terima kasih buat kalian semua..

Thursday, March 3, 2011

Gred guru besar, penolong kanan sepatutnya lebih tinggi !!


PENDIDIKAN adalah proses berterusan dan sentiasa mengalami perubahan dan pembaharuan sesuai dengan keperluan semasa. Berjaya atau gagalnya proses akademik di sekolah bergantung kepada kebolehan dan profesionalisme guru besar serta penolong kanan.

Cadangan Majlis Guru Besar agar gred jawatan Guru Besar dan Penolong Kanan diletakkan pada gred DG34 /DG36/DG38 seolah-olah usaha menongkah arus. Kita tidak menolak ada kalangan guru besar bukan siswazah juga berjaya mentadbir sekolah dengan cemerlang, namun perkara ini boleh diperhalusi bersandarkan beberapa alasan berikut:
Jawatan guru besar wajar disandang guru gred DG44 untuk menggambarkan profesionalisme dan dihormati, bukan ditakuti. Adalah sesuatu yang sinis apabila guru biasa majoritinya mempunyai gred DG41, sedangkan guru besar sekadar DG32/DG34/DG38, akhirnya guru besar selalu terpaksa menunjukkan dialah berkuasa

 • Pensiswazahan guru besar adalah usaha murni Kementerian Pelajaran untuk mengangkat martabat profesion guru besar tetapi selepas tamat pengajian, mereka berada dalam gred DG41 dan hanya pada tahun keempat, baru layak untuk diserapkan pada gred DG44.

  Keadaan pelik lagi berlaku kerana pada ketika ini ramai guru biasa sudah pun berada pada gred DG44.

  Sudah pasti wujudnya jurang dan gaya pemikiran yang berbeza. Memang faktor pengalaman sesuatu yang diperlukan, namun alangkah bijaknya jika faktor ini digandingkan dengan faktor akademik.

 • Jawatan guru besar wajar menerima elaun khas berpatutan untuk menjadikan jawatan ini lebih dihormati dan diperlukan. Apa pun gred sesuai pastinya mempunyai ijazah.
 • Adalah pelik apabila guru besar/penolong kanan/penyelia petang mempunyai tahap gred dan akademik lebih rendah daripada guru biasa.

  Sudah tiba masanya pelantikan jawatan guru besar dan penolong kanan dirombak dengan memberi penekanan kepada tahap akademik dan gred DG44 sesuai dengan tuntutan semasa dan memenuhi keperluan PIPP untuk memartabatkan profesion perguruan.

  ZAM,
  Kuching, Sarawak

 • 3 comments:

  1. KPM patut memberi guru yang pernah berkhidmat di sekolah rendah (DG29), lalu sambung belajar universiti, mendapat sijil siswazah dan diposting ke sekolah menengah (DG41) dan kini bergred DG44 menjadi guru besar di sekolah rendah, kerana golongan ini lebih lihat keadaan sebanar pendidikan keseluruhan.

   ReplyDelete
  2. DG44 dapat ijazah dgn assigment upah je.camne nak tadbir sekolah.kelulusan utk gaji. sebenarnya bernula dengan hati yang ikhlas. ada paham..

   ReplyDelete

  Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...