terima kasih buat kalian semua..

Saturday, March 19, 2011

Henti idea bina loji nuklear, empangan besar !!


BERDASARKAN apa yang berlaku di Jepun, Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan menghentikan dengan segera idea untuk membina loji nuklear dan empangan besar untuk menangani krisis tenaga.

Pada masa ini, jumlah penggunaan elektrik Malaysia adalah dianggarkan 14,000 megawatt (MW) tetapi kita mempunyai kapasiti bekalan sebanyak 23,000 MW. Ini memberikan Malaysia margin yang amat selesa memandangkan sasaran kerajaan hanya 20 peratus

Tragedi yang melanda Jepun menunjukkan bahawa malapetaka boleh berlaku pada bila-bila masa dan di mana-mana saja. Meskipun Malaysia tidak terletak dalam Lingkaran Api Pasifik atau Alpide Belt, ia tidak bermakna bahawa kita selamat daripada bencana alam

Plat tektonik sentiasa bergerak dan kemungkinan akan tiba masanya pada masa hadapan Malaysia turut mengalami malapetaka semula jadi. Kita perlu mengambil iktibar daripada pengalaman lepas dunia yang menunjukkan kesengsaraan dan penderitaan yang dialami akibat bencana alam.

Daripada semua teknologi penjanaan elektrik, tenaga nuklear adalah salah satu yang mampu mengakibatkan malapetaka kemalangan. Mana-mana negara dengan aspirasi nuklear perlu menimbang risiko bencana kemalangan sebagai sumbangan negatif utama teknologi ini.

Adakah Malaysia mempunyai kemampuan untuk menangani keadaan malapetaka seperti kebocoran reaktor atau kebakaran loji dan kesannya yang mungkin melampaui ruang dan masa? Adakah orang ramai sanggup menerima risiko ini, sedangkan masih ada alternatif tenaga yang lebih murah dan selamat?

Di seluruh dunia, orang ramai menyedari bahawa terdapat alternatif kepada nuklear dan empangan besar yang lebih selamat, murah dan boleh diperbaharui seperti tenaga solar dan angin.
Bagaimanapun, potensi Tenaga Diperbaharui (Renewable Energy – RE) sebagai sumber tenaga yang mapan di Malaysia ditolak berulang kali oleh penyokong tenaga nuklear berdasarkan analisis berat sebelah dan terpilih di pihak mereka.

Kami percaya dengan rangka kerja peraturan yang berkesan dan sempurna dan fiskal yang betul untuk RE, ia boleh menyumbang dengan berkesan kepada rizab tenaga Malaysia, seterusnya menyangkal keperluan untuk melabur dalam tenaga yang kotor, berbahaya dan mahal seperti nuklear.

Satu cara lagi untuk mengurangkan penggunaan tenaga ialah dengan memperbaiki kecekapan tenaga (Energy Efficiency – EE) dalam semua sektor. Pada hakikatnya, EE adalah salah satu objektif Dasar Tenaga Negara yang sepatutnya dilaksanakan dalam Rancangan Malaysia Kelapan.

Usaha oleh kerajaan untuk menggalakkan kecekapan tenaga perlu dipertingkatkan kerana ia bergerak terlalu perlahan.

Di samping itu, tenaga mampu diri adalah jaminan terbaik sekuriti tenaga. Ini boleh dicapai dengan mempelbagaikan tenaga boleh diperbaharui yang mapan pada skala penjanaan mikro, kecil dan sederhana, menurut sumber tempatan yang diperolehi, supaya tenaga digunakan pada titik penjanaan, menjimatkan sehingga 69 peratus daripada tenaga yang hilang melalui pengaliran elektrik jarak jauh dari loji tenaga berpusat besar dan pengeluaran karbon berkaitan.

Akhir sekali, menggabungkan langkah kecekapan tenaga (EE) dan tenaga diperbaharui (RE) untuk memenuhi permintaan tenaga akan menghapuskan sebarang justifikasi bagi tenaga nuklear dan empangan besar.

Kami menggesa kerajaan membatalkan rancangan untuk memajukan tenaga nuklear dan pembinaan empangan besar.

S M MOHAMED IDRIS,
Presiden Sahabat Alam
Malaysia (SAM) dan
Persatuan Pengguna
Pulau Pinang (CAP)

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...