terima kasih buat kalian semua..

Monday, April 25, 2011

Kanak-kanak sekarang kurang aktiviti fizikal..Sebab tu la gemuk !!!


MASALAH obesiti di kalangan murid sekolah rendah yang dilihat membimbangkan tidak seharusnya dilihat dari perspektif pemakanan semata-mata.

Ketika saya masih bersekolah pada tahun 80an, nasi lemak, mi kari dan makanan rapu telah wujud di sekolah-sekolah. Malah mesin vending air berkabonat berharga 50 sen secawan turut tersedia.

Guru besar mengingatkan murid-murid supaya jangan membeli makanan rapu yang dijual oleh penjaja di luar pagar sekolah hanya berdasarkan fakta bahawa ia tidak berkhasiat. Pada zaman itu, fakta nutrisi juga belum diwajibkan pada paket-paket makanan rapu.

Menakjubkan apabila dalam 40 murid dalam sesebuah kelas ketika itu, hanya dua atau tiga dikira 'gemuk'.

Punca masalah obesiti kanak-kanak hari ini hakikatnya banyak berpunca dari kekurangan aktiviti fizikal kanak-kanak itu sendiri.

Jika dilihat pada fenomena ini, anak-anak di bandarlah yang berkemungkinan hidup sebagai orang gemuk di masa depan.

Jika di kampung-kampung, mereka ini mungkin masih berpeluang bermain di petang hari di kawasan lapang. Tetapi hakikatnya trend menghadap TV turut tersebar ke merata ceruk negara.

Malah trend menghadap komputer untuk berinternet dan bermain permainan turut melanda bandar-bandar dan kampung-kampung.

Di bandar-bandar, terutamanya di rumah-rumah pangsa, tempat untuk kanak-kanak peringkat sekolah rendah untuk bermain dan berlari bagaikan tiada.

Dahulu, di taman perumahan saya, kami mampu mewujudkan beberapa pasukan bola sepak berdasarkan kelompok geng dan konsisten bermain bola sepak setiap petang.

Hari ini, mana perginya kanak-kanak seperti kami dahulu di waktu petang atau di waktu pagi di hari cuti?

Sama ada prasarana atau kawasan lapang untuk mereka beriadah tidak ada, mereka juga mungkin lebih cenderung bermain 'play station', menonton DVD dan paling merunsingkan ibu bapa, aktiviti anak-anak mereka yang bertandang berjam-jam di kafe-kafe siber dalam hiruk pikuk yang tertutup kerana ketagihan permainan komputer.

Kafe-kafe siber menjadi 'padang permainan' kanak-kanak hari ini untuk bertemu dan beradu kehandalan menekan papan kekunci dan tetikus.

Maka tidak adil jika hanya corak pemakanan disalahkan kerana hakikatnya kanak-kanak sekolah rendah hari ini, hidup mereka jarang dibasahi peluh setiap petang seperti kanak-kanak 20 tahun lalu.

SYAMSYUL FADZLI MATPutrajaya

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...