terima kasih buat kalian semua..

Wednesday, September 14, 2011

Atasi nisbah tidak seimbang pelajar lelaki masuki IPT ..


SABAN tahun negara akan dikejutkan dengan isu nisbah tidak seimbang apabila bermulanya sesi kemasukan mahasiswa baharu ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

Hakikatnya, jumlah pelajar perempuan meneruskan pengajian di IPT jauh lebih ramai berbanding lelaki sudah menjadi fenomena sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Menurut Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, nisbah antara bilangan pelajar lelaki dan perempuan di beberapa universiti untuk kemasukan sesi ini adalah sebanyak 30:70 di Universiti Kebangsaan Malaysia dan 33:67 di Universiti Putra Malaysia.

Walaupun terdapat pandangan yang mengatakan perkara ini tidak begitu membimbangkan, jurang tidak seimbang bilangan antara pelajar lelaki dan perempuan akan memberikan implikasi jangka masa panjang sekiranya langkah-langkah kawalan dan tindakan bersepadu semua pihak tidak dilaksanakan.

Ke manakah perginya pelajar lelaki selepas mereka tamat menduduki Sijil Pelajaran Malasyia (SPM)? Tidak mustahil, majoriti pelajar lelaki ini berada dalam persimpangan selepas tamat alam persekolahan. Atau mereka ini mempunyai pertimbangan tersendiri dalam menentukan hala tuju sama ada terus menimba ilmu di 'menara gading' atau membiarkan diri mereka hilang 'ditelan arus kehidupan' tanpa mempunyai perancangan yang bersifat jangka masa panjang.

Realiti hari ini di kampus, bagi pelajar lelaki yang mendapat keputusan yang baik dan diterima masuk ke IPT pasti akan mendapati diri mereka tenggelam di tengah ribuan pelajar perempuan.

Justeru, kerajaan melalui Kementerian Pelajaran dengan kerjasama pihak universiti perlu melaksanakan kajian khusus dalam mencari punca dan mencari kaedah penyelesaian konkrit dalam menyelesaikan persoalan ke mana perginya pelajar lelaki lepasan alam persekolahan ini.

Memang benar sesetengah daripada mereka mengambil jurusan vokasional dan teknikal, tetapi rata-rata mereka hanya sekadar mempunyai kelulusan sijil atau diploma.

Malahan, terdapat juga sebahagian daripada golongan ini mengambil langkah memenuhi kekosongan tempat di Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik atau Puspen (dahulunya dikenali Pusat Serenti) berbanding peluang yang diberikan kerajaan untuk memasuki dunia kampus dan tidak kurang juga yang terus memasuki pasaran buruh sebagai tenaga kerja tidak berkemahiran tinggi.

Lebih malang lagi apabila golongan ini pada masa akan datang hanya kekal sebagai pekerja yang berpendapatan rendah kerana kegagalan mengambil walaupun kursus kemahiran atau separa professional secara sambilan walaupun peluang sentiasa terbuka.

Sayugia, jika nisbah ini dibiarkan dan kehadiran 70 peratus pelajar perempuan di IPT ini berterusan saban tahun, ia pasti mendatangkan beberapa implikasi dan kesan buruk yang bersifat jangka panjang khususnya apabila golongan ini akan menguasai kerjaya profesional dan jawatan penting dalam sektor awam kelak. Dengan pendapatan yang lebih besar, keadaan tidak sekutu dalam alam rumah tangga juga akan berlaku dan akan menimbulkan konflik kekeluargaan.

Justeru, langkah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) merangka program untuk menarik lebih ramai pelajar lelaki meneruskan pengajian di universiti bagi merapatkan jurang dan membaiki aliran nisbah tidak seimbang wajar disokong dan didokong oleh kesemua pihak.

AHMAD FAHMI MOHD SAMSUDIN
Gombak, Selangor.

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...