terima kasih buat kalian semua..

Tuesday, March 1, 2011

Isu kerajaan bawa masuk 45,000 warga india..Ubah cara fikir elak kebergantungan kepada pekerja asing


KELULUSAN kemasukan pendatang asing oleh kerajaan seperti diumumkan baru-baru ini memberi kesan baik dan buruk. Sungguh pun kekurangan tenaga buruh dan pekerja rendah agak ketara di negara ini, kemasukan dan lambakan pekerja asing bukanlah jalan penyelesaian mutlak.

Negara bukannya kekurangan pekerja sebegini, cuma ia tidak popular dalam kalangan rakyat memandangkan beberapa faktor seperti gaji rendah dan kebajikan yang kadang-kadang terlepas pandang oleh pihak majikan.
Secara kasarnya, kita hanya nampak kemasukan pekerja asing dapat mengisi kekosongan sektor tertentu saja. Tetapi secara keseluruhannya, ini merugikan negara dalam jangka panjang dari segi pendapatan negara, aliran keluar wang negara dan meninggalkan kesan defisit serius kepada kewangan negara

Saya amat tertarik dengan komen daripada tokoh pelaburan terkemuka, Warren Buffet. Beliau pernah ‘menegur’ kerajaan Amerika Syarikat ketika itu yang berhadapan dengan defisit ekonomi yang sangat besar pada 2003.

Mungkin tidak banyak dibuat oleh kerajaan Amerika ketika itu sehingga mereka terjebak dengan krisis ekonomi yang sangat dahsyat pada 2009 seperti yang pernah berlaku pada 1939. Kadar eksport rendah jika dibandingkan dengan import menyebabkan jurang defisit besar.

Program vokasional banyak dianjurkan bagi mengurangkan kebergantungan kepada pekerja asing. Banyak insentif diwujudkan oleh kerajaan. Sudah tiba masa untuk kita mengubah cara fikir masyarakat di Malaysia betapa pentingnya sektor pekerjaan di Malaysia diisi sendiri oleh rakyat Malaysia.

Janganlah kita terlalu memilih pekerjaan. Sebagai orang Islam, ada konsep yang dikenali sebagai ‘berkat’. Kadangkala kita berjumpa dengan orang yang tidak seberapa pendapatannya, tetapi hidupnya tenang dan mampu menyara sebuah keluarga yang ramai.
Apabila kita menjadi terlalu materialistik, akibatnya keberkatan kurang dan mulalah kita merasa hidup ini terlalu sempit.

Pentingkanlah ilmu. Kita sudah agak jauh tertinggal ke belakang berbanding dengan ‘orang lain’.

SALEH ZAN,
Johor Bahru

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...