terima kasih buat kalian semua..

Friday, July 29, 2011

Wajarkah AirAsia pindahkan ibu pejabat ke Jakarta?


BERITA Ibu Pejabat AirAsia akan berpindah ke Jakarta (Utusan Malaysia 23 Julai 2011) menimbulkan banyak persoalan dalam kalangan ramai.

Dari sudut geografi, Jakarta tidak berada di tengah-tengah rantau ASEAN. Sebaliknya, Kuala Lumpur berada di kedudukan yang lebih baik.

Kenyataan AirAsia yang menyebut mahu berada dekat dengan pejabat sekretariat ASEAN juga tidak munasabah kerana sekretariat itu akan bertukar tempat dari satu negara ke negara yang lain.

Jadi, apakah niat sebenar perpindahan ibu pejabat AirAsia ini? Tidak cukupkah bantuan yang diberi oleh kerajaan kepada mereka? Mahukan lapangan terbang LCCT baru, kerajaan sudah pun menunaikannya. Mahukan laluan yang menguntungkan juga kerajaan telah tunaikan. Adakah AirAsia sudah lupa di mana ia lahir?

Sekarang kita boleh lihat di mana kesetiaan sesebuah organisasi perniagaan yang objektifnya adalah keuntungan semata-mata dan tidak memikirkan di mana mereka bermula serta apa sumbangan yang boleh dibuat kepada negara.

Saya jangkakan apabila berlaku perpindahan ibu pejabat ini, maka pejabat di Kuala Lumpur akan menjadi lebih kecil dan ramai pekerja yang akan diberhentikan.

Nampaknya, Kuala Lumpur seolah-olah sudah tidak selesa lagi didiami oleh orang-orang besar dalam AirAsia selepas mereka memperoleh keuntungan.

Selepas ini, apa-apa dasar kerajaan harus memberi fokus kepada survival syarikat penerbangan negara seperti MAS, Firefly dan MASWing. Inilah syarikat milik rakyat yang mesti dibantu.

ESA ADAM
Bandar Sunway,
Selangor

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...