terima kasih buat kalian semua..

Sunday, March 20, 2011

Tingkatan Enam perlu dirombak !!


TINGKATAN Enam atau prauniversiti adalah pendidikan alternatif bagi lepasan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk melanjutkan pelajaran. Namun, Tingkatan Enam sering dianggap tidak glamor dan pilihan terakhir bagi pelajar dan ibu bapa.

Tanggapan pelajar, ibu bapa dan masyarakat pada masa ini terhadap Tingkatan Enam amat mendukacitakan berbanding pada 1970-an, 80-an dan 90-an dan tanggapan pelajar di bandar juga berbeza dengan pelajar desa

Tingkatan Enam tidak popular berbanding kolej swasta yang tumbuh bagai cendawan dan tidak tentu hala tujunya. Masalahnya, tanggapan serupa ini berterusan kerana tiada pihak yang mahu memartabatkan kepentingan belajar di Tingkatan Enam

Kerajaan melalui Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) atau Kementerian Pengajian Tinggi tidak serius menguar-uar Tingkatan Enam sebagai pendidikan lanjutan penting untuk melangkah ke peringkat ijazah sedangkan MPM sedar akan kepentingannya.

Keadaan ini menyebabkan Tingkatan Enam atau prauniversiti ‘hidup segan mati tidak mahu’ dan semakin dilupai. Pelajar lepasan SPM ‘agak malu’ untuk ke Tingkatan Enam dan lebih suka belajar di kolej swasta yang dianggap ‘standard’ dan ‘glamor’.

Peratusan pelajar ditawarkan ke Tingkatan Enam adalah tinggi tetapi yang mendaftar di Tingkatan Enam cuma lima hingga 10 peratus dan selebihnya memilih kolej swasta atau bekerja.

Sayang seribu kali sayang, pelajar yang ditawarkan ke Tingkatan Enam jika tidak ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) akan menjadi generasi ketinggalan untuk pendidikan lebih tinggi kerana kurang kesedaran dan tidak didedahkan kepada pendidikan di Tingkatan Enam.
Pihak tertentu seperti MPM dan Kementerian Pelajaran mesti lebih proaktif mempopularkan Tingkatan Enam, terutama kini kerajaan memperkenalkan perjawatan baru kepada guru Tingkatan Enam. Tidak mungkin sekolah yang ada Tingkatan Enam bersendirian mempromosikan dan cuba mempopularkannya tanpa pembabitan dan komitmen pihak lebih berwibawa. Langkah proaktif mesti dilakukan oleh MPM dan KPM dalam memartabatkan Tingkatan Enam.

Ada khabar menyatakan Tingkatan Enam akan berubah ke sistem modular (sistem semester) dan sukatan pelajarannya akan berubah pada tahun ini iaitu bermula kemasukan pelajar lepasan SPM 2011 tetapi tiada satu rencana akhbar, internet atau iklan pun terpapar di akhbar atau televisyen mengenai pembelajaran di Tingkatan Enam.

Cubalah bandingkan iklan atau rencana mengenai kolej swasta dan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS).

Sesi pembelajaran Tingkatan Enam 2011 akan bermula beberapa bulan lagi tetapi hingga kini, maklumat mengenai sukatan baru, sistem pembelajaran, sistem penilaian/pentaksiran dan sebagainya masih belum didedahkan.

PELAJAR PRAUNIVERSITI 2010/2011,
Ampang

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...