terima kasih buat kalian semua..

Tuesday, June 28, 2011

Harga rumah di Putrajaya terlalu mahal !!!


SEMAKAN terhadap harga rumah yang dijual di Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan Putrajaya didapati mahal berbanding di tempat lain. Penjawat awam sepanjang perkhidmatannya boleh membeli rumah melalui pinjaman kerajaan bergantung kepada gaji bulanan, faktor usia, serta baki tempoh perkhidmatan.

Kadar pinjaman mereka adalah antara RM60,000 sehingga RM350,000 tertakluk kepada terma dan beberapa syarat lain. Tempoh pinjaman yang dibenarkan adalah sehingga 25 tahun dengan kadar empat peratus setahun.
Tinjauan yang dibuat terhadap harga rumah di Putrajaya adalah antara RM450,000 hingga RM1 juta bagi rumah teres dan berkembar. Bagi rumah kediaman enam bilik pula harganya melebihi RM1 juta. Harga itu dianggap mahal dan tidak mampu dibeli oleh kakitangan awam berpendapatan RM3,000 dan ke bawah.
Justeru, adalah dicadang supaya kerajaan dapat membuat kawalan harga rumah di Putrajaya dengan membina rumah di bawah harga RM220,000 dan memberi keutamaan kepada penjawat awam yang belum memiliki rumah sendiri.

YOSRI ABU MAHSIN,
Putrajaya

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...