terima kasih buat kalian semua..

Thursday, April 28, 2011

Mudahnya nak buat pengguguran bayi di Malaysia !! Ikuti kisahnya...


OK, di sini memang boleh buat pengguguran bayi, apa lagi soalan?'' Ini adalah sebahagian daripada perbualan antara penulis dengan seorang doktor di salah sebuah klinik swasta di ibu kota, baru-baru ini.

Daripada perbualan tersebut cukup untuk menggambarkan bahawa akses bagi melakukan pengguguran bayi di negara ini cukup mudah - janji individu itu mempunyai kekuatan diri dan paling penting ada duit, semua boleh dilakukan.

Apakah ini mungkin antara punca menyebabkan gejala pembuangan bayi di negara ini tidak berkesudahan? Malah, jika diteliti melalui laporan di dada-dada akhbar, sebahagian kes pembuangan bayi membabitkan janin-janin yang tidak cukup bulan.

Perkembangan ini juga sudah tentu satu tamparan hebat terhadap usaha-usaha membanteras gejala seks bebas termasuk pembuangan bayi terutama di kalangan golongan remaja.

Lazimnya, pengguguran bayi banyak dilakukan oleh gadis-gadis yang hamil di luar nikah dan ia dilakukan bagi mengelak kandungan mereka diketahui umum sekali gus memalukan keluarga.

Aktiviti ini turut dilakukan oleh wanita-wanita yang sudah berkahwin, yang mempunyai alasan tersendiri seperti belum bersedia menimang cahaya mata, mahu membina karier terlebih dahulu atau bimbang dengan bebanan hidup yang akan bertambah.

Masyarakat sekeliling terutama mereka yang beragama Islam seharusnya sedar bahawa pengguguran janin merupakan dosa besar yang dilaknat Allah SWT.

Ini kerana ia melibatkan pembunuhan satu nyawa manusia yang lain.

Baru-baru ini, kerana inginkan maklumat mengenai pengguguran bayi, penulis bersama seorang rakan telah menyamar sebagai pasangan kekasih yang 'terlanjur' mengunjungi klinik tersebut untuk 'menggugurkan' kandungan.

Bagi mendapatkan gambaran lebih jelas, ikuti perbualan antara penulis bersama doktor di klinik tersebut.

Penulis (P): Sini boleh buat gugur (bayi)?

Doktor (D): Kali pertama (gugur bayi)?

P: Kali pertama.

D: Kenapa nak gugur? Sudah kahwin?

P: Belum.

D: Berapa besar (bulan)?

P: Tak tahu.

D: Lewat berapa minggu?

P: Satu minggu.

D: Bagus.

P: Bagus?

D: Kenapa saya cakap bagus sebab lewat seminggu, kita menjangkakan ia tidak besar, biasanya dia masih kecil dan tidak ada jantung. Masih O.K lagi dan kalau sudah ada jantung kita berat hati sikit untuk buat (pengguguran). O.K. Soalannya boleh buat? Boleh. Seterusnya?

P: Kalau boleh buat, berapa harganya doktor?

D: Harganya biasa di sini ada dua cara, cara lama cuci atau cara baru makan ubat saja tak perlu cuci. Bezanya cara lama cepat tapi lebih berisiko.

P: Cara lama yang cuci?

D: Ya cara lama D&C ( prosedur yang dilakukan selepas keguguran bayi), masukkan alat ke dalam rahim boleh berlaku pendarahan, luka dan risiko jangka panjang manakala cara ubat pula hanya makan ubat untuk keluarkan tanpa perlu cuci apa-apa, dia jauh lebih selamat tapi ambil masa tiga hari.

P: Maksud doktor tiga hari macam mana?

D: Awak kena datang sekali, makan ubat. Lepas tiga hari datang lagi dan kita akan masukkan ubat ke tempat seks sahaja tanpa perlu kacau apa-apa. Ini cara baru.

P: Kalau makan ubat, dia (janin) keluar habis ke doktor?

Doktor: 97 peratus, ubat ini datang dari UK (United Kingdom) dan ubat ini memang khas untuk gugur. Selepas seminggu datang balik untuk check up.

P: Sakit tak?

Doktor: Sakit, macam period (datang haid).

P: Cara lama lagi sakit?

D: Dua-dua cara pun sakit, mustahil 'benda' nak keluar kamu tak sakit.

P: Kalau pandangan doktor?

Doktor: Pada saya awak berdua kena tentukan.

P: Harga (bayaran untuk proses pengguguran)?

D: Harga untuk kedua-dua cara sama. Dari A hingga Z sampai habis sampai check up RM1,000. Yang penting awak kena fikir apa yang awak lebih selesa.

P: Tak kisah berapa bulan?

D: Untuk kes bawah tiga bulan dan yang baru. Bincang elok-elok.

P: Adakah selepas ini saya akan sihat sepenuhnya dan tiada apa-apa kesan selepas itu?

D: Jangan susah hati, itu kerja saya. Saya akan pastikan anda sihat.

P: Bila waktu yang sesuai untuk saya datang?

D: Bila-bila tetapi lebih baik lagi cepat lagi bagus. Tetapi dinasihatkan agar telefon saya dahulu.

P: Adakah selepas itu saya perlu cuti?

D: Tak perlu, anda boleh bekerja atau melakukan aktiviti seperti biasa.

Daripada perbualan tersebut secara tidak langsung boleh diandaikan bahawa melakukan pengguguran amat mudah, bahkan boleh memilih cara mana yang disukai.

Walaupun begitu, doktor yang ditemui penulis ini begitu baik hati kerana selain menasihati penulis agar berhati-hati di kemudian hari, beliau turut mencadangkan beberapa kaedah untuk pencegahan.

Menurut doktor tersebut lagi, dia mempunyai pelaku tetap di mana sudah empat kali datang melakukan pengguguran.

Apa yang menyedihkan, katanya, rahim wanita tersebut hampir nak pecah akibat terlalu banyak membuat pengguguran.

Bagaimanapun, jelas doktor tersebut, kalau fikir duit memang dia suka tapi beliau turut menasihati agar kita berfikir apa yang dilakukan pasti ada akibatnya.

Oleh MARIATUL QATIAH ZAKARIA

70 comments:

  1. please boleh tak bgtau clnic tu dkat mne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh thu ke klinik tu kt mana?blh share?

      Delete
    2. tlg email alamat clinic.

      Delete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. lolipopcokelate
    habis law kndungan yg belum berusia 3bln n blm ada jntg ttp brdosa ye law mngugurkn nye?
    sbb sy seowg pelajar yg bkal amek stpm thn nieyh(2011)..sy dh brkhwn slps sy tmt spm..sy dh mngmbil lngkh pncegahan nmun ttp mngndg..sy hrp ada owg ley bntu mnyelesaikn kemelut yg sy hdpi nieyh....

    ReplyDelete
  4. agk2 bole x gtaw klu2....klinik tu ktner??

    ReplyDelete
  5. klinik tu kat mana?blh tolong bgtahu?

    ReplyDelete
  6. kt mne klinik 2?

    ReplyDelete
  7. bole tau di mana kilinik tu??

    ReplyDelete
  8. Pls gtaw alamat klinik tuh..sy sgt memerlukn ptolongan...
    prof.zam14@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. tolong bg alamat klinik secepat mungkin
    jiwekacau3711@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. boleh tahu klinik tuh kat mana tak? harap sangat. TQ - mimie -

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. Boleh bagi tau nama klinik tersebut..Kebetulan saya sedang buat kajian tentang pengguruan anak di malaysia..Nama sy Ahmad Daniel Razali. email ke alamat tol4982@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. blh bg alamat klinik nie x? email amalina_alin90@yahoo.com Thanx.

    ReplyDelete
  14. tolong bg alamat klinik 2 boleh??
    alif_5625@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. ANYbody now where is that clinic???

    ReplyDelete
  16. saya memerlukan info klinik tersebut
    iezoieezzo@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Sy nor..Boleh bagi info klinik nie..
    Email : az_ziziey@yahoo.com.my..

    ReplyDelete
  18. minta tlg bgthu klinik tu di mna.... zulfadhli_othman90@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  19. klinik 2 di mne?

    ReplyDelete
  20. saya seorang yang sudah berumur yg ingin mendapatkan rawatan dari klinik ini. boleh bgtahu saya alamat klnik ni dimana? sakinahsulaiman88@yahoo.com diharap anda dpt mmbantu myelamatkan saya.

    ReplyDelete
  21. kat mane klinik 2 ye ..bleh tau x ??naim_ahmad11@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. Kami baru brkahwin 4bulan tapi belum bersedia utk mndpt anak sbb kami sibuk bekerja..bolehkah saudara email kpd sy alamat klinik trsebut? Email saya: seven_king7777@yahoo.com
    pertolongan saudara amat diperlukan..

    ReplyDelete
  23. boleh tahu dimana klinik itu? email y di hidayahzamnry@gmail.com..y perlukan sgt2..

    ReplyDelete
  24. Tujuan page ini diwujudkan adalah
    http://www.facebook.com/anakangat

    * MENYALURKAN MAKLUMAT JIKA ADA BAYI YANG INGIN DIBERIKAN
    * UNTUK MEMBERI PELUANG IBU / BAPA YANG INGIN MENCARI ANAK ANGKAT
    * TEMPAT IBU MENGANDUNG MENYERAHKAN BAYINYA KEPADA IBU BAPA ANGKAT
    * TEMPAT BERINTERAKSI SECARA LANGSUNG PIHAK YANG INGIN MEMBERI DAN MENERIMA
    * MENGELAKKAN BAYI DI BUANG DILONGKANG ATAU MASJID

    - Arina -

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti tolong bg tau kat mana klinik tu..syah_bs89@yahoo.com.my

      Delete
    2. plz let me knw kat mna klinik ni?
      sharezaiskandar@yahoo.com

      Delete
  25. saya nak tau kat mana klinik tu...syah_bs89@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  26. tlg bagi bayi itu kat sayaa.saya nak sgt baby itu.tlg bagi kat saya nak.plz. sesiapa nak bagi baby itu tlg bagi email kat saya nak nivein _mala84@yahoo.com.tlg kesiankan saya.

    ReplyDelete
  27. Boleh x bg sy alamat klinik tu .
    Urgent sgt . Tlg la sy .
    Erryrawkx@gmail.com

    ReplyDelete
  28. blh tak mana clinic ni?baru berkahwin 3bln..tak sedia utk ada anak krn masih belajar part time..minta tlg byk byk..email ke sargunan_09@yahoo.com

    ReplyDelete
  29. di mana clinic ni?? sargunan_09@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. plz let me knw kat mna klinik ni?
    sharezaiskandar@yahoo.com

    ReplyDelete
  31. Sy miza..Boleh bagi info klinik nie..sy perlu sgt..
    Email : mizazrain@gmail.com

    ReplyDelete
  32. Sy za..Boleh bagi info klinik nie..nak tahu sgt...plzz
    Email : mizazrain@gmail.com

    ReplyDelete
  33. sya nak tau sgt2 clinic tue kat mnr email sya gmel844@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  34. sesiapa tahu klinik cuci rahim di sabah. - nn -

    ReplyDelete
  35. boleh beri alamat klinik tersebut,tlg email ke xo_girls@ymail.com

    ReplyDelete
  36. plz let me know the clinic addres..desperate sgt skrg.. email to me fadhriezza_8988@yahoo.com

    ReplyDelete
  37. plz let me know the clinic address..really desperate rite now.. fadhriezza_8988@yahoo.com -iezza-

    ReplyDelete
  38. boleh x bgitau klinik tu kat mana? klinik kat area lain pon x apa..bagi sesiapa yg tau,emel ke mifah30@gmail.com

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  40. blh bg tau x d mne tmptnyee...plzz..email
    asrul.yana@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  41. klinik kat mana ? kerinkontangolic@yahoo.com

    ReplyDelete
  42. nak tahu ttg klinik tu...kat mn?
    babychubby09@gmail.com

    ReplyDelete
  43. klinilk ada di area klang.jumpa di sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. area klang kt mne ye?

      Delete
  44. klinik to ada klang

    ReplyDelete
  45. Tolong la bgtau saya alamat klinik ni..sy nk selamatkan org..tolong la..

    ReplyDelete
  46. kat mane yer klinik tu??

    ReplyDelete
  47. mn klink tu,,plez bg almat,,perlu sgt2,,tq

    ReplyDelete
  48. ank sy br brusia 8bln tp dah sngkut lg ksian kt dye x puas brmnja lg... Lg pon sy x ready lg nak dpt baby tlg bgtau sy kt mn klinik tu plz...

    ReplyDelete
  49. Kat mana klinik tu?

    ReplyDelete
  50. why abortion is a necessary in term of medical?
    explain please.
    apa akta bout abortion di Malaysia?
    -eve-

    ReplyDelete
  51. Kenape ramai sgt dok tanye pasal klinik tu????

    ReplyDelete
  52. Sy zack,ktne klinik tu?

    ReplyDelete
  53. Kt mane ye?bleh bg alamat n no fon?

    ReplyDelete
  54. Plz email alamat clinic tu..

    ReplyDelete
  55. please bgi tau kat pinang daerah mna ada klinik mcm tu.
    tlng emailkn ke yunibatat@gmail.com
    " eci "

    ReplyDelete
  56. Semua nak thu alamat klinik...sbb tkut malu.n nak cepat selesaikan masalah..kenapa tidak biarkan anak tu lahir ke dunia..kepada wanita yg mngandung anak luar nikah, jgn tmbh dosa..lau bf anda lari..report polis saje..

    ReplyDelete
  57. Salam..sesiapa ade mengenali wanita yg ingin memberikan anak sebagai anak angkat boleh hubungi saya.. berkemampuan tp masih blm rezeki utk mendapat zuriat.sy akan menangung kos bersalin dan segala nya boleh didibincangkan.sila hubungi sy melalui msg/whatsapp 016-9050015

    ReplyDelete
  58. kat private hospital byk .
    lagipon, xdosa pon nak gugurkan klu janin dibawah 4bulan tp dgn reasonslah. eg nak jarakkan kandungan.
    colombia asia pon ade buat. k bye

    ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...