terima kasih buat kalian semua..

Saturday, March 19, 2011

Insurans: Jangan susahkan pemilik kenderaan 'tua' !!


UNDANG-UNDANG mewajibkan setiap kenderaan yang berada di jalan raya dilindungi oleh insurans. Lazimnya, kenderaan baru dilindungi oleh insurans komprehensif atau first party yang bukan sahaja menepati tuntutan pihak ketiga tetapi meliputi tuntutan kecurian kenderaan dan lain-lain. Bergantung kepada nilai yang diinsurankan, premiumnya mahal dan insurans komprehensif ini senang diperoleh.

Bagi kenderaan yang lama atau 'tua' yang berumur 10 tahun ke atas ia dilindungi oleh insurans pihak ketiga atau third party yang menyediakan perlindungan asas sahaja untuk menepati tuntutan oleh pihak ketiga. Premiumnya murah.

Insurans pihak ketiga ini sukar diperoleh kerana kebergantunganya kepada jumlah yang disediakan oleh Malaysian Motor Insurance Pool (MMIP) yang tidak mencukupi. Ini membuatkan pemilik-pemilik kenderaan 'tua' ini terpaksa ke hulu ke hilir mencarinya dan faktor inilah yang menjadi rungutan mereka.

Perkara seperti ini tidak harus berlaku. Tetapi ia berlaku kerana ketidaksediaan pemain-pemain insurans memberi perlindungan kepada kenderaan 'tua' yang mereka kategorikan sebagai berisiko tinggi untuk berada di jalan raya sedangkan premium yang dibayar tidak seberapa dan boleh menimbulkan kerugian dalam membayar tuntutan pihak ketiga.

Pada saya, persepsi bahawa kenderaan yang berumur 10 tahun ke atas berisiko tinggi ketika berada di jalan raya adalah kurang tepat. Kita lihat terdapat banyak kenderaan 'tua' dijaga oleh pemiliknya dan berada dalam keadaan baik dibandingkan dengan sesetengah kenderaan yang lebih baru atau 'muda'.

Tentang risiko, kenderaan baru juga mempunyai risikonya. Selain terlibat dalam kemalangan, risiko untuk dicuri adalah lebih tinggi jika dibandingkan dengan kenderaan 'tua'.

Difahamkan tahun hadapan premium insurans akan dinaikkan lagi secara beransur-ansur menjangkau masa empat tahun. Jika ini dibiarkan berlaku pasti akan mendatangkan kesusahan kepada pemilik kenderaan.

Ini kerana kos alat ganti kenderaan seperti tayar, bateri dan lain-lain yang telah lama naik harganya, begitu juga kos penyelenggaraan kenderaan yang juga tinggi. Kenaikan premium pasti akan mendatangkan kemudaratan kewangan kepada pemilik-pemilik kenderaan, terutama yang berpendapatan menengah rendah dan rendah.

Dalam apa jua keadaan sekali pun, pemilik kenderaan 'tua' pasti tidak akan berubah. Mereka akan terus berhempas-pulas mencari insurans pihak ketiga untuk kenderaan 'tua' milik mereka.

Sebagai sebuah kerajaan yang berjiwa rakyat, campur tangan menyelesaikan kemelut ini amat perlu. Ini bagi memastikan premium insurans berada di tahap mampu dimiliki rakyat dan insurans pihak ketiga senang diperoleh seperti dahulu di mana-mana sahaja.

Ini akan secara langsung menggalakkan rakyat berkereta yang bukan sahaja lebih selesa tetapi selamat jika dibandingkan dengan penggunaan motosikal yang banyak menyumbang kepada statistik kemalangan maut.

WMRAMLI

Ulu Klang, Selangor

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...