terima kasih buat kalian semua..

Monday, August 1, 2011

Berpadalah ketika berhibur...


KITA semua sedia maklum bahawa Ramadan yang mulia telah tiba dengan semangat baru bagi setiap umat Islam untuk menjadikan bulan ini sebagai bulan 'menyucikan jiwa'.

Tetapi menyedihkan apabila kira-kira seminggu sebelum umat Islam menyambut Ramadan telah berlangsung konsert MTV World Stage 2011 yang lebih bermotifkan kepada mempromosi bandar i-City Shah Alam, Selangor di peringkat antarabangsa.

Antara artis yang terlibat dalam konsert yang berlangsung pada 24 Julai lalu ialah 30 Second To Mars iaitu pemenang kumpulan rock terbaik di MTV Europe Music Award 2010 dan kumpulan tempatan, Pop Shuvit.

Berhibur adalah tidak salah di sisi ajaran Islam, tetapi ia harus mengikut landasan yang disyariatkan untuk memastikan bahawa elemen yang dimurkai Allah tidak akan berlaku.

Maka menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan bahawa setiap aktiviti kita termasuk berhibur sentiasa berada di dalam ruang lingkup beribadah kepada Allah SWT.

Tujuan saya menulis adalah untuk memberi panduan kepada penganjur hiburan agar program hiburan yang dijalankan tidak menyalahi syarak.

Pertamanya, hendaklah dipastikan muzik, lagu dan skrip tidak mempunyai perkataan yang boleh membawa ke arah bertentangan dengan akidah seperti memburuk-burukkan Rasulullah SAW, memperlekehkan para sahabat, meragui hari kiamat dan pembalasan dosa pahala juga tiada unsur memuja atau taksub kepada wanita.

Kedua, sesuatu persembahan atau konsert yang dijalankan hendaklah tidak berlebih-lebihan sehingga hak-hak Allah dan kewajipan yang lain terabai seperti menunaikan ibadah, hak mencari dan memberi nafkah, menuntut ilmu dan sebagainya.

Ketiga, muzik atau nyanyian yang disampaikan tidak mempunyai seni kata lagu berunsur maksiat dan melalaikan seperti membawa kepada rangsangan ghairah nafsu melalui tema-tema cinta melampau, luahan perasaan dan kerinduan yang berlebihan kepada manusia sehingga mendorong pendengar dan remaja melakukan maksiat.

Keempat, hendaklah aktiviti hiburan tidak diiringi atau dialunkan dengan instrumen bunyian melampau seperti yang dilakukan penyanyi rock sehingga penonton melompat-lompat, menjerit dan bersorak mengikut rentak sehingga menjatuhkan akhlak dan mendatangkan fitnah kepada diri mereka.

Kelima, penyanyi, pembuat persembahan dan penonton yang hadir hendaklah menjaga aurat mereka, tidak melakukan gerak badan yang memberahikan ataupun mempersembahkan nyanyian dengan suara lucah yang menyebabkan fitnah dan rangsangan nafsu kotor di kalangan pendengar dan penonton. Sekali pun lagu dan senikata yang disampaikan adalah baik, dalam keadaan ini ia tetap menjadi haram.

Keenam, hendaklah dipastikan tiada percampuran di antara lelaki dan wanita yang bukan mahram tanpa sekatan dan had hingga membawa kepada bersentuhan antara lelaki dan wanita, tiada majlis tari-menari, tidak berlakunya acara minum arak, pertaruhan judi, tiada drama dan lakonan liar.

Ketujuh, penyanyi tersebut hendaklah dalam kalangan lelaki jika penontonnya adalah lelaki dan wanita manakala jika persembahan itu tertutup dan semua yang berkait dengannya adalah wanita maka dibolehkan penyanyi itu daripada kalangan wanita. Ini adalah bagi mengelak segala fitnah dan punca kerosakan daripada suara wanita dan pergerakan manja wanita yang menggoda.

Inilah garis panduan yang harus ditekankan oleh pihak penganjur bagi memastikan bahawa tiada pihak yang terguris hati terutama dalam soal menghormati bulan Ramadan.

Diharap jika penganjuran konsert ini masih mahu diteruskan, diwajibkan penganjur terutama bukan Islam mematuhi undang-undang yang disyariatkan oleh agama Islam.

Tidakkah dalam agama mereka juga mengajar erti menghormati agama lain? Saya berharap dengan adanya kesedaran ini, isu tidak sensitif terhadap bulan Ramadan tidak akan berlaku.

Dalam pada itu, program yang menekankan aspek kerohanian dan patriotisme adalah lebih wajar dianjurkan sepanjang Ramadan berbanding konsert yang tidak memberi kesan positif kepada kalangan belia.

Ditegaskan sekali lagi bahawa penganjuran konsert yang tiada jaminan mengikut undang-undang 'syarak' Islam lebih wajar dibatalkan ataupun ditunda ke bulan dan hari yang lebih bersesuaian.

Penganjuran konsert yang bermatlamat selain daripada untuk menyuburkan fahaman dan tuntutan agama dilihat lebih kepada menyeru para belia terlibat dalam kancah maksiat.

Adalah lebih baik juga para belia menyedari bahawa konsert seperti ini tidak seharusnya dihadiri kerana ia mungkin akan meruntuhkan akidah serta mencacatkan amalan sepanjang bulan mulia itu.

Adalah lebih baik jika kita lebih cenderung menyertai aktiviti yang berbentuk menyucikan hati dan jiwa.

Berpadalah dalam berhibur. Mengapa tidak aktiviti berhibur ini turut 'dipuasakan' sepanjang Ramadan dan digantikan dengan konsert yang berbentuk kerohanian.

ABU NA'IM BAKRI
Presiden Kumpulan Rakan Siswa Malaysia (Karisma)

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...