, jangan hairanlah 2 jam tu masih lagi dalam lingkungan 20 rekod murid. Tetapi seperti juga dalam sektor lain, politik pejabat akan wujud. Yang terlalu perlahan sama ada akan memuji dan meminta bantuan dari secepat tadi, ATAU akan bengang dan marah kerana seolah-oleh diperkecilkan. Justeru jangan hairan keharmonian kerja boleh tergugat. Dan tak semua PPPS rajin tadi MASIH BUTA! Perlahan-lahan akan menyedari yang mereka akan dipergunakan. SOal ikhlas, sekali lagi itu urusan sidia dengan Tuhannya. Sebagai manusia perasaan tetap akan terguris.

  ReplyDelete
 43. sambungan...
  8. Guru strategik dan kenaikan pangkat - Guru yang suka berpindah untuk mendapat peluang penambahan pengalaman dan mencerahkan kenaikan pangkat. Ketahuilah, antara rahsia guru yang mudah naik pangkat ialah guru tersebut tidak akan lama di sesebuah sekolah. LEpas tiga tahun akan berpindah. Tak semestinya perpindah ke sekolah jauh. Guru sebegini boleh mendapat perpindahan di sekolah berdekatan dalam lingkungan 25 KM radius dari tempat tinggal. APa yang penting ialah Rekod kerja menunjukkan beliau telah bertugas di pelbagai sekolah yang bermakna pelbagai pengurusan. Sekaligus pada masa yang sama, meminimumkan rekod-rekod masalah disiplin kerja atau yang lainnya. Setiap kali perpindahan akan membawa hanya perkara positif, dan tanpa disedari ia amat membantu dalam mencipta rekod positif kerjaya. Nota : hanya guru-guru dari subjek tertentu yang boleh berbuat demikian. Ada subjek yang gerenti kekal lama dalam sekolah berkenaan.

  9. Core Business guru - Sememangnya sumpah setia guru adalah mengajar. CUma lagi definisi mengajar dan mendidik ini luas dan sempit. Ia bergantung kepada siapa guru itu dan siapa kepala jabatan beliau. MEndidik termasuklah sahsiah, disiplin, dan kemenjadian murid. Inilah pegangan ramai guru lama (seniors), tetapi ada had ruang lingkup bernafas yang akan mencecik guru BARU (freshies/juniors) Contoh arahan-arahan pekeliling yang menegah dan mengarahkan had tindakan tegas guru biasa (pengecualian pengetua dan ketua guru disiplin - sebagai contoh). Golongan baru yang serba tak kena ini akan terkpaksa beralih arah. Kebanyakan guru baru sekarang (mungkin guru yang sedang bertugas 15 tahun ke bawah) berpegang kepada definisi, takrifan mahupun MAZHAB baru yang bunyinya hampir-hampir seperti ini : 'CORE BUSINESS GURU ADALAH SEMATA-MATA MENGAJAR PELAJAR DI DALAM KELAS MENGIKUT SUBJEK YANG DIAJAR' Apa yang berlaku di luar sekolah adalah luar tugas guru. Pembentukan disiplin di luar sekolah adalah tanggungjawab ibu bapa masing-masing dan masyarakat luar. JIka ada berlaku insiden salah laku di dalam sekolah, tugas pengetua, Penolong kanan hal ehwal murid (PK HEM) dan Ketua Guru Disiplin (ada kuasa lantikan) sahaja yang boleh membetulkan pelajar-pelajar terbabit sesuai dengan Akta Pendidikan 1961 pindaan 2005, dan kuasa-kuasa yang diperturunkan oleh Pengetua.

  10. Benarkah tugas guru membebankan? - Jika dinilai secara luaran, kerja guru tidak membebankan kerana ramai guru suka dengan gaya kerja yang sedia ada. Ramai guru suka bekerja bersama remaja. Memenuhi keperluan remaja (pelajar) aktif dan berbakat bukan masalah bagi guru terlatih. Beban semakin ketara apabila takrifan itu turut mengambil kira 'ERGONOMIC' dan faktor-faktor kesihatan dan keselamatan pekerja. Guru adalah kakitangan pengurusan dan profesional, tetapi berbanding tahap sama di sektor swasta dan awam lain, mereka tidak ada orang bawahan atau team kerja. Guru juga adalah titik utama penerima arahan. Bezanya arahan boleh datang LANGSUNG kepada individu guru dari pengetua, PK1, PKHEM, PKKokum, PPD, KB, KP, PIBG, dan beberapa lagi TITIK DAN GARIS ARAHAN yang tidak semestinya datang mengikut garis (LINE) vertikal (hierarki jawatan di jabatan contohnya). Berbanding kerja di sektor swasta, seperti perbankan, pegawai/eksekutif mempunyai kelompok kakitangan bawahan dan garis arahan langsung mengikut hierarki jelas dari atas ke bawah (vertical line). Tetapi itu adalah SUNNAH/SIFAT/REKA BENTUK kerjaya guru. Tidak perlu dipertikaikan ke arah negatif, tetapi jangan hairan, tidak semua guru mempunyai tahap 'ketahanan mental tinggi' untuk berhadapan kegagalan secara serentak.

  Ada banyak lagi yang boleh ditulis tetapi cukuplah untuk beri perspektif lain tentang perbincangan dalam POST ini.
  Diharapkan mana-mana penulis komen turut melihat setiap sudut. Jika ada yang membenci guru, mungkin sebab semasa di zaman persekolahannya pernah ada kisah hitam.

  ReplyDelete
 44. JAWAPAN MOKHTAR SABAH

  SAYA ingin mengucapkan terima kasih kepada Guru Tua, Norhisyam dan Othman yang mengulas tulisan saya pada 8 Februari lalu. Untuk makluman, saya pernah bertugas selama lima tahun di Kedah, empat tahun di Johor, enam tahun di Selangor dan selebihnya di Sabah, berkhidmat di sekolah rendah dan menengah, dari guru Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Bukan Siswazah (PPPBS) sehinggalah ke Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS), selain pernah menyandang guru warden asrama desa dan jurulatih sukan kepada Darat (Sukda).

  Justeru, saranan Guru Tua dan Norhisyam agar saya keluar dari tempurung telah lama saya laksanakan sejak dulu lagi. Guru Tua ada menyebut tentang masih wujud Guru A di Johor. Kenapa ia berlaku? Jawapannya (rujuk kenyataan Guru Tua) iaitu “Hanya guru bermasalah yang memegang jawatan minimum”. Persoalannya, kenapa guru bermasalah tidak diambil tindakan? Guru sebeginilah yang menjadikan guru-guru yang bagus dan ikhlas terpaksa memikul bebanan tugas tambahan.

  Saya menafikan kenyataan Norhisyam berhubung guru sukan. Tulisan saya menyentuh tentang guru-guru bersukan, bukannya guru sukan. Aduhai rakan guru, pelanggan kita adalah pelajar, ibu bapa pelajar, masyarakat komuniti dan pemegang dasar. Tugas perkeranian yang dinyatakan adalah sebahagian daripada sistem pendidikan kita dan ia adalah tugas kita.

  Kepada Othman, memang ada guru diperuntukkan mengajar minimum enam waktu seminggu, selain Guru Besar atau Pengetua. Antaranya Guru Data, Guru Pusat Sumber, Setiausaha Peperiksaan dan Guru Bestari. Jangan lupa, ada sekolah berstatus Sekolah Kurang Murid (SKM). Kepada warga pendidik, sifarkan rungutan dan ikhlas bekerja kerana semua itu kerja kita dan ia adalah ibadah. Fikir-fikirkanlah.

  MOKHTAR SABAH

  ReplyDelete
 45. a'kum kepada sume....
  mungkin dah terlewat untuk saya katakan sesuatu berkaitan isu ini...well...saya mmg guru...dah 4 sekolah saya ngajar dalam tempoh 10 tahun....saya yakin saya bukan guru bermasalah...sebab saya suka belajar n mengajar...
  beruntung dapat pentadbir seperti cikgu mokhtar....guru yang cikgu mokhtar maksudkan mmg layak dapat jadual waktu sebegitu...tapi adakah mereka laksanakan sendiri urusan yg berkaitan jawatan mereka bersendirian?pasti ramai yang membantu...kerja yg byk apabila dilakukan bersama pasti akan menjadi mudah...dan suasana di sekolah juga akan menjadi lebih menggembirakan...saya pernah berada di sekolah begitu...tapi bukan sekolah yang mcm sekolah en mokhtar.sekolah yang menggembirakan maksud saya...saya sanggup berada di sekolah 24 jam sehari kerana seronok dan gembira.....rugi rasanya saya sambung belajar kerana terpaksa meninggalkan sekolah yang sangat menggembirakan tu...tapi saya tiada hak...saya yang menurut perintah kan....
  bagi saya masalah yang berlaku di kebanyakkan sekolah adalah sikap bekerjasama sesama guru dan tolong menolong.ramai guru yang berada di sekolah x nak bantu pun sesama guru...sudahnya org yg sama menanggung tugas yang banyak...saya katakan ini kerana beberapa hari yang lalu...pentadbir saya mengatakannya kepada saya sendiri sebegitu."maaf cikgu miza..kami x tahu nak bagi pada sapa jawatan ni...saya tau banyak mana jawatan yang cikgu perlu buat...tapi kalau bagi pada cikgu lain...takut cikgu tu abaikan je...kesian pelajar"itu yang dikatanya...saya terima walau terasa macam nak terjun dari tingkat 4 sekolah.
  bagi cikgu chantek n tukang kebun n sume yg rasa salah apa yg cikgu terbeban rasa...
  guru yang marah dengan penulisan cikgu mokhtar adalah guru2 yang bagus dan berkaliber...mereka adalah guru yang sangat disayangi oleh pelajar dan melakukan tugas dengan baik...mereka hanya melepaskan rasa marah di sini...cuba bayangkan kalau sume guru yang baik ini berhenti...yang tinggal adalah guru yang masuk kelas ikut suka hati...datang sekolah pun ikut suka hati....beri tugas dia buat tak tahu je....jangan kan tugas kokurikulum atau HEM...yang hakiki masuk mengajar pun dia buat sambil lewa...
  apa akan jadi pada generasi akan datang...guru yang baik tak minta diagungkan....cuma faham dan hormati mereka sebagai manusia yang mempunyai akal fikiran dan perasaan...cuba tanya....sapa jaga SPM???bila habis SPM???mesyuarat awal tahun guru bila?semuanya bergantung kepada pentadbir...
  mungkin kerajaan patut pertimbangkan gaji berasaskan jawatan dan tugas yang disandang oleh guru...semakin banyak tugas..semakin banyak gaji...pentadbir pun sama juga....x payah la bagi elaun mcm2 pada pentadbir...guru yang buat kerja...bukan pentadbir...dapat elaun macam2 tapi yang diarahkan buat kerja guru bawahan....
  saya terpanggil dengan kata2 pengetua saya...dapat elaun keraian RM600 setiap bulan.elaun tambahan tau...dia siap kata RM600 tu untuk beli baju sutera dan kasut setiap bulan...untungnya...kami guru bawahan ni bukan stakat beli baju harap kalau ada lebihan selepas penggunaan...tempahan pun bayar sendiri....xde elaun uniform pun...saya xde buat kerja sampingan...saya hanya bekerja sebagai guru...mmg harap gaji setiap bulan untuk perbelanjaan.kalau gaji x cukup...standby la maggie....cukup la untuk alas perut....sbb maggie paling senang nak masak.2 minit je....itu jugak makanan yang paling murah n sedap kalau nak kenyang...klu nasi...perlu lauknya....
  jgnlah mrh pada guru kerana mereka hanya cuba melakukan yang terbaik untuk terlalu ramai org.....

  ReplyDelete
 46. SEORANG GURU BIASA.....

  1. Menulis rancangan mengajar
  2. Menanda kedatangan murid/pelajar
  3. Menanda buku kerja murid. 1 murid = 3 buah buku 1 kelas = 45 orang murid Jumlah Buku bagi 1 kelas = 135 Buah buku Seorang guru akan mengajar sekurang-kurangnya 5 kelas > 5 X 135 = 675 Buah buku.
  4. Menghadiri/ mengendalikan pelbagai jenis mesyuarat - Mesyuarat JKK sekolah - Mesyuarat Guru - Mesyuarat Sukan - Mesyuarat Panitia seorang guru mungkin ada 2 panitia - Mesyuarat PIBG - Mesyuarat Kelab Guru - Mesyuarat Kokurikulum - Mesyuarat Program lebih dari 6 program anjuran sekolah Hari Guru Maulidur Rasul Maal Hijrah Kemerdekaan Bulan Bahasa Hari Anugerah Sekolah Selamat
  5. Aktiviti kokurikulum, kadang-kadang seorang guru bertanggungjawab terhadap 2 unit - Perjumpaan unit uniform kekadang hadir Sabtu - Perjumpaan permainan tambah untuk pertandingan pulak - Perjumpaan persatuan / kelab - Latihan rumah sukan setiap minggu
  6. Menghadiri pelbagai jenis kursus dalaman / luaran
  7. Mengisi pelbagai jenis borang. Borang keluar masuk & buku keluar masuk Borang emis / hrmis/ label Buku Hadir Kursus / balik dari kursus Borang Fleksi PMR / SPM Borang kehadiran murid ke kelas fleksi Buku Pemantauan / salah laku murid Buku catatan relief guru Buku tugasan mingguan Laporan mingguan Laporan keceriaan Borang menghantar dan mengambil kertas peperiksaan selepas mengawas peperiksaan Buku Kokurikulum murid Borang permarkahan kokurikulum
  7. Menghantar murid ke Klinik
  8. Mengisi maklumat murid di dalam file peribadi
  9. Menceriakan bilik darjah selalunya duit poket sendiri
  10. Mengisi markah ujian/ peperiksaan
  11. Mengisi data murid SMM
  12. Menangani masalah disiplin murid / pelajar
  13. memasukkan data disiplin di dalam e-disiplin
  14. Melayani karenah Ibu Bapa / penjaga
  15. Mengecat sekolah
  16. Membersihkan bilik / stor / bilik khas
  17. Menganjurkan program-program wajib (Hari terbuka dsb)
  18. Menyiapkan program Head Counting
  19. Melaksanakan pelan tindakan PPD, JPN (seperti KIA2M, etc)
  20 Menyiapkan file gerko, persatuan, kelab dan sebagainya
  21. Menghantar murid ke pertandingan atau kejohanan
  22. Mengendali masalah / kebajikan murid
  23. Menunggu semua murid pulang sebelum guru pulang.
  24. Mengadakan kelas tambahan, kelas intensif dan sebagainya
  25. Menyediakan Bahan Bantu Mengajar (BBM)
  26. Berniaga (jualan hari kantin, etc)
  27. Menjaga kebajikan murid / ke rumah murid bermasalah
  28. Bekerja lebih masa (menyiapkan pentas, backdrop, banner dsb)
  29. Menyediakan kertas peperiksaan / ujian
  30. Menanda kertas peperiksaan / ujian. 1 subjek 2 paper – 2 2 x 45 = 90 90 x 5 = 450 kertas
  31. Perkembangan staf
  32. Mengendalikan perhimpunan murid
  33. Gotong-royong kadang2 guru perlu bawa semua alatan
  * Terdapat lagi tugasan sebagai seorang guru terutama yang ada tugas khas….. tetapi cukuplah sekadar ini untuk nilaian kita bahawasanya tugas seorang guru amatlah berat. Walaupun kita sering menganggap cikgu cuti banyak dan sebagainya. Tetapi hakikatnya tugas seoran guru amatlah berat. Jarang sekali bagi pekerjaan lain membawa balik kerja-kerja pejabat ke rumah, berbanding guru yang terpaksa menanda buku dan menulis rancangan mengajar sehingga lewat malam. Sungguh besar pengorbanan mereka dalam mendidik anak bangsa kita.

  SELAMAT BERJUANG SEMUA GURU-GURU HANYA ALLAH SAHAJA YANG DAPAT MEMBALASNYA….. 

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul2 sampai nak makan pun xsempat..mcm sy mkn waktu pagi sebelum ke sek.jika tidak makan maknanya sampai petang la xmakan...
   ada lg SAPS, biasiswa, minit mesyuarat, mcm2 keje disapu bersih oleh guru..mesyuarat guru pun sehingga 6.30 petang...boleh dikatakan semenjak saya mula posting bertahun2 sudah sampai sekarang hari sabtu setiap tahun hanya lebih kurang 10 hari sahaja dapat duduk dirumah yg.lain LDP, kelas tambahan, Sukan, bawa murid...itu pun duduk dirumah bawa balik kerja buat soalan exam..tanda kertas exam..ms rehat dan bersama keluarga pun tidak sempat inikan pulak diri sendiri..memang sy bersyukur dpt menjadi seorang guru tetapi apabila dikata guru byk cuti adalah tidak tepat sama sekali...cuti pun kena dtg.sek.uruskan biasiswa negeri murid yg baru dpt ms tutup sek, tambah result PMR keluar dtg.sek. jaga SPM...wslm..

   Delete
  2. setuju sangat-sangat...sebab kat sekolah guru pun turut jadi babysister untuk ibibapa yang bekerja dan senang lenang melepaskan tanggungjawab mereka pada guru...kalau tak percaya cuba siasat

   Delete
 47. salam.
  cikgu moktar,
  mungkin cikgu bercerita dari pengalaman cikgu, cuba cikgu lihat dr pengalaman org lain..

  sy sedang bertugas disabah,
  untuk makluman cikgu saya terbeban dan sangat terbeban dengan mentaliti macam ni

  kebanyakkan tugas diberikan kepada guru dr semenanjung.
  Untuk tahun ini sahaja tugas saya :
  1. GURU DATA SMM
  2. Guru Kelas
  3. Penyelaras Tingkatan
  4.Bendahari PIBG
  5. Ahli mss
  6. Guru Akademik 25 masa


  Jadi, sya nasihatkan pada cikgu, x perlulah mengatakan malu pada luahan guru lain, andai cikgu tidak pernah diberikan tugasan yang sebegini.

  ReplyDelete
 48. luahan mengenai tekanan dan bebanan guru seperti kta hanya mampu difahami oleh golongan kita sahaja.
  Golongan yang kerap memeberikan pandangan sinis mungkin juga yang gagal menyertai kita. maklumlah kelayakan untuk ke profesion kita sudah meningkat ke keputusan 5 A dan ke atas sebagai syarat layak ke arena perguruan.

  ReplyDelete
 49. HANYA GURU YG FAHAM TUGAS SEORANG GURU... AKU PUN SEORANG GURU..AKU PUN MANUSIA BIASA..PUNYA RASA PENAT...TERTEKAN...SEDIH... TP DLM KEPENATAN, KETERTEKANAN DAN KESEDIHAN ITU...AKU TETAP TERUSKAN TUGAS AKU UNTUK MENDIDIK SEMUA PELAJAR AKU MENJADI MANUSIA...DAN AKU PERCAYA SEMUA GURU DI LUAR SANA PUN BEGITU..HANYA KITA-KITA YANG MELALUI DAN MERASA 'KEADAAN' ITU..BERSABARLAH SEMUA... BYK GANJARAN KITA DI AKHIRAT SANA... BERSABARLAH DENGAN ORG2 YG X FAHAM DAN X INGIN FAHAM BEBANAN SEORANG GURU.. YG PENTING ALLAH MENGETAHUI APA NIAT KITA..

  ReplyDelete
 50. Salam semua,
  Tolonglah jangan menggunakan nama rakyat marhain... Seolah-olah anda adalah orang yang tertindas oleh golongan yang anda hentam dalam blog ini....

  ReplyDelete
 51. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 52. Guru umpama payung yang memberi teduhan pada yang memerlukan tidak kira hujan mahupun panas ,maka kerja sebagai guru amat mulia, saya amat berminat dengan kerjaya ini kerana bapa saya seorang guru Matematik yang sentiasa menulis perbelanjaan hariannya walaupun sudah berusia 86 tahun kini.Makanya kalau kita ikhlas insyaallah setiap tugas akan dapat digalas namun ada batasnya,kalau semua kerja pengkeranian,tukang kebun,tukang cuci,dan jururawat pun kita apa halnya, kita sebenarnya mahu didik insan maka berpatutanlah tugasan yang dikenakan kerana kita bukannya sempurna hanya MAHA PENCIPTA PALING SEMPURNA.

  ReplyDelete
 53. APA-APA PUN GURU TETAP GURU BERJUANG HINGGA KEHUJUNG UMUR PENCENNYA .

  ReplyDelete
 54. Saya terkejut bila saudara mokhtar berkata yang guru diperuntukkan waktu mengajar sebanyak 16 - 25 waktu seminggu. saya seorang ketua guru displin, mengajar bahasa inggeris sebanyak 30 waktu seminggu. tidak termasuk tugas2 lain seperti ketua sepaktakraw, ketua rumah sukan,s/u kelab ict, mengajar tahun 6 dll. tak tau la saudara mengajar kat sekolah mana

  ReplyDelete
 55. Masalah bebanan kerja guru adalah berbeza antara sekolah. kalau sekolah besar agihan jawatan tidak menjadi masalah kerana bilangan guru yang ramai. kalau sekolah kecil jawatan banyak dipegang oleh seorang guru. Lebih membebankan apabila GPK meletakkan tugas yang sepatutnya dilakukan olehnya kepada guru biasa. Inilah sebenarnya bebanan tugas guru yang tersembunyi dan tidak siapa mengetahui hakikat sebenar BEBANAN KERJA GURU..

  ReplyDelete
 56. Guru pra 40 waktu seminggu cik mohktar oiiiiiiii

  ReplyDelete
 57. SALAM..nak mencelah sikit, sya ni penjawat awam juga tapi bukanlah guru.. cuma pegawai kerajaan biasa sahaja...rata rata yang yang merungut kerja cikgu banyak ini seolah olah menganggap kerja di sektor awam dan swasta yang lain tidak membebankan dan tidak mencabar...sepanjang sya bca post ini semua, xada pun insan yang bernama pensyarah U merungut dengan kerja yang perlu ditanggung..walhal kerja pensyarah itu 10 kali ganda lagi susah dari menjadi cikgu...lebih lebih lagi pensyarah yang perlu mengajar budak budak degree..walhal GURU dan PENSYARAH 2 kerjanya sma shaja..mendidik manusia...dan saya tengok beban sampingan yang ditanggung oleh pensyarah lebih kurang guru juga.adakah menunjukkan guru di malaysia ini kurang berkualiti? secara jujurnya jarang kita kita semasa berada di bangku sekolah bercita cita menjadi cikgu.lebih lagi budak lelaki. Asalnya ramai yang tidak berminat menjadi cikgu, tetapi kerja pada zaman sekarang tidak boleh nak memilih...jadilah terima sahaja lah apa kerja yang ada.

  ReplyDelete
  Replies
  1. pensyarah kerjanya bercakap jea...tak perlu buat RPP,PdP dan lain-lain keje asasi guru...mana sama..napelah beku sangat...mengajo bebudak tak same macan ngajo orang besor.

   Delete
 58. pesal lak nk bandingkan cikgu ngan pensyarah??? walhal kerja pensyarah itu 10 kali ganda lagi susah dari menjadi cikgu..walhal GURU dan PENSYARAH 2 kerjanya sma shaja..mendidik manusia....nk ckp pn slidik dlu...pensyarah kene kutip yuran asarama plajar ker?kna kutip yuran dobi pelajar?yuran pibg?yuran pengajian? kene isi rekod kemajuan pelajar?sume 2 krani yg uruskan....bwa stdnt sakit ke klinik?ade????kiteorang bkn x ikhlas mendidik la...cikgu2 yg komen kat cni x puas hati ngan penulis blog nie jer...sbb fakta yang dia keluarkan x betul...betul kata sesetngah cikgu laen..dia mungkin bertuah...

  ReplyDelete
 59. Salamz ermm benda mcm ni la yg selalu jd hal... klu org tu ada latarbelakang family guru mmg faham.. tp klu dlm family xde yg jd guru ini la jdnya.. cuba tanya isteri or suami yg pasangan mereka guru... pnh dgr tak suami merungutttt asyik2 sek asyik2 sek sampai dapur xberasap... sampai hari sabtu pn sampai ke petang ker??? skrg mmg xmengenal hari.. ahad pn kami pnh dipanggil ke sek.. mlm pn terpaksa turun padang klu tetibe nazir nk berkampung kt sek... pk pk kn la... kami xkn merungut klu KAMU SEMUA FAHAM TUGAS KAMI SEBAGAI GURU ALAF BARU NI... kami bkn guru yg ajar ABC sajer...

  ReplyDelete
 60. Salam..
  Cikgu Moktar ... jemputlah mengajar di kelas prasekolah menggantikan tempat saya sekarang ni.. jadual waktu saya 36 waktu seminggu.. Hari Isnin saya mengajar 4 jam non-stop hingga pukul 11.20.. lum lagi waktu menunggu murid2 diambil oleh ibu bapa yang ada kala jejak ke pukul 12.30 tengahari.. cuba kira..kalau dh 4 jam di kelas dr mula loceng berbunyi masa bila lak saya dapat bersarapan di kantin?

  Seronoknya dpt mengajar 16 waktu... x yah buat keje2 Koko..x yah dtg hari Sabtu.. hari Ahad pun ada kala kena hantar murid masuk pertandingan. Lum cukup lagi.. habis pertandingan kena hantar sorang2 balik ke rumah. Memang best la kan..tu lum keje uruskan sistem file.. kalau ini boleh dikatakan cikgu relaks...fikirkan la.. saya pasti ramai guru nak bertukar ke sekolah cikgu. Kalau benar cikgu Mokhtar ni telus.. tunjuk wajah sebenar dan sekolah sebenar... kami inginnnnnnn sangat nak mengajar di sekolah cikgu tu..

  ReplyDelete
 61. Bosannn...la En.Mohktar cari publisiti murahan begini.

  ReplyDelete
 62. cikgu pemulihan 34 masa he

  ReplyDelete
 63. En. Mokthar... bestnya dapat sekolah yang beri 24 waktu je seminggu. Cuba datang sekolah saya... waktu PnP saya 34 waktu seminggu, tambah 1 waktu perhimpunan. Selain itu, masa yang dikatakan sebagai lenggang itu diberi relief. Kami bukannya nak kata tugas yang kami bawa pulang itu ialah menanda buku pelajar, yang kami bawa pulang itu ialah tugas yang bukan hakiki yang takde dalam perintah am dan yang takde dalam pekeliling. Anda muungkin bertuah dapat sekolah yang prihatin dan pengurusan yang memahami. Bukan semua sekolah macam itu.

  ReplyDelete
 64. Salam...inilah contoh pandangan saudara secara am..tidak menyeluruh..tidak spesifik...hanya mengambil kira keadaan sekitar saudara. Cuba saudara selidik guru-guru yang memegang pelbagai jawatan terutamanya guru kelas, guru data, penolong kanan 1 dan pelbagai lagi. Baru saudara akan rasa kenyataan saudara di atas itu kena ubahsuai lagi. Jumlah murid bagi setiap sekolah tidak sama. Lagi ramai murid atau cukuplah sekolah dua sesi, lagi banyak tugas guru untuk sekolah.Tambah2 lagi sekarang, dah ada sekolah jadi perintis untuk sekolah sesi waktu pejabat. Dimanakah rasionalnya? kita tak boleh pandangan melulu tanpa mengambil kira bebanan guru-guru lain. Saya seorang guru, walaupun bebanan tugas saya tidak seberat guru-guru lain, tetapi ramai rakan guru saya memegang pelbagai jawatan, contohnya guru kelas. Mereka sering balik lewat semata-mata memastikan pengurusan kelas diselesaikan secepat mungkin. Tambahan pula bila waktu ujian pertengahan tahun dan akhir tahun. Saudara mungkin bertuah kerana tiada bebanan tugas selain mengajar sahaja. Tidak perlu malu, tetapi patut malu kerana saudara berkata tanpa mengambil kira keadaan guru-guru lain yang banyak tugas untuk sekolah dan murid. Kalau rasa malu, lebih baik saudara tukar jawatan atau berhenti jadi cikgu.

  ReplyDelete
 65. Salam...

  sy sbg cikgu yg amat-amat tidak setuju dgn tulisan En Mokhtar ni...nk komen lebih2 rasanya tak perlu sbb jelas di atas sana komen2 dr cg lain yg jelas menyatakan apa tugas seorg guru dan sebab musabab kenapa cg declare TERBEBAN...

  apa yg saya boleh simpulkan...
  ada 2 siatuasi guru yg saya dpt perhatikan sepjg bertugas ni...

  1) guru tu just buat tugas dia mengajar! kalau bg tugas2 lain, dgn angkuhnya kata 'core bisnes aku adalah mengajar' pastu x nk terlibat program itu ini. dn ada yg nmpk muka di sek waktu dia ada kelas shj... cuti? alamdulillah, mmg lg suka! INI adalah guru yg mmg langsung tak rasa terbeban

  2) guru yg ikhlas nk mdidik anak muridnya. bkn dlm kelas je dia nk pk supaya anak didiknya jd 'org'... fikir dn jlnkan program utk student, fikirkn cara pndktn utk tarik minat student, bbm abm yg perlu guna, tugasan2 lain bantuan la buku teks la kursus la report dn analisa itu ini... membaca, belajar utk tmbh ilmu utk kongsi ngan anak2 didik...
  cuti? mmg nmpk gah sbb BILANGAN yg byk tp, org lain nmpk kah apa tugasan yg dia kena settlekan sepjg cuti?
  INI barulah namanya BEBANAN TUGAS SEORG GURU yg org lain x kan faham!

  ReplyDelete
 66. tak habes habes lah korang ne... cigu moktar... saya nepun cigu dsabah juga...tapi siuk plak skul ko tu aaa rilek...or "ko saja yg rilek"... mai try dtg skul kami neh...smgu jak lahhh apa ko rasa....jagn kan dr aspek kerja nya...tahan ka ko tempat yg jaraknya 200km dr bdr...bru tiada air..harap hujan saj...pastu karan pun nada....heeeemmmmm

  ReplyDelete
 67. mana ada susah jadi cikgu? keje separuh hari jer...Tu yg selalu orang cakap pasal cikgu...Hampir setiap guru hanya akan diberikan tanggungjawab mengajar minimum dengan enam waktu seminggu dan maksimum 25 waktu seminggu. Secara purata ramai daripada di kalangan guru hanya diberi waktu mengajar 16 waktu seminggu. Satu waktu bersamaan 30 minit atau paling lama 40 minit...hakikatnya paling minimum waktu mengajar yg saya dapat 28 waktu seminggu...Guru wajar mengetahui dengan jelas tugas hakiki mereka. Jika tidak mengetahui, sila rujuk kepada SPP [Panduan tugas hakiki Pegawai Perkhidmatan Pendidikan].Tolong rujuk Falsafah Pendidikan Kebangsaan, Falsafah Pendidikan Guru, Visi, Misi dan Objektif Kementerian Pelajaran. Lihat juga Tonggak 12 dan semua jenis Perintah Am, Pekeliling Perkhidmatan dan panduan-panduan perkhidmatan guru yang lain...mana ada tulis kena buat soalan ujian... hanya guru yang mengetahui tugas guru...dengan erti kata lain, penulis blog ini BUKAN SEORANG GURU

  ReplyDelete
 68. SAYA PUN CIKGU JUGANovember 13, 2011 at 6:48 PM

  En.Mokhtar, Tukang Kebun, Cikgu Chantik or apa jua gelaran anda yang menidakkan kepayahan guru...saya guru pra yg mgajar 4 jam sehari penuh..dengan kerenah anak2 yang takpaham bahasa...cuma dapat break bila Ustazah@Ustaz masuk itupun 2jam SEMINGGU...selain itu saya juga memegang jawatan:
  S/U PIBG, S/U LDP, S/U prasekolah, S/U merangkap Guru Lawatan, Guru Bola Jaring dan Guru Persatuan Sains&Matematik...saya bersyukur bila melihat anak2 didik pandai dan berjaya..saya pernah menjawat jawatan di sektor kerajaan kemudian bertukar kepada pendidik kerana ingatkan kerja guru mudah..setelah memikul beban yang dipertanggungjawabkan,,barulah saya mengerti LANGIT ITU MEMANG TINGGI..patutla ALLAH mengangkat martabat guru..memang MULIA wahai kawan2 ku yang bertitle GURU..sabarla dengan tohmahan, cercaan makhluk2 Allah yang lemah lagi hina..MAAFkan lah mereka YANG ALPA dan TIDAK TAHU APA...kerja lah kita seiklas hati, I,allah ada ganjarannya...bukan semua guru kaki mengomel..tapi bila dah jolok sarang tebuan..inilah jadinya..sama2 lah kita jaga tugas masing2..dan jangan menidakkan keperitan dan kepayahan orang lain..kalau kerja awak tu dah senang..baguslah..
  drpd : SAYA PUN CIKGU

  ReplyDelete
 69. Untuk semua rakan-rakan guru...
  apa yg kita dpt adalah rezeki.mungkin ada yg kerjanya lebih..mungkin ada yang kerjanya kurang.mungkin ada yang rasa terbeban, mungkin juga ada yg merasakan semua tugas diberikan menyeronokkan dan membahagiakan.semuanya berada di dalam perancanganNya.sesamalah kita berdoa semoga apa yg kita lakukan sekarang akan mendapat balasan baik di akhirat kelak...amin.

  ReplyDelete
 70. salam..waktu mengajar saya 34 waktu seminggu,utk subjek bi.itu x termasuk relief lg.tugas tetap sya guru kelas,jurulatih hoki,ketua ictl,ketua kelab seni,guru smm,guru rumah sukan,guru tkrs,guru bertugas mingguan..wlaupun waktu bekerja habis jam 1.30,tp hari2 terpaksa stay smpai kul 2 lebih utk siapkan kerja yg byk.tiap kali sabtu ada LADAP atau program.anda yg komen tu cikgu kah?klau bukan,jgn cakap pasal guru..

  ReplyDelete
 71. As salam....saya sgt x bersetuju apabila ckgu mngatakn bhawa guru mngajar maksimum 25, kerana saya dh bertahun mengajar tak pernah dapat mengajar 25 waktu. Setiap tahun semuanya 32 waktu.Termasuk kerja-kerja lain lagi panitia, guru koko, guru bola baling dan banyak lagi kerja-kerja lain yang tidak perlu dinyatakn di sini. Hanya insan yang bergelar guru yang memahami betapa beratnya beban yang dipikul. Cikgu bertuah sebab dpt mngajr hanya 25 waktu.

  ReplyDelete
 72. lain kali buat tugas hakiki macam dalam SPP je la ye..kalau ada tugas tambahan yang diberi oleh pihak pentadbir, x payah buat!! huh!!

  ReplyDelete
 73. setahu saya tugas cikgu memang banyak sampai kadang-kadang tak sempat nak makan berbanding penjawat awam yang lain yang sempat menggentel kuih siput di office 20kg untuk hari raya (ini fakta benar)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. kalau dh dengki dgn penjawat awam..tukar la profesyen jd penjawat awam yg lain...

   Delete
 74. salam..saya boleh kategorikan saudara mokhtar ni seorang guru yang BODOH. sebab semua maklumat dan data hanya pakai emosi..mungkin dialah selayaknya berhenti menjadi seorang guru


  guru PJ

  ReplyDelete
 75. Setelah membaca semua komen-komen daripada rakan guru didapati ada jugak golongan guru yang mengambil kesempatan dengan mengeluarkan fakta-fakta yang tidak munasabah...untuk pengetahuan yang bukan golongan guru, kalau bukan kerana guru anda mendidik anda, anda tidak akan dapat berada pada tahap di mana anda berada sekarang..jangan hanya pandai menunding jari tanpa fakta yang kukuh..kerjaya seorang guru sangat jauh beza nya dengan kerja-kerja yang dilaksanakan oleh penjawat awam yang lain...dan tidak perlu anda mewar-warkan agar guru 'berhenti' daripada menjadi guru...saya sebagai seorang guru sangat faham perit dan manisnya kerjaya sebagai seorang guru..luahan guru bukan bermakna guru merungut..tetapi luahan seorang guru untuk membuka mata masyarakat tentang cabaran-cabaran guru dalam melaksanakan tugas...Jadi, janganlah mengeluarkan kenyataan yang hanya berunsurkan perasaan hasad dengki semata-mata...hanya 'guru' sahaja yang mengetahui dan memahami tugas 'guru'..kerana keikhlasan kami golongan 'guru' terus berjuang walau apa pun tomahan...tidak akan berhenti berjuang....

  ReplyDelete
 76. Ish..saya mngajar melebihi 37 waktu dalam seminggu..rasanya cikgu mokhtar ni bukannya cikgu..dtmbah pula tugas pengkeranian yang terlalu banyak mengalahkan kerani..hari minggu pon dtg sekolah siapkan kerja..kalu mcm tu nak la tukar kat sekolah cikgu mokhtar ni..bleh goyang kaki...

  ReplyDelete
 77. sy guru prasekolah cuba jawab bila ms waktu senggang sy?

  ReplyDelete
 78. mari kita check cg ni dari sklh mana?ntah2 dia asyik mengular jer...2 yg dok relak...

  ReplyDelete
 79. saudara ni bukan ckgu..butuh hang..bolehla komen ikut dan hang ja...rasa sendiri baru taw..pelaq betui...

  ReplyDelete
  Replies
  1. bagusnya bahasa seorang pendidik

   Delete
 80. kerja guru 7am -2pm=7jam sahari
  seminggu 35jam.tiada masa rehat yg dikhaskan.
  penjawat awam 8am@9am-4pm@5pm=8jam -1jam rehat.
  sama atau tidak?
  sabtu cgu kerja 5 jam lg.penjawat awam rehat
  cuti penggal 7 hari.cgu kena kerja 3 hari..
  tinggal 4 hari.cuti hujung tahun 40hari.cgu kena kerja 1/3 dari 40 hari tu..tinggal 30 hari campur hari jumaat sabtu...tinggal 24 hari...itulah cuti tahunan guru...24+4=28 hari.penjawat awam berapa ya..

  ReplyDelete
 81. cikgu-cikgu semua jangan cepat melatah...sebab saya rase die nie..BUKAN cikgu...!!!!JOM pakat pii sekolah dia..x caye..x caye....

  ReplyDelete
 82. SEKOLAH MANA EN MOKHTAR MENGAJAR NIE?? NAK SANGAT G SEK TU.. JANGAN ULU SANGAT SUDAH LA..SABAH KOOTTTT

  ReplyDelete
 83. Ada betul ada yang tidak sesuai tentang pendapat peribadi c. mokthar... Tp kalo sekolah ada 2 sesi..dan yang ada berlambak2 kuota guru dalam satu sekolah...maybe sebab tu ada guru yang mempunyai waktu kurang dpd 25 waktu seminggu..sampaikan ada yang bukak bisnes lagi... ;) saya tidak menyangkal pendapat c.mokthar tentang bisnes sebab tu umum....[direct selling,risalah, katalog, kedai makan...etc..]Bisnes tu...xsemestinya dia yang kena jaga...kot2 org lain yang jaga. Nak mengkaji masalah ni...kena merujuk org atasan. Thanks

  ReplyDelete
 84. Soal ikhlas atau tidak seorang guru itu bekerja, hanya Tuhan saja yg dpt menilainya. Kita sesama manusia tdk patut menilai setakat mana ikhlasnya kita melakukan kerja yg di amanatkan. Cgu Chantek dan tukang kebun.. Periksa la diri anda sendiri adakah kalian 100% ikhlas menerima dan menjalankan tugas yg diberikan kepada kamu? Klu mereka berdua ni cikgu..Tepuk dada tanya selera.

  Sy pernah mengajar d pedalaman. murid 20 org saja dgn bilangan kelas 4 buah kerana tahun 2 dan 3 cantum, 4 dan 5 pun cantum. Gurunya cuma 3 org. Rehat kami cuma 20 minit sahaja iaitu jam 10.10-10.30 sahaja. Klu 2 org guru tiba2 pergi kursus atau mesyuarat d PPD..sorang2 la guru mengajar...Tp sy rasa cikgu Mokhtar ni bukan guru... Boleh dia dpt 16 masa seminggu?
  sekarang sy mengajar d bandar pun masa mengajar saya tetap 28 waktu seminggu.

  ReplyDelete
 85. Mengajar sejak 1992 dari Keningau? Boleh bagi info ka ye cikgu Mokhtar?

  (1) Sekolah gred apa?
  (2) Sekolah Menengah ka Rendah?
  (3) Sanggup ka pindah ke Sekolah Menengah?
  (4) Cuba lah minta pindah ke sekolah-sekolah kawasan pekan?

  ReplyDelete
 86. saya guru pemulihan. seminggu 1020 minit bersamaan 34 waktu. belum masuk aktiviti sekolah, kursus, dokumentasi,menghias kelas dan lain2. Tak tahulah kalau cikgu zaman dulu yg dah bersara tahun 2000

  ReplyDelete
 87. Menyalak di balik tempurung, ikut katak menjilat batu liat, dasar tak tahu dunia di balik tempurung, tidor makan mengawan bersama katak. Pesawah sibuk membajak, dia seronok bermain dengan katak. Wahai si peneman katak, sawah banyak untuk dibajak, jomlah ke mari berselut berpacat! Masa yang lapang bukan untuk beranak pinak, menyalak dan melompatlah ke bendang, jengok lintah jengok pacat.

  ReplyDelete
 88. Pada saya, mokhtar ni tak ubah seperti seekor katak di bawah tempurung .........kalau betul nak menaikkan taraf profesion guru keluarlah dari tempurung tu,jangan menyorok di bawah tempurung sekolah anda sahaja. Sekolah anda mungkin antara sekolah yang ketinggalan entah d ulu mana dan anda juga antara yang tercicir dan diabaikan di tempat sendiri.Sebab itulah anda langsung tidak dibebani masalah yang hangat diperkatakan sekarang ini kerana anda adalah makhluk yang mungkin tidak berguna di tempat anda!!!

  ReplyDelete
 89. sekolah mana tu yang mengajar 25 waktu seminggu? sekolah saya semua cikgu 30 hingga 32 waktu...ni cikgu sekolah gred apa ni...

  ReplyDelete
 90. cikgu sekolah mana tu mengajar 25 waktu je?sekolah saya rata cikgu 28-32 waktu..kalau cikgu pra lagi la mengajar 8.00-12.00, free stgh jam je time rehat

  ReplyDelete
 91. Mokhtar adalah seekor katak rupanya.....keluarlah dari tempurung anda!!!

  ReplyDelete
 92. Betul ke En. Mokhtar ni seorang guru..!!! Kalau betul...mesti dia ni cikgu tahun 1970an.. kira cikgu pencen le dia ni..dah nyanyuk.. saya yang bukan guru ni pun nampak dengan jelas beban tugas ckgu sekarang...teruk..teruk..

  ReplyDelete
 93. waktu mengajar saya 28. mengajar 3 kelas. satu kelas purata 35 orang murid. saya ketua bagi 2 panitia. saya guru kelas. saya ketua rumah sukan. saya juga su peperiksaan. saya ketua bagi 1 unit beruniform dan 1 jenis permainan. saya jurulatih bola sepak dan juga bola baling sekolah. Apa pandangan CIKGU MUKHTAR? Bagaimana kalau CIKGU MUKHTAR ambil alih semua tugas saya...

  ReplyDelete
 94. cikgu a

  GPK sekolah saya sakit, diarahkan berpindah dekat dengan keluarga......masuk sekolah saya yang memang tak mengenal erti rehat....saat ni dah 3 minggu tak masuk sekolah sebab sakitnya makin teruk......dia sanggup tak hiraukan kesihatan semua disebabkan kerja2 yang bukan keutamaan dia. cemane tu?bila dah cegini, siapa yang rugi?anak2 kita jugak.......tekanan akan membuatkan kita sakit...siapa yang beri kita tekanan tu?

  ReplyDelete
 95. fuiyo! dasat gilo. hehe

  ReplyDelete
 96. mungkin juga keja dia, dia suruh orang lain buat..jadi dia tak banyak keja la, tak terbeban la...senarai tugas keje berderet-deret...tp semua orang yang tolong siapkan...

  ReplyDelete
 97. mudah-mudahan org yg suka kutuk2 cikgu spt cikgu moktar ni...semoga anak-anak,cucu cicit keturunan u all dpt cikgu yg tak ikhlas mengajar dan x pandai..supaya takde satu yg berjaya pun...sekian.

  ReplyDelete
 98. Salam..

  Sy pernah btugas sbgi GSTT slama 1 thn d skolah Menengah slh 1 skolah d bandar Kota Kinabalu.. nak kata beban tu mgkin tak elok tp guna pkataan 'tanggungjawab yg amat berat' je ye..

  slama stahun tu memang terasa yg profession sbgi guru ni tidak smudah yg disangkakan.. tidak seringan bahu org lain yg memikul.. hanya yg sedang memikul sj yg tahu betapa beratnya tanggungjwb yg digalas dgn penuh amanah..

  W/pun hanya btugas sbgi GSTT.. tp tanggungjwb yg diberikan adalah sama rata.. btugas hingga 27 masa seminggu dgn purata pelajar 38 org daripada 6 kelas tingkatan 2 (mana nakalnya tahap dewa namun tdk mjadi masalah), mjadi guru tingkatan, guru penasihat kelab hoki, guru penasihat kelab pusat sumber, guru pbantu keceriaan sekolah dan guru sukan...

  Mana lg myudahkan tugas2 lain yg diberi dari semasa ke semasa.. memang sungguh mencabar kesabaran dan kewibawaan.. bsyukur dpt pgalaman demikian.. tidak seperti yg cikgu Mokhtar katakan.. spt indah khabar dari rupa.. apapun sy mgharapkan dpt memasuki profession ini scara tetap tp nampaknya shingga kini masih blm ada rezeki lg..

  ReplyDelete
 99. lucu juga Mokhtar Sabah ni...apa nama sekolah tempat CIKGU mengajar?? boleh interview guru-guru lain di sana..

  ReplyDelete
 100. assalamualaikum semua..

  entah en. M ni...sy cikgu jgak, tp bru 6 tahun je...33 waktu je smggu, budak dalam kelas sikit je, ada la lbih krg dalam 45 org, tugas yg tertulis naib s/u sukan, guru pengakap, guru badminton, guru disiplin (bukan ketua tau) je...yg x tertulis tu ada la sikit, bhgn sukan..minat bro..mm, jurulatih bola, olahraga, hoki, takraw, pengurusan sukan sekolah, pengelola kejohanan sukan sekolah, zon...ala, bukan byk pun nak buat..latih tiap ptg nak game daerah, makin dkt nak game latih la pg & ptg, setakat cuti bulan 3 smggu tu buat la latihan 4 hari sbb nak johan, balik kpg? x pe la, tggl 3 ari baik x payah..kalau johan puas la hatiku ini...dah abis game follow up pelapis je..eh, yg xde transpot kene amik anta...yg x bwk duit bg la singgit dua beli air ngan roti canai..bukannye byk pn budak nak kena latih 4 sukan tu, ada la dalam 2,3..ratus org kalau campur semua...program sekolah spnjg thun sikit je en.M, ada la dlam 9 program besar...yg kecik2 x payah la cakap..yg tugas2 hakiki tu semua cikgu2 buat..yg x hakiki pn cikgu2 jgak buat..tu baru 10% keje bhgn sukan en.M..kesian member2 yg byk keja tu, kita patut sapot la diorang, bukan nya cakap, "ala, bukan byk mana pun, xde la terbeban kau tu"..sy bujang, kurang memahami member2 yg dh berkeluarga..mesti diorang x nak jadi seperti kerja2 lain yg sampai x sempat tengok muka anak nak carik duit punya pasal..mane peginya keharmonian keluarga kalau cam gitu? ade plak yg suruh carik kerja lain..apa la korang ni, disebabkan minat la kitorang jd cikgu tau...kan baru kuar berita cikgu mati eksiden pegi lawatan tu kan? ko ingat kecik ke pengorbanan tu sampai terkorban betul2...ko kerja tukang kebun tu sbb minat ke? kalau ye mmg aku salute kau..yg cikgu terbeban bukan pasal 'kerja' cikgu dalam pekeliling, falsafah, akta2 tu semua...ni yg dtg dari luar mcm bru2 ni suruh jg makan budak supaya x obes, tu bukan urusan mak bapak ke? dh tu lg cikgu2 kena siapkan tempat @ uruskan majlis sambut YB..ape ke hal tu? encik tukang kebun pernah ke disuruh jadi tukang anta surat? mesti mengamokkan? cikgu2 pn tukang kebun tau tak? tanam rumput kat pdg..siram hari2..rumput je pun...same la kite..so, en.M...rezeki ko la dapat jd cikgu rilek...jgn la sebab kau rilek ko pn cakap cikgu satu Malaysia yg tercinta ni rilek..mmg ade yg x terbeban, tp ko sorang je yg ckp semua cikgu x terbeban...kesian tau yg ada anak bini kene dtg malam2 smpai pg sbb besoknya program besar..aku bujang sempoi la..kalau swasta ade OTnye..OT kami ni cuti sekolah tu la..ape la kau...sori sebab mengarut..tp x suke sbb cikgu sendiri tidak membela cikgu2 yg lain...

  dah la..tu je kot...

  ReplyDelete
 101. Assalamualaikum....saya ni baru setahun jagung jadi guru. Pernah berkhidmat di pedalaman Sarawak. Apa yang saya nak katakan disini ialah, tak perlulah golongan GURU melatah dengan publisiti murahan macam ni. Teruskanlah mendidik anak bangsa kita supaya mereka menjadi insan yang berguna suatu hari kelak. Semoga mereka akan lebih mengerti tugas sebenar seorang GURU. Bagi yang komen tanpa usul periksa tu terima kasih banyak2, semoga hidup anda akan lebih ceria lepas ni. Saya ada beberapa soalan untuk En. Mokhtar...pernah mengajar 40 waktu seminggu dengan tugas sampingan lain di SKM? Yang lain tu tak payah saya nyatakan disini kerana banyak dh diutarakan rakan2 guru yang lain. Tapi saya bersyukur dan segala penat lelah akan hilang bila melihat kejayaan murid...bila murid berjaya, semangat akan terus membara. Bila murid gagal kena fikirkan jalan mengatasi masalah kegagalan....saya faham lain sekolah memang terdapat perbezaan...jadi janganlah membuat kesimpulan seolah-olah semua sekolah dan pengurusan sama semuanya....Salam 1 Malaysia

  ReplyDelete
 102. Guru tidak pernah mempertikaikan jumlah masa mengajar...saya awal bertugas ajar semua subjek kecuali Pendidikan Islam...Kelas Tahun 1 lagi tu....terbeban rasanya tidak masa itu sebab kerja-kerja perkeranian tidak sehebat masa kini...stiap mlm tidur jam 2-3 pagi untuk buat Bahan Bantu Belajar tapi sekarang tidur lewat gara-gara nak siapkan pelbagai dokumentasi sama ada secara manual atau online...saya tabiklah kepada rakan-rakan guru yang mengatakan tidak terbeban dengan kerja-kerja perkeranian..kalau mahu dijadikan kisah sehalus-halusnya apa tugas guru....rasanya tidak sehebat tugas penjawat awam yang lain...apa pun nawaitu penting dalam melaksanakan tugas... antara pertikan kata-kata Dr Fadzilah Kamsah "orang yang bekerja ialah orang yang mempunyai matlamat untuk melakukan pekerjaannya dengan sempurna, ada keinginan untuk memajukan diri.....orang yang bekerja semata-mata mengharapkan gaji, imbuhan atau kenaikan pangkat adalah tidak ikhlas jika dia belum mampu melaksanakan dengan dengan sempurna dan tanpa niat yang ikhlas....

  ReplyDelete
 103. Tu la pasal....Bukan mudah jadi guru nih.Orang sekeliling semua dengki bila tengok guru ada cuti panjang , gaji jalan..... dulu sibuk nak keje lain..... tak nak jadi cik gu... sekarang ni...dok cari jalan yg boleh nak menyusahkan hidup cikgu2 aje. Sebelum sain pencen 60....pikirla abis abis wahai cikgu2 semua.Terdaya ke ngkorang nak ngajor sampai umor cam tu... nak naik pangkat memang susah dah skrng.....pikir pikir kan

  ReplyDelete
 104. bertuah bnar en. mokhtar tu ye...n utk tukang kbun n che'gu X chantek tu,korang tau apa?ngko kn tau 'cangkul tanah je'..nama pun tukang kbun kn?huhu...cikgu X chantek...cuba chantekkan ckit mlut tu..ikut sdap ngko je suruh ckgu2 tbeban tu bhenti...cubala ambik tpt drang..haa..cnfirm pagi2 ngko xsmpat nak bechantek2 lagi..ptang smpai ngko kbulur...haa..bru ngko tau..apapun aku sokong mreka yg xstuju ngan tulisan en. 'mortar' tu...n klu btullah fkta yg dia berikan,rasanya ada yg xkena dgn kajian tsb...so pihak yg berwajib prlu nilai balik data...sy faham sgt dgn tugas2 guru yg tbeban ni..ksian sgat...smpai xmasa utk kluarga masing2..tu blum lagi soal pribadi yg lain..cikgu pn mnusia jg..so pihak2 yg lain kna fham jelah ye...xpyah nak kutuk2..n prsoalkan ttg keikhlasan..blum tntu yg bckp tu pun sorang yg ikhlas..

  ReplyDelete
 105. Adeh,penat jadi cikgu.rasanya macam nak tukar profesion lain ja.jenuh mengisi markah,SAPS,SPPBS,i-Nilam.bila kerajaan nak bagi OT macam doktor?penat wat OT bila isi markah online sampai 2,3 pagi sambil riba anak.perkhemahan yang hari tu macammana ek?bleh claim OT tak?sebab kerja lebih masa tu,siap tidur kat sekolah.lawatan pergi ke KL macammana?fuh,3 hari di luar kawasan atau outstation,bleh claim tak?bawa pelajar untuk program KRS macammana sampai 3 hari macammana?boleh claim tak?inilah realiti seorang guru.

  ReplyDelete
 106. Salam,,,,

  Saya seorang guru MRSM. tugas saya bukan mudah spt yg cg Moktar katekan. 24jam saye bersama pelajar sbb pelajar adelah dibwh tanggungjwb saya. Mgkin cg moktar berada di sekolah kementerian yang adil membahagi2kan tugas2 luar dan sikit sgt kerja. bagi sekolah yang berprestij tinggi sperti MRSM atau SBP, kami bekerja bermati-matian untuk maintain atau meningkatkan pencapaian setiap pelajar. guru-guru akan dipersoalkan dan DIPERSALAHKAN sekiranya pelajar-pelajar kami mendapat 'B' dalam subjek! bygkanla, mcm mane kami nk mengekalkan prestasi yang sentiase baik dan sentiasa A tu! bukan satu tugas yang mudah.

  Kami xpernah diberi duit tusyen atau duit tambahan dari pihak pengurusan kerana buat kelas tambahan. kami buat kelas sbb nak memastikan pelajar2 mengekalkan prestasi A dlm semua subjek. tetapi kami xpnh merungut untuk dibyr gaji tambahan sbb buat kelas tmbahan. kami ikhlas, insya Allah yang percaya guru diibaratkan sbg lilin yang membakar diri. Itulah hakikatnya. Bukan krn 25jam krdit yang apela sgt... Wallahualam....

  ReplyDelete
 107. Salam,,,

  saye cikgu MRSM. sekolah yang hebat, Alhamdullilah dengan pelajar dan guru2 yang sama hebat! Insya Allah. Ye! jam kredit saya mengajar cume 25 jam seminggu. tp tu xmasuk kelas tambahan, intervention, pengurusan koperasi, buat jadual waktu, warden dan lain2.

  untuk menjadikan pelajar2 mrsm betul2 bijak, cerdik dan hebat, kami bekerje keras untuk memastikan setiap pelajar mendapat A dalam subjek masing2. xkesahla macam mane pendekatan cikgu tu sendiri. yang penting cikgu kene pastikan pelajar dpt A!

  bygkan, 1 form pelajar ade 200orang. nak pastikan semua pelajar dapat A dlm math! ingt sng ke?guru kene buat kelas tmbahan dan intervention SETIAP HARI bagi memungkinkan A menjadi milik subjek math! n on top of dat, kami xpenah dibyr untuk setiap kelas tambahan tu :) kami xpnh mintak sbb itu mmg tanggungjawab setiap guru.

  jgn senang2 mngatakan kerje guru mudah hanye 8jam SEMINGGU!!! harusla cg mokhtar fikirkan dari byk sudut. Alhamdullilah, saya sukekan kerje saya walaupun tugas saya bukan mengajar semata2 :) Wallahualam...

  ReplyDelete
 108. Guru Pendalaman
  bagaimana dengan sekolah yang mempunyai bilangan guru sedikit ( contohnya 12 orang)... kebanyakkan sekolah ini dikawasan pendalaman... pembahagian tugas menjadi berat kerana purata ada yang mengajar sehingga 26-28 waktu(dahulu ada sehingga 40waktu). Terpaksa mengajar pelbagai subjek, memegang panitia sehigga 2 panitia, penasihat kelab, su ldp,dan pelbagai jawatan / tugas lain lagi..Sehinggakan guru data memegang 26 waktu mengajar.. Walau murid hanya 100 orang tetapi tugas mendokumentasi/fail menjadi remeh.. Belum lagi dengan kokurikulumnya, kem motivasi dan sebagainya, mengiring murid aktiviti luar darjah.. Kerja dibawa pulang kerumah sehingga ke larut malam. Anak sendiri kadang-kadang tidak terbela. Apapun inilah tanggungjawab guru, kami akan laksanakan jua. Ibu kandung suluh budiman...

  ReplyDelete
 109. senag je..cuba je la letak cikgu2 mcm cikgu moktar ni..or orang awam mcm tukang kebun...mahupun che'gu chantek kat area Kuala Lumpur or berasrama penuh mcm SBP or MRSM...kite tgk dia nk kata ape pasni...hmmmm

  ReplyDelete
 110. cikgu cool...

  rutin cikgu MRSM
  shari ade 24 jam....
  7.40pg kelas bermula sehingga 2.05ptg
  3.00 ptg akan bermula aktiviti prep, kelab, persatuan, meeting program habis jam 5 petang..(berbeza dgn en. mokhtar, kami d cni wajib ada dan terlibat di dalam semua aktiviti pelajar)..
  jam9 mlm prep malam bermula hingga jam 11mlm....dan pembahagian subjek akan diberikan...jadi dalam seminggu, sekurang2nya akan ada kelas pada waktu malam atau lewat petang....
  dalam setahun ada lebih kurang 42 minggu...MARA sekurang2nya telah menyediakan 10 program yang perlu dilaksanakan sepanjang tahun
  1) graduasi
  2) kem (dlam setahun sekurang2nye 3 untuk satu level tingkatan)
  3) seminar
  4) hari kokurikulum
  5) S.E.M
  6) pelancaran peperiksaan
  7) orientasi
  8) minggu aktiviti
  9) Hari Akademik
  10) mock interview

  ...in average dalam sebulan akan ada 1 program akan dijalankan dimana setiap guru akan diberi tanggungjawab untuk menjadi AJK...jika tidak bernasib baik, kena jadi penyelaras plak...dalam 8 jam shari mmg benar kami takdelah nk ade kelas je kan..tapi urusan2 management utk jalankan program tu kna setel dan waktu bila kami ambil untuk untuk setelkan program??? waktu di antara kelas dengan kelas....

  hujung mgu pulak ade camp...boleh d katakan walaupon scara rotation dibuat utk guru2 yg kna handle program ni...tetapi masih sekurang2nya dalam sebulan tu konpem kna jadi AJK..maknanye ujung mgu tu burn tuk kem shaja....

  tak termasuk dengan kje2 ad hoc yg tetba HQ minta n tak termasuk filing yang mengarut bagai tuh....

  sepanjang tahun cikgu mmg banyak cuti...tp annual leave yg boleh d beri cuma 7 hari(tu pon ssh nk dapat)....rsa2nye kami masih malas ke klo nk d bandingkan sabtu n ahad yg kami bagi untuk ke sekolah..

  tak termasuk intervensi....tah msa mana lagi tah kami selit2 tuk jumpa bdk2 nih...lagi satu program yg PPD anjur kami kn terlibat...n program yang MARA anjur pon kami kna terlibat gak...setahun brapa kali kna iring plajar...kluar meeting tuk bnd2 sukan n badan beruniform...

  try la sape2 tgk statistik...brapa rmai cikgu yg depress, bercerai berai sbb komited, gila n mati sbb kna heart attack.....

  TOLONG LA BAGI SAPE2 YANG NK LEMPARKAN KATA2 CIKGU NI PMALAS N MAKAN GAJI BUTA MAHUPUN XDE KEJE...SILA SELIDIK DULU...DUDUK BERSAMA KAMI...LIHAT DAN PERHATI BETOL2...BUKAN HANYA BERPEGANG KPADA MINDSET ORANG DULU2 YANG KATA SENANG JADI CIKGU NI...TGK GENERASI PELAJAR SEKARANG BAGAIMANA...ORG YANG TAK AMBIL PEDULI DAN X KISAH NK JALANKAN TANGGUNGJAWAB JE YANG MENGAKU KJE CIKGU NI APE LAH SANGAT..

  BUKAN NK BERKIRA ATAU MENEGAKKAN BENAGN YANG BASAH...SIAPA KATA KAMI XMINAT JADI CIKGU...MERUNGUT BUKAN BERMAKNA KITA TAK SUKA ATAU TAK MINAT...KLO MAK KITA MERUNGUT N MARAH2 ADAKAH MAKNANYE DIA TAK SAYANG N SUKA KITA...DIA MERUNGUT UNTUK MEMBETOLKN APE YANG SALAH....SAMA MACAM KAMIO...TUGAS KAMI MMG DA BANYAK...ORG NMPK ATAU X JE...KLO KITA IKLAS SEKALIPON...TP MASIH DAPAT LAYANAN CMNI N MASIH D BERI LAGI BEBANAN...SAPE2 YG IKLAS PON BOLEH FED UP...KAMI PON MANUSIA BIASA JUGAK....

  ReplyDelete
 111. En Moktar ni bukan d kalangan guru kot ataupun jenis guru 'remote control' jerr ... tak blh dipakai ... pengalaman terlalu cetek w/pun dah melebihi 15thn ngajar di semananjung dan selebihnya di sabah dgn menyandang jaw. pppbs & ppps... fakta yg dikatakan guru data, guru pss, s/u ppksaan dan masa guru ngajar di skm di bawah 10 ke 16 waktu seminggu adalah tak betul... pengalaman sepanjang 20+ thn bertugas di pulau, bandar dan d ulu (jln kak) dgn sekolah gred A, sesi pagi dan petang, gred b, satu sesi, skm dan sek. kelas cantum (SK&SM) tak pernah dapat masa 16w semingu. paling minimum 22w ke atas dan paling byk 34 waktu (ada yg bertindih)... selain memagang jaw. biasa, guru kelas, dll tu.. jadi j/u.. gi.. seronok la jadi cigu mcm En.Moktar ni.. mcm mkn gaji buta jerr...

  ReplyDelete
 112. En mokhtar ni jadi cikgu masa zaman jepun kot...tak pun baru sedar dari koma...

  ReplyDelete
 113. salam...aku mgajar 35 waktu smggu&dulu pnh smpai 39 wktu.tu x tmasuk lg dgn tugas2 yg lain..ngajar dr thn1-6..mmg tbeban jugak..apa2pun,aku tetap bsyukur mjadi guru&myumbang ilmu pgetahuan kt smua murid2 aku..xkisah la org nk kutuk ckgu ke apa, yg penting,aku tetap akan b'usaha utk jlnkn tugas aku sbaik mgkn..insyaAllah..

  ReplyDelete
 114. Rasa2nya Cikgu Mokhtar kena datang mengajar dulu di kawasan bandar....Keningau tu hulu banat bro....Masa mengajar purata disekolah2 bandar 27-29 waktu seminggu, tu kat sekolah masa 7 pagi - 1 tgh. Petang kompom kena pi hari rabu setiap minggu 2 jam utk koko...sabtu sepanjang tahun 3 kali sebulan ada saja aktiviti, jarang dapat 2 sabtu bercuti....yang ada latih pasukan sekolah untuk sukan boleh kata tiap2 hari pi melatih murid sebelah petang.....nak cakap pandang2 dulu, jangan bandingkan guru yang macam anda...dok sekolah hulu banat boleh la....apa yang cikgu mokhtar cakap tu menunjukkan yang cikgu ni sebenarnya cikgu yang MALAS......sebab tu rasa tak terbeban...buat keja janji siap, tu la cikgu mokhtar yang sebenarnya......

  ReplyDelete
 115. En. Mokhtar cgu apa? sekolah cgu dpt brape pratus A1 dlm SPM @ PMR @ UPSR setiap tahun?
  Ada bbrp soalan utk cgu mokhtar yg hebat ni:
  1. Cgu Mokhtar betul2 cik gu ke, atau menyamar ni?
  2. Cgu Mokhtar masuk ngajar dlm kelas tak?
  3. Tak semak homework budak2 ke?
  4. Tanda kertas exam budak2 tak?
  5. Biasa tak buat kelas tmbahan?
  6. Pernah jadi penasihat projek budak2?
  7. Involve tak dlm prog sekolah?
  8. Pernah tak meeting kat skolah?
  9. Skolah en. mokhtar takde program hujung mgu ke?
  10. Sekolah en. mokhtar ada xtvt ko-ko?
  11. Pernah handle latihan sukan?
  12. En. Mokhtar ni cgu dlm pagar skolah je ke?
  13. Guru besar mharamkan kerja slps waktu skolah?
  14. En Mokhtar ni betul ke cikgu????

  ReplyDelete
 116. sebenarnya jadi cikgu ni bukan senang, saya baru aje mengajar 8 tahun dah mula rasa terbeban tapi bukan bebanan mengajar dalam kelas tetapi tugas2 sampingan yg lain yang tidak berkaitan dgn tugas saya sebagai seorg guru saya malas nak senaraikan tapi cukuplah saya katakan tugas guru sampai ke rumah iaitu dari pagi sampai ke awal pagi...hehehe cuma kami ni bukan macam penjawat awam n swasta yg lain yg boleh claim kerja lebih masa...hehehe tak kaya jadi cikgu ni...tapi alhamdulillah kaya dgn pahala sebab itulah saya jadi cikgu..kami membantah kerja 9 Jam coz kesian kat kerajaan nak bayar gaji yg mahal pulak pada kami...tapi kalau kerajaan nak bagi PEMBANTU GURU kami alu-alukan sangat sebab kesian pada muda-mudi yang banyak menganggur sekarang ni...sekurang2nya kami dapat meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran dalam kelas serta prestasi cemerlang para pelajar. Jadi kerja2 pengkeranian ni bagi aje PEMBANTU GURU yang buat...tak gitu Cikgu MOkhtar??? Saya jemput cikgu pindah mengajar ke negeri Johor, Negeri Sembilan, Selangor, Melaka...rasailah sendiri bebanan kerja sebagai guru di sini...
  Saya Bangga Jadi Cikgu...

  ReplyDelete
 117. baca komen-komen cikgu2 semua membuatkan saya sedar realiti sebenar menjadi guru bukanlah mudah.terlalu besar tanggungjawab kalian.tahniah kepada cikgu semua.semoga saya mampu melalui semua kesukaran ni kelak.

  ReplyDelete
 118. salam..

  rasa tak setuju sgt bila ada yg kata mengajar kat sabah kurang tekanan, mengajar sekadar nak menghabiskan silibus semata2..klu betul cikgu tersebut pernah mengajar di sabah dan telah melalui suasana kerja yg cukup selesa berbanding di semenanjung malaysia, rasanya cikgu cukup2 bernasib baik dipostingkan di sekolah tersebut..

  dan kepada encik Mokhtar Sabah..anda sebenarnya guru yg sangat2 bernasib baik kerana tidak menanggung tugas/bebanan kerja yg berlambak. namun begitu, tidakkah en. mokhtar pernah terfikir kenapa keadaan sedemikian berlaku?

  berdasarkan pengalaman saya sbg seorg guru, agihan tugas disekolah kadangkala mmg tidak memuaskan hati kebanyakan guru apabila tugas2 byk diserahkan kepada guru yg rajin, berkomitmen tinggi atau kepada guru yg NO KOMEN dan terima tugas yg diberikan kepadanya walaupun agihan tersebut sangatlah bias dan tidak saksama..sedangkan bagi guru yg MALAS, BANYAK MASALAH, BANYAK KOMPLEN, BYK ALASAN hanya diberikan tugas yg mudah atau tidak ada tugas langsung disekolah.alasannya mudah..bg kerja dgn guru yg rajin, tak sakit kepala..bg kerja dgn guru yg mls, blh buat sakit jiwa..so agak2nya..cikgu mokhtar kita ni termasuk dalam group yg kedua..thats why la masa mengajar kurang dan terlalu cukup selesa dgn keadaan beliau sekarang..

  kpd en mokhtar, jika satu saat anda ingin merasa keadaan sebenar menjadi seorang guru, keluarlah dari zon selesa itu..mohon la mana2 sekolah di Sabah ni..di Lahad Datu misalnya..agar tidak kempunan merasa bebanan kerja yg byk sebelum anda menutup mata..

  ReplyDelete
 119. Salam Tuan Tanah,

  Hmm, pandangan saya dari hasil penulisan saudara dan juga reply dari guru-guru dan bukan guru, secara tidak langsung telah menguris hati insan yang berkerja sebagai guru.

  Walaupun saudara seorang guru yang amat berpengalaman JANGAN sekali-kali samakan dengan orang lain. JANGAN sakitkan hati orang lain dan JANGAN membuat zalim.

  Elok minta maaf pada semua...

  sekian

  ReplyDelete
 120. Come to my school and you'll see teachers who teach 30 periods a week..juga memegang jawatan guru SPBT, guru bahagian susu sekolah, guru bahagian pembahagian baju, kasut dan alat tulis, guru penasihat persatuan, kelab dan Unit beruniform, serta memegang jawatan Ketua Panitia...still complaining?

  ReplyDelete
 121. Tak patut betul Cikgu Mokhtar ni. Pengalaman cikgu mungkin banyak, tapi rasanya dah 'luput tarikhnya bah'..dulu sy mengajar di sebuah pulau di Sabah(pedalaman 1).. klu sibuk pun ada masa2 tertentu ja, pendek kata ikut musim, memang banyak masa free.. tapi bila dah pindah Johor (sekolah bandar)..baru tau langit 2 tinggi atau rendah, nak duduk rehat 15 minit pun sy tak berani, semua masa yg ada digunakan untuk menyemak buku kerja murid (minimum 2 kali seminggu X 33 buah)..bukan main tanda mcm 2 ja..kena tengok satu2...
  Wahai cikgu Mokhtar...mau ja sy datang ke sekolah cikgu 2, nak tengok cikgu buat kerja mcmmana..
  tak patut betul!!!

  ReplyDelete
 122. Sy pun nk komen jugaklaaa...skrg ni pun sy tngh wat jadual waktu utk ckgu2 skulah sy...kebetulan sy tngh cari wktu mengajar utk guru2...untuk pengetahuan yg membaca, sy ni bukan GPK tapi Guru Penyelaras ICT...tp tak pasal2 sy yg kene setup kan jadual waktu ckgu2 skulah sy sedangkan GPK sy pegi cuti2 kt Medan..(a'ah, skrg cuti sekolah tp mgu lps ngn mgu nih, sy kne g skulah utk compile pelan strategik ngn jadual waktu)...tk puas ati jugak, sbb sy xdpt lnsg nk brcuti lamer...trpikir lak sy aper tugas pentadbir2 ni sbenarnyer?...sy tk setuju ngn statements ckgu Mokhtar nih, kalo tngok sy nih, maneder mase free nk wt jualan lnsg ke cri duit tmbahan ker...idup sy penuh kt skulah jer, kls tmbhan pun kt skulah, pagi petang...mlm pun kt skulah sbb kls tmbhn...abes wktu ngajar kene stayback siapkan files, wat keje2 kerani...kemudian balik umh, marking buku2...wat kertas soklan XM, tnda krtas XM...dsb (kalo senaraikan nih, pnjg jugak...)...cuti penggal pun sy kne dtg skulah wat kls tmbhn...cuti pnjg pun kne wat keje pentadbir...hmm, fikir2 laa..maaflaa kalo bahasa sy ni cam rojak, tp rasenye lg friendly kalo cmnih...hahaha (^_^)

  ReplyDelete
 123. knp en mokhtar tu tak jawap pertanyaan cekgu lain..sek mana...ajar mane..ek ek ek .."berani kerana benar kan"

  ReplyDelete
 124. saya juga seorang guru. masa saya m'ajar dlm seminggu adalah 30 waktu. satu hari 6/7 waktu m'ajar. gru thun 1, msa senggang sya perlu siapkan worksheet,buat abm(alat bntu m'ajar),isi segalam mcm bentuk analisis (ada yg online, ada yg on paper). jika mnggu b'tugas perlu tunggu murid b'atur dipintu pagar setiap hari,perlu isi laporan itu dan ini. sbnrnya hal2 b'kaitan m'ajar itu mmg sya terima dn akur t'tapi spt ada yg m'nulis mengenai kerja2 perkeranian di atas tdi,inilah yg m'nekan. memanglah b'ckp itu mudah, yang bukan b'kerja sbg guru usahlah anda t'lalu emo, setiap kerja punya tekanan s'dri, setiap dri kita m'rasa kitalah yg plg t'beban. tetapi kita tidak pernah b'ada in someone else's shoes jdi kita takkan boleh benar2 m'mahami. wajrlah kita saling tidak m'hakimi satu sama lain. kami guru2 ini ibarat pengasuh anak2 anda, anda m'hantar mereka ke sklh, lngsung ditinggalkan pda kami slama separuh hari. harus diingat anak2 anda cuma mungkin sekitar 4/5 org dirumah, anak2 asuhan yag perlu kami awasi dsklh t'lalu ramai. berhenti m'hakimi please

  ReplyDelete
 125. cikgu mohktar ni manusia ke apa.. gila apa.. cakap sedap mulut...benggong mung..sekolah apa kt keningau ni.. ? ngajar skolah org buta ke?

  ReplyDelete
 126. sebenonye yg ckg2 x puas ati bkn psl p&p dlm kls. yg 2 aku gerenti smua ikhlas. yg x ikhlas nye bile krj2 guru dipolitikkan..bile naik menteri len jd menteri pelajaran, depa sibuk cpta prgrm..nk2 skrg smua online..x de prgrm br x dpt name. yg jd mgs GURU. akn dtg nek mntr len plk, prgrm br lg dcpta...yg jd mgs GURU jgk..GURU, GURU LAGI, LAGI2 GURU....

  INSN BIASE..

  ReplyDelete
 127. hahahahahahahaha...........encik Mokthar sila kemukan bukti ape yg Encik mOkhtar cakaan tU?? nak tengok jugak rupe mane wajah sekolah, n wajah "guru Mokhtar" tu..

  ReplyDelete
 128. yg ckg2 x puas ati bkn sbb p&p. Klu P&P aku kompem smua ckg ikhlas. Yg jd x ikhlasnye bile keje2 guru dipolitikkan. len mentri pelajaran len prgrmnye. msg2 nk name. X de prgrm malu aa..yg jd mgs GURU..nk2 skrg smua online, sian ckg2 veteren. nnt menteri len plk jd MPljrn, de plk prgrm baru..mgsnyer GURU LAGI..LAGI LAGI GURU...

  ReplyDelete
 129. Aslm..btul ke ckgu ni? Sy opsyen kh xpnah pun dpt 16 waktu..paling sikit 27 waktu..pegang kelas lg..ktua panitia lg..ish2..ckgu moktar sek mna ni?nk masuk sek ckgu mokhtar la..

  ReplyDelete
 130. insan terpilih..

  hmmm..aku rasa hanya cikgu jer yg faham tugas cikgu ni.cuba penjawat lain rasa cmner beban cikgu ni.meh kita tukar position jap.try seminggu jer..aku rasa 1 hari pun diorg da x tahan.cakap ikut sedap mulut mmg la best.ingtla sikit, klu korang terer sgt anak2 korang tu korang jer la yg ajar kt umah.x perlu antar kat skola..

  ReplyDelete
  Replies
  1. tukar la profesyen lain..bukannya xboleh..Jadi la pegawai di jabatan lain.

   Delete
 131. aku rasa sekolah en mokhtar hanya ada seorang murid je. sebab otu dia takde keje sgt.hahaha...

  ReplyDelete
 132. Sah anda bukan cikgu yang benar2 cikgu....dan sah semua pernyataan anda tak betul dan hanya rekaan semata-mata...daku mmpunyai jiwa sebagai pendidik anak bangsa yang sentiasa penuh dengan tugasan yang dicintai hingga ke akhir hayat.

  ReplyDelete
 133. semoge cikgu mokhtar cepat2 sedar dr tidurnye yg nyenyak......

  ReplyDelete
 134. pada yg komen tugas2 guru..terima kasih ducapkan.. ingatlah.. tahap kita sekarang ni siapa yg bntu?? kalau lah tiba2 guru yg mngajar anda terguris hatinya n tidak mhalalkn ilmu yg telah dajarnye dulu..blh terduduk kawan oi... klu tak pun tgk ank2 kamu nanti.. belajar la mcm maner pun sbb berkat mulut kamu yg mngata guru nilai la apa yg akan ank2 kamu perolhi nanti...

  ReplyDelete
 135. Agak terlambat untuk komen rasanya kerana isu ni dah agak lapuk sebab dikeluarkan pada bulan Februari.. Alhamdulillah hari ini mesyuarat pertama sekolah saya dan saya sudah dapat tugasan-tugasan dan insyaAllah akan cuba melaksanakannya sebaik mungkin. 'Kerja kerana Allah..'.

  Tetapi yang buat saya terpanggil untuk berbalas juga komen di sini adalah sebab tang guru KH waktunya lebih senggang tu.. Saya selaku guru KH yang telah mengajar subjek ni selama 5 tahun. memang major saya, tetapi sebab kekurangan guru di sekolah, saya juga mengajar subjek Muzik dan BM. Hakikatnya, waktu saya mengajar adalah 28 - 30 waktu. Satu kelas lebih kurang 30 - 40 orang murid. Bilik KH ada dua, bawah tanggungjawab saya. Tambah relief lagi dan kokurikulum, sebenarnya tidak ada masa nak goyang kaki pon..

  Bukan hendak merungut. Saya bersyukur kerana dapat bergelar seorang guru. Tetapi, saya tidak puas hati apabila kerja saya dikatakan mudah oleh pihak yang tidak mengalami apa yang saya alami..

  Namun, untuk komen yang berbaur sindiran bahawa kami guru tidak ikhlas bekerja, terima kasih kerana mencemburui kerjaya kami. InsyaAllah kerja kami tergolong di antara darjat yang mulia di mata masyarakat dan Allah SWT..

  ReplyDelete
 136. hahaha..maaf kalau sya silap...
  rasanya dia ni nk jd cikgu tp x dpt sbb tu mcm ni..berangan jd cikgu mokhtr...cian!!


  pasal beban keja/pasal tugas yg pelbagai pada hakikatnya saya tak kisah pun.sbb SAYA SUKA JADI CIKGU..tp bila ramai yg ckp mcm2 ttg cikgu..pasal cikgu byk cuti,keja cikgu mudah.tak byk keja mcm migu mokhtar ckp..itu yg bt saya x puas hati...lau tak tahu jgn ckp.jgn mperlekehkan tugas kami sb guru.hanya kami guru2 yang memahami tugas dan tanggungjawab kami.

  ReplyDelete
 137. Mokhtar ni macam mahu memperkecilkan guru2 SKM.....dan saya sangat yakin mokthar ni bukannya seorang guru...apatah lagi guru yang pernah mengajar di pedalaman atau SKM....untuk pengetahuan EN. MOKHTAR......saya telah bertugas di pedalaman gred P2 daerah nabawan selama sembilan tahun dan pada tahun 2012 dua inilah tugas2 akedemik saya :

  Mata Pelajaran Yang Diajar :-
  1. Bahasa Inggeris Tahun 6
  2. Sains Tahun 6
  3. Kajian Tempatan Tahun 6
  4. Bahasa Inggeris tahun 5
  5. Sains tahun 4
  6. Kemahiran Hidup tahun 4
  7. Sains tahun 1

  Jika EN. Mokhtar merasakan kami mengajar 8 jam seminggu sila kira dengan teliti jumlah masa yang saya ajar selama seminggu berpandukan kepada mata pelajaran yang saya ajar diatas. Untuk pengetahuan En. Mokthar berikut adalah tugas2 bukan akedemik saya di sekolah :
  1. Penolong Kanan KOKUM lantikan sekola.
  2. Penyelaras SPBT
  3. Jurulatih sukan sekolah
  4. Penyelaras bantuan pakaian sekola
  5. Ketua panitia kajian tempatan
  6. Ketua panitia bahasa inggeris
  7. Penyelaras persatuan bahasa inggeris
  8. Penyelaras persatuan bulan sabit merah
  9. Peyelaras persatuan bola sepak.

  Untuk pengetahuan En. Mokthar tugas-tugas tersebut adalah untuk tahun 2012......saya sangat kesal dan kecewa kerana EN. Mokthar cuba memperkecilkan tugas guru2 yang mengajar di Sekolah SKM atau pedalaman.

  ReplyDelete
 138. mungkin dia ni hang mokhtar yang nyanyi lagu...aku ingin jadi spy....kalau mabuk ampai2....kamu tau ka ni lagu...hahahaha....

  ReplyDelete
 139. Saya cadangkan agar para cikgu melalui kesatuan memohon kepda menterian supaya kakitangan bidang pendidikan di tambah setiap tahun agar kerja2 tambahan yg para cikgu rasa membebankan dapat di agihkan, contoh kalau satu sekolah ada 12 cikgu mesti adakan 10 orang yg menjadi pentadbir/kerani yg akan membuat kerja yg menjadi beban kepada cikgu dengan ini para cikgu dapat menumpukan 100% kepada mengajar murid ini dapat juga memberi peluang kerja kepada pencari kerja bidang perkeranian ,ini tiap tahun para cikgu minta naik gaji,bonus cubalah minta penambahan kakitangan agar beban kurang .kalau kerja penyalaras sukan,bulan sabit merah,pengakap bagi jawatan pada pencari kerja yg layak barulah beban dapt di kurangkan.orang lain pun dapat faedah(kerja)

  ReplyDelete
 140. kalau kerja cikgu, 1 waktu = 45 minit
  35 waktu seminggu = 1575 minit = 26.25 jam seminggu + kerja lain
  kerja kounter kena bertemu pelanggan setiap masa dari 830am - 1730pm tapi beza gaji antara cikgu dengan kerja kounter terlalu tinggi gaji kerja kounter 800+ kalau ada OT pun kena stay fizikal sehingga habis masa(kalu ot hingga jam 8pm kena stay kerja hingga jam 8pm)kadang2 OT pun kena tolak tapi kerja dah buat.setahun cuti cuma 14 hari kalau senior(tua) 18 hari,kadang2 cuti boleh hangus tidak boleh bawa ke hadapan jika cuti tidak di ambil.kerja kounter lagi membebankan dari ckgu...hargai kerja anda..

  ReplyDelete
 141. Alahai guru-guru Malaysia..semua penjawat awam sebenarnya terbeban dengan tugas masing-masing, bezanya cuma banyak atau sedikitnya tugas itu..jangan lah di kata tidak terbeban..mana ada kerja yang tidak membebankan..PM pun ada bebanan tugas..tauke di syarikat sendiri pun terbeban dengan tugasnya apa lagi lah kalau hanya sebagai seorang pekerja sahaja..dan tidak profesional lah kalau memberikan cadangan suruh orang berenti kerja hanya kerana rasa terbeban..jadi kalau murid merasa terbeban untuk belajar perlukah diberhentikan sekolah? (dan murid tu pula salah seorang dari anak tuan puan?)..Alahai guru Malaysia...pantang dicuit..tak hairan lah murid disekolah pun macam begini kan cikgu2..sudahlah tu..dunia ni bulat, kehidupan umpama roda yang berputar dan setiap bahagian roda tu pasti bergeser dengan permukaan yang dilalui...SEMOGA MAJU JAYA, SENTIASA SIHAT DAN BAHAGIA SELAMANYA..

  ReplyDelete
 142. rasanya sy kenal cikgu mokhtar ni..

  kalu benar tekaan saya... beliau ni bz tau drpd yg korang sangka. pasti beliau sngat pandai membahagi-bahagikan masa ni..kan sir....

  ReplyDelete
 143. ko pasti ko kenal sama cikgu mokhtar ni? ikut statistik, ramai guru yang namanya mokhtar di sabah ni. aku rasa, ko salah orang la.

  lagi satu, betul ke mokhtar ni cikgu? Aku rasa dia tipulah. banyak fakta yang dibentangkan tidak benar daripada benar. Aku cabar 'cikgu mokhtar' ni bersumpah dengan nama Allah yang mengaku ko mmg cikgu. Kalau cikgu, tak mungkin dia membentangkan fakta sebegini, kecualilah dia memang ada masalah mental. huhu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang betul, SI Mokhtar ni bukan guru. Aku dah mengajar 14 tahun di sekolah rendah dan Menengah dan sekarang di JPN. Mana ada sekolah menengah satu masa 30 minit????? Nampak sangat pembohongnya. Sekolah rendah satu waktu 30 minit, sekolah menengah 40 minit untuk satu waktu. Berdasar pekeliling oleh Bahagian Pengurusan Sekolah Harian, KPM, seorang guru di sekolah rendah perlu mengajar di antara 150 - 240 minit (5-8 waktu) sehari dan guru di sekolah menengah 160-240 minit (4-6 waktu) sehari. Bersamaan 800 - 1200 minit seminggu atau 14 - 20 jam seminggu. Ingat.. ini bukan kira waktu kerja pagi sampai tengahari or petang tau.. ini adalah waktu solid guru masuk kelas dan mengajar. Kalau seorang guru tu mengajar 6 kelas Bahasa Inggeris atau matematik atau sains, dia akan mengajar secara 5 atau 6 kelas. kalau satu kelas ada 35 orang pelajar, so guru tu mengajar 175 - 210 orang pelajar. So korang sendiri tahu berapa banyak kerja rumah yg diberi oleh cikgu korang and berapa banyak masa yg cikgu korang periksa buku korang seminggu.?kalau dalam seminggu secara purata, i hari bagi karangan n satu hari lagi latihan tatabahasa bg setiap kelas, so cikgu tu akan periksa 350 - 420 buah karangan seminggu dan 350 - 420 buah buku tatabahasa. So total semua buku 700 sehingga 880 buah buku seminggu. Kalau satu karangan mengambil masa 5 untuk baca, semak dan pembetulan, masa yg perlu guru ambil untuk semua 700 buah buku karangan ialah 58 jam seminggu untuk karangan dan lebih kurang 58 jam juga untuk buku tatabahasa. Campur waktu mengajar dengan waktu memeriksa buku ialah 72 jam - 78 jam seminggu. ini belum di kira waktu untuk ko kurikulum lagi yer.. dan lain lain tugas perkeranian yg di buat sepanjang minggu dan dilakukan di luar waktu mengajar.

   So yg kerja pejabat 8 jam (walaupun kerja sebenar tak sampai 8 jam) kalau * jam sehari kali dengan 5 hari bersamaan dengan 40 jam saja kan.. so korang kira la sendiri mana lebih banyak.. 78 ker 40 jam..? kalau tak reti kira.. go back to school.

   Delete
 144. buat anonymous (5 March,2012), jgnlah kata guru-guru malaysia ini pantang dicuit dan salahkan guru-guru kerana murid disekolah pun sebegini. Betul cakap TUAN, apa-apa kerja pun ada cabarannya. Saya dah buat macam-macam kerja sebelum jadi guru, jadi kerani, jurujual, n last skali juruteknik tapi kerjaya guru inilah yang paling mencabar dan dipandang rendah dan remeh oleh orang-orang macam TUAN.

  Semoga TUAN bahagia dan anak keturunan salah silah tuan akan menjadi guru supaya dapat mendidik bakal anak-anak murid akan datang untuk menjadi terbaik dan sempurna seperti tuan.

  ReplyDelete
 145. sebab tu remaja sekrg ni rosak akhlak,belajar x pandai sbbnya ibu bapa memandang rendah pd guru2... anak kene marah,salahkan guru... anak gagal dlm pelajaran,guru yg bodoh tak reti mengajar anak dia.
  lagilaa sek aku skrg ni tgh hebat dgn program guru penyayang..mcm kelakarlaa pulak sbb apa?..antara tugas2 yg guru kene buat dlm program guru penyayang ni adalah:
  1) guru kene pastikan baju dan kasut sekolah anak2 murid bersih..kalau kotor,GURU KENE BASUHKAN
  2) guru kene pastikan anak2 murid ni xde kutu,rambut kene bersikat..kalau ada kutu n x sikat rambut, GURU KENE SIKAT N CARIK KUTU anak2 murid ni
  3) pastikan anak2 murid ni bersih,kalau ada hingus yg dh kering n berkerak2 tu,KOREK dan LAP kan kasi bersih tip top
  4) POTONGKAN KUKU anak2murid yg kuku masing2 mcm kuku korek longkang dan siap ada kotor2 hitam tuu
  5) pastikan telinga anak murid xde taik telinga yg kuning n melimpah ruah sampai ke cuping..hahaha....kene korek yerrr
  6) kalau gigi anak murid kuning n hijau berlumut,guru kene gosokkan
  7)kalau baju anak murid berkedut,guru kene gosokkan jugak

  ko tgk giler x program guru penyayang kt sekolah aku ni?... abih tu apa keje mak bapak diorg kt rumah?..mengangkang ajerlaaa nengok tv n buat anak aje laa ..xpayah nk amik tau pasal anak sbb semua tu guru yg buat...baik tukar ajer nama program tu guru cum bibik peyayang...

  ReplyDelete
 146. SALAM....SAYA KURANG SETUJU.JIKA SEKOLAH BERSTATUS 2 SESI DENGAN KAPASITI MURID LEBIH 2000, JUMLAH MENGAJAR ADALAH 30 KE 34 WAKTU..
  SEKOLAH PENULIS KECIL..BOLEH LAH

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam kawan, Siap kata tugas guru d skolah kecil tidak terbeban. Sya mengajar 30 waktu seminggu dan juga merupakan Guru Data, ketua penyelaras UB dan ketua penasihat pengakap. Belum termasuk lg tugas2 perkeranian yg lain dan membantu guru2 kelas... Maaf andai terkasar bahasa... Semua kerja guru d mana2 sekolah ada bebanannya. Terima kasih..

   Delete
 147. sapa2 yg pandai bercakap cuba jadi cikgu dlm masa seminggu je tgk dia tahan ke tidak

  ReplyDelete
 148. wah untung 26 waktu ye...sy guru bahasa...25 waktu subjek bahasa sahaja....berapa bnyk karangan nk tanda...tu belom relief.....wajib dapat 3 relief seminggu..perata waktu seminggu ialah 28.....ada cikgu lain dapat cecah 30 wktu seminggu......rasanya tidak adil nk kata tk terbeban kerana ianya bergantung kepada sekolah dan sistem pentadbiran..

  ReplyDelete
  Replies
  1. hmmm..sekarang perangai anak2 didik dalam kelas pun sukar di bendung...nak mengajar lagi...nak betulkan sikap lg....bila masa nak capai objektif...tupun wat tensen gak...

   Delete
 149. salam
  saya sgt tidak bersetuju dengan pendapat saudara.benarkah saudara seorang guru ? Jika ya...di sekolah mana saudara sedang berkhidmat ? Saya hanya perlukan jawapan itu .Terima kasih.
  zamzulaila

  ReplyDelete

 150. untunglah berkhidmat kat sek. cikgu mokhtar nihh...sekolah mana tu , boleh bagi tahu tak?

  zamzulaila

  ReplyDelete
 151. saya salah seorang guru yang ada surat perubatan hospital kerajaan bahagian psikiatrik. semasa rawatan, memang ada bukti beberapa guru yang mengalami masalah mental. ini dari doktor pakar sendiri. dan bila saya ke jpn, bahagian kaunseling guru pun, ada bukti. pengorbanan guru yang banyak tak dihargai. tapi kesilapan diugut tatatertib. sekarang ni tatatertib contoh tak siap buku rekod mengajar tak releven lagi kalau tak dikaji semula beban tugas guru selain tugas mengajar. kalau nak jadi guru betul2, wujudkan beberapa kerani untuk setiap panitia. sbb kalau kat pjbt, pegawai ada kerani. tapi guru pun pegawai tapi tak ada kerani.

  ReplyDelete
 152. Salam semua, saya merupakan guru sabah yg bertugas d kawasan pedalaman... Pada pandangan sya, apa yg dikatakan oleh cikgu moktar adalah x benar...Bagaimana seorang guru biasa blh mgajar 16 waktu sahaja sdgkan dlm pekeliling pun ada mengatakan jumah waktu mgajar guru biasa 22-30 waktu dan ada yg mgajar lebih dari 30 waktu... Bagi pentadbiran pula GB 6 waktu dan PK2 12-17 waktu... D tpt sya mgajar ada PK yg nengajar 22 waktu... Sya sendiri sbgi guru pemulihan mengajar 30 waktu, juga merupakan GURU DATA, PENYELARAS UNIT BERUNIFORM, KETUA PENASIHAT PENGAKAP, GURU SMM DAN JUGA MEMBANTU GURU KELAS UPDATE APDM dan byk lg tugas perkeranian yg lain.. Sya bukanlah mengeluh tp utk myangkal pdapat Cikgu Moktar Sabah yg x rasional. Siapa kata guru d Sabah Releks? Kerja guru x yg releks.. Sya pernah bertugas d skolah (semananjung) yg mempunyai 1000 org murid. Dari segi masa mengajar sama sahaja. Yg agak berat adalah memeriksa kerja murid yg banyak. Kadang2 sya memeriksa sehingga 100 kerja murid sehari (utk 3 kelas). Dari segi tugas pengurusan dan pentadbiran agak ringan sedikit kerana ramai guru yg blh dlantik(x ada pertindihan tugas-betulkan saya jika tersilap). Tp d pedalaman ada guru yg diberi lebih daripada 1 tugas. Guru d sabah yg mgkn releks adalah guru yg bukan guru(mls buat kerja). Tahukah rakan2 guru sekelian bahawa guru2 d pedalaman Sabah & Sarawak ada yg menaiki bot sehingga 6 jam dan ada yg berjalan kaki ke sekolah sehingga 8 jam hanya utk berkhidmat... Hanya guru2 yg bersungguh2 sahaja yg tidak pernah mengeluh. Tugas sebagai guru adalah mendidik dan tugas2 sampingan adalah utk kebaikan murid2 jg. Jd jgn ada yg mengeluh dan memperkecilkan guru2 lain.. Kita memang terbeban tp buatlah yg terbaik utk kebaikan anak2 murid kita. Semoga segala usaha kita mdpt diberkati Allah SWT. Mohon ampun dan maaf andai ada kata2 sya yg myakitkan hati rakan2 guru yg lain. Terima kasih
  Assalamualaikum..

  ReplyDelete
 153. Assalamua'laikum wrt...
  Saya ni guru di sekolah menengah agama rakyat swasta di shah alam... Tadi meeting pembahagian tugas guru untuk tahun 2013. Saya dan seorang guru lagi dikehendaki mengajar selama 30 masa seminggu. Kerana menurut pentadbiran sekolah kerajaan pun masa guru-guru mengajar maksimum adalah 30 masa (dapatan carian saya majoriti mengatakan masa maksimum guru sekolah menengah mengajar ialah 25 masa dan sekolah rendah 30 masa) . Tapi masalahnya 1 masa di sekolah saya adalah 45 minit berbanding sekolah kerajaan 1 masa bersamaan 30-40 minit. Kebanyakan sekolah menengah yang saya telah semak 1 masa bersamaan 35 minit. Maka jumlah masa kami mengajar tahun 2013 akan menjadi 1350 minit seminggu dengan gaji bulanan RM1200 (ijazah) dan RM1000 (diploma/stpm). Bila tahu tentang tu, dah jadi macam tak ikhlas nak berkhidmat di sekolah saya lagi tahun depan... Wallahua'lam... Ujian dari Allah... huhuhu

  ReplyDelete
 154. guru yang tak kenal erti jemu mendidikDecember 22, 2012 at 10:55 AM

  meh kite cari mekanisme apa yang nak digunakan bagi mengatasi beban tugas guru ni....cikgu se Malaysia tolong fikirkan dan realisasikan dalam mekanisme yang boleh diadaptasi kepada semua sekolah di seluruh Malaysia....sape yang leh ada inovasi mengurangkan beban tugas guru publish

  ReplyDelete
 155. Menarik..

  Cuma..pukuk sama rata tue kurang sket..

  Guru banyak jenis..
  Sekolah lagi banyak jenis..
  Spbt..sekolah yg ada nama..sekolah kluster..bla2.. salah satu beban lain nak menanggung nama hebat sekolah bila masa pertandingan etc2..

  Itu juga beban..

  Boleh ja nak bagi pendapat..tapi janganlah pukul rata..

  #tahun ke 5,27 waktu ~96 pelajar pbs, 30 pmr tahun neh , guru buku teks, guru rumah sukan,guru pertandingan drama sekolah setiap tahun

  Terima kasih :)

  ReplyDelete
 156. Saya dulu mngjr di kota kinabalu. Mmg relax..boleh jln2 kat tamu. Rasanya sekolah ckgu moktar ni mcm sekolah saya dulu tu kot..semua keje biasa 2 je. Bila tukar ke smnjung mmg terduduk dibuatnya. Banyak gila kerje sampai nak makan pun kena set masa ngam2 je. Takde la nak nyembang2 sebab masa itu dah betul2 macam emas. Tupun saya kerja dari jam 7.00 sampai 4.30 tiap2 ari. Mmg stress tapi amanah kena buat. Bukan mengeluh tapi tolongla kaji semula bbnan kerja guru. Rasanya ada byk tugas yg bertindan tindih dan x relevan sampai ckgu2 melampau sibuknya. Bukan saya je tau, kwn2 pun sama sibuk.

  ReplyDelete
 157. cikgu kerja 24 jam...

  ReplyDelete
 158. Buat semua,
  Dengar rintihan saya...adakah ini adil untuk saya.
  Saya mengajar 15 waktu seminggu...
  Saya guru data,
  Saya ketua penasihat KRS,
  Saya ketua makmal LMS,
  Saya guru penasihat kelab aeroangkasa,
  Saya guru kelas,
  Saya guru 2 panitia,...
  Guru di sekolah saya 100 orang..bukan kekurangan guru...

  ReplyDelete
 159. aku rasa si mokhtar ni sekolah dia takd la busy sgt
  meh sini dtg semenanjung dtg skolah kat johor meh,
  baru berakal kepala lutut ko,
  dan satu lagi aku rasa keja ko kat sekolah membodek guru besar, menyampah aku cikgu kuat kipas ni, haha

  ReplyDelete
 160. Cikgu Mokhtar ni rasanya satu dalam 10,000.

  Anda semua pasti pernah bekerja dengan guru besar yang memerah dan mempsiko para guru tanpa mementingkan kebajikan guru. Seandainya cikgu Mokhtar ini menjadi guru besar, pasti guru2 di sekolah itu semuanya minta bertukar ke sekolah lain sebab tak tahan dengan karenah Guru Besar Mokhtar yang mahukan segalanya perfect.

  Biar guru menderita macam nak mampus asalkan tertunai sikap "sombong" pentadbir macam cikgu Mokhtar. Maaf sebab kritikan saya sedikit beremosi sebab apa yang dinyatakan oleh Cikgu Mokhtar cuma mencerminkan Cikgu Mokhtar kaki ampu yang cuma mengejar kemasyhuran nama atas penderitaan orang lain.

  ReplyDelete
 161. mana Cikgu Mokhtar ni.......saya berminat hendak tahu di mana sekolah beliau mengajar.....

  ReplyDelete
 162. Bestnya jadi macam cikgu Mokhtar ni ya..nak sangat. Saya guru BI ngajar 30 waktu. Guru ICT merangkap guru makmal yg jaga 2 bilik komputer. Saya kena buat frogvle, saya kena buat SPS...saya abih kelas jam 1.15 tapi dragngan kerja2 sampai jam 3 pm. Tak masuk kelas tambahan dan koko lagi..

  ReplyDelete
 163. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...