terima kasih buat kalian semua..

Saturday, March 19, 2011

Kenderaan cermin gelap bermaharajalela !!


SAYA terpanggil untuk menceritakan apa yang saya lihat di negeri Terengganu pada hari ini. Aduan rakyat telah berjela-jela di akhbar dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu sendiri telah membuat pengumuman di dada akhbar dan TV berkaitan operasi kenderaan bercermin gelap yang menyalahi undang-undang.

Sebagai rakyat Malaysia yang mematuhi undang-undang, saya amat bangga dengan pengumuman sedemikian. Tetapi sayang, semuanya indah khabar dari rupa, cakap tidak serupa bikin. Hari ini, orang ramai semakin keliru dengan pengumuman yang dibuat oleh JPJ.

Untuk pengetahuan semua, hari ini sesiapapun yang datang ke Terengganu, jangan terkejut jika terpandang kereta bercermin gelap menguasai jalan raya, tidak kira apa jenis kereta seolah-olah berada di Thailand.

Semasa saya bersama rakan-rakan minum di bawah jambatan Simpang 3 Jln Hiliran berhampiran Ibu Pejabat JPJ, terdapat sekurang-kurangnya 43 buah kereta bercermin gelap yang jelas menyalahi undang-undang yang kami hitung dalam masa 30 minit.

Kami semua terfikir, kenapa boleh jadi begini? Mustahil JPJ tidak nampak memandangkan ibu pejabatnya terletak di persimpangan paling sibuk di Terengganu dan memiliki cawangan di semua daerah, selain kawalan 24 jam di setiap susur masuk dan keluar.

Tetapi kenapa bilangan kereta bercermin gelap kian bertambah? Jika undang-undang masih lagi berkuasa, kami menyimpulkan bahawa JPJ Terengganu gagal menjalankan amanah yang diberikan oleh jabatannya.

Justeru, persoalan yang paling besar bermain di fikiran kami semua ialah bagaimana dan mampukah JPJ menjalankan tugas yang jauh lebih rumit dan halus penelitiannya?

Ini kerana kenderaan bercermin gelap kita boleh lihat kesalahannya dari jauh lagi walaupun mata rabun, dibandingkan dengan kesalahan pemalsuan cukai, lesen, nombor dan banyak lagi. Kesemuanya jelas memerlukan masa, kepakaran dan 'mata yang terang'.

Saya percaya jika masalah-masalah sebegini pun tidak dapat diatasi, orang ramai pasti makin keliru dengan undang-undang yang ada. Saya amat berharap pihak yang berwajib mengambil berat dan memandang serius aduan rakyat yang mematuhi undang-undang.

ADUAN RAKYAT,

Kuala Terengganu

1 comment:

  1. bila rahsuah ber'firaun'. ini jadiya.

    ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...