terima kasih buat kalian semua..

Saturday, April 23, 2011

Bandar Baru Selayang lubuk jenayah !!


MENAKUTKAN. Itu yang dapat digambarkan dengan jenayah yang semakin berleluasa terutama di kawasan perumahan berhampiran stadium Majlis Perbandaran Selayang. Saya sudah tinggal di sini lebih 10 tahun dan banyak kejadian jenayah seperti pecah rumah, samun, ragut berlaku di kawasan perumahan terbabit.

Rumah saya dua kali dipecah masuk dan banyak barang berharga lesap. Kereta yang diletakkan di luar rumah turut menjadi mangsa apabila penjenayah memecahkannya dan mengambil peralatan berharga. Pernah suatu petang ketika duduk di luar rumah, seorang wanita diragut depan mata saya. Peragut berjaya melarikan diri.
Baru-baru ini, kediaman jiran dipecah masuk pada waktu siang. Ironinya tiada siapa menyedari kejadian itu. Pada malam pula seorang lagi jiran hampir disamun selepas keluar dari kereta untuk membuka pintu pagar rumah.
Dua lelaki bermotosikal menghampirinya dan mengacukan pistol mainan sementara seorang lagi cuba melarikan keretanya. Mangsa bernasib baik kerana jeritannya didengari penduduk menyebabkan penjenayah melarikan diri.

Abang saya pernah menangkap pencuri yang cuba melarikan bateri kereta di laman rumah. Terbaru, kediaman jiran di hadapan rumah saya disamun empat lelaki dipercayai warga asing yang bersenjatakan parang. Dia tidak dapat berbuat apa-apa kerana bimbang keselamatan keluarganya.

Keadaan ini membimbangkan penduduk di Bandar Baru Selayang. Apa yang mengecewakan, jarang saya lihat kereta polis melakukan rondaan di kawasan ini sehingga ada ura-ura penduduk terpaksa menubuhkan Rukun Tetangga untuk menghalang jenayah berleluasa.

Mohon polis lebih kerap melakukan rondaan khususnya di kawasan perumahan Bandar Baru Selayang jenayah yang berlaku amat membimbangkan penduduk. Kami berasa tidak selamat lagi.
MUHAMMAD HARIZ,
Bandar Baru Selayang

1 comment:

  1. Please do police rounding every 1 hour. There are lots of theft and treatening in Bandar Baru Selayang. We as family are very fearful and skad to walk to the shops. Dont now where they are from? Last week my neighbour's house at 2/20 got robbed. Please we beg the police to do their usual rounding for safety purposes. Thank you very much.

    ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...