terima kasih buat kalian semua..

Sunday, July 3, 2011

Azabnya apabila orang gaji cabut lari...


SEPANJANG tahun lalu sahaja 18,716 orang pembantu rumah telah melarikan dari rumah majikan. Walaupun kes pembantu rumah lari bukan perkara baru, angka ini membuktikan bahawa ia sebenarnya jauh lebih tinggi daripada apa yang disangkakan.

Angka yang diumumkan oleh Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan pada sidang Dewan Rakyat baru-baru ini, menunjukkan daripada jumlah tersebut seramai 17,205 orang atau 92.3 peratus adalah dari Indonesia.

Biarpun pendedahan tersebut menerima respons agak skeptikal dari pihak kedutaan Indonesia yang mahu kementerian menampilkan bukti lebih kukuh, hakikatnya hanya pihak majikan yang mengetahui kerenah sebenar pembantu-pembantu rumah warga asing itu.

Memang sukar untuk digambarkan azab ditanggung majikan yang secara tiba-tiba terpaksa berhadapan dengan kes pembantu rumah cabut lari.

Hendak kata tidak bagi makan, pakai dan rehat, semuanya sudah dipenuhi. Tetapi semua itu gagal memberi jaminan pembantu rumah akan setia berkhidmat sehingga cukup tempoh yang ditetapkan.

Memang apa yang selalu terpampang di media tentang kes pembantu rumah didera, tetapi kenyataannya majikan turut 'didera' perasaan oleh pembantu rumah mereka.

Mana tidaknya, semua yang hendak dilakukan dalam rumah perlu disuruh dan diajar berkali-kali. Ini pasti membebankan majikan yang juga perlu keluar bekerja.

Itu belum lagi kes pembantu rumah yang malas, suka melepak dengan kawan-kawan sekerja di taman permainan, bergayut di telefon, menonton televisyen dan juga tidur sehingga melupakan tanggungjawab kerja.

Kebanyakan majikan akui enggan menggunakan kuasa untuk memarahi pembantu rumah kerana bimbang ahli keluarga khususnya yang mempunyai anak-anak kecil atau ibu tua mungkin didera semasa ketiadaan mereka.

Lebih perit lagi apabila majikan mendapat pembantu rumah yang panjang tangan di mana duit atau barang berharga yang diletakkan sembarangan pasti akan hilang sekelip mata.

Bagaimanapun semua perangai buruk pembantu rumah itu harus diterima bak ditelan mati emak diluah mati bapak oleh kebanyakan majikan kerana begitu terdesak memerlukan bantuan golongan itu.

Tambahan pula belanja yang perlu dikeluarkan untuk mendapatkan seorang pembantu rumah baru pula mencecah antara RM5,000 hingga RM6,000. Itu belum diambil kira gaji RM400 hingga RM500 dan sebulan selain keperluan makanan, pakaian dan juga barangan peribadi mereka

Oleh SHOLINA OSMAN

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...