terima kasih buat kalian semua..

Saturday, March 26, 2011

Siapa yg anda lebih sayang ??? Chong Wei @ Misbun ???
SAYA terpanggil untuk memberikan pandangan berhubung kenyataan Datuk Zokples Embong pada 24 Mac lalu mengenai Datuk Misbun Sidek dan Datuk Lee Chong Wei. Benar Chong Wei permata negara yang perlu dijaga kerana berjaya membawa pelbagai kejayaan yang mengharumkan nama Malaysia.

Tetapi isu paling besar adalah siapa selepas Chong Wei? Perlu diingat Chong Wei adalah anak didik Misbun yang digilap dari awal hingga peletakan jawatannya. Tanpa Misbun, mungkin Chong Wei tidak akan berada dalam kedudukannya kini.
Corak latihan yang diperkenalkan Misbun membawa kepada kecemerlangan Chong Wei kini. Bagaimana pula dengan Persatuan Badminton Malaysia (BAM)? Apakah corak latihan mereka dan di manakah calon pemain yang bakal mewarisi kehebatan Chong Wei?

Ini satu persoalan besar yang perlu difikirkan bersama. Adakah Misbun sudah muak dengan percaturan dan sistem latihan BAM yang ternyata gagal melahirkan pemain berwibawa? Satu badan atau organisasi besar seperti BAM hakikatnya gagal menandingi Misbun dalam melahirkan pemain hebat.

Teringat saya pada kenyataan Misbun sebelum ini yang meminta BAM menjawab suratnya. Adakah suratnya sudah terjawab atau pihak BAM memilih jalan selamat dengan hanya menyerahkan pada Misbun untuk menentukan masa ha dapannya?

Perlu diingat Misbun juga permata negara kerana mengabdikan dirinya dalam sukan badminton daripada sorang pemain sehingga sebagai seorang jurulatih.

Jika ditanya siapa yang saya lebih sayang, saya akan kata Misbun kerana seorang jurulatih boleh melahirkan lebih ramai pemain berkaliber.
AHMAD RIFDI SAFIAN,
Johor Bahru

1 comment:

  1. tak ada nama

    kalau sayang dua-dua x boleh ke?
    mesti kene sayang satu je?

    ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...