terima kasih buat kalian semua..

Friday, June 24, 2011

Duit makan berbuka puasa di hotel mewah elok dijadikan sedekah jaga bayi di JKM !!!


RAMADAN akan tiba tidak lama lagi. Kebanyakan hotel lima bintang sudah mula mengiklankan promosi berbuka puasa dalam anggaran RM100 seorang. Ada sesetengah organisasi menjemput sehingga 1,000 orang tetamu untuk majlis sebegini. Menurut Jabatan Pendaftaran Negara, negara ini sedang mengalami kenaikan kelahiran bayi luar nikah dengan catatan 234,674 kes sejak 2006 hingga 2010.
Keadaan ini amat membimbangkan menurut Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara, Datuk Alwi Ibrahim. Pada tahun lalu saja, 52,982 kanak-kanak didaftarkan sebagai kelahiran luar nikah daripada 510,462 keseluruhan kelahiran. Dari 2001 hingga 2005, Jabatan Kebajikan Masyarakat menerima 315 bayi yang dibuang.
Pihak polis pula menganggarkan 100 bayi dibuang setiap bulan. Bagaimanakah masa depan kanak-kanak malang ini? Pihak kerajaan tidak mampu membela nasib kanak-kanak ini. Bolehkah pihak tertentu menyumbangkan pembiayaan kanak-kanak ini daripada menganjurkan majlis makan di hotel? Ramadan adalah bulan mulia, bolehkah kita berkorban untuk kanak-kanak ini? KHALILAH ABDULLAH, Kolej Perubatan Manipal, Melaka

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...