terima kasih buat kalian semua..

Tuesday, September 27, 2011

Tabiat buang sampah dari tingkap kereta sangat memudaratkan..


SUNGGUH ringan nampaknya tangan sesetengah pengguna jalan raya apabila membuang sampah melalui tingkap kenderaan yang sedang bergerak.

Perjalanan yang menyeronokkan boleh bertukar menjadi pengalaman pahit buat kita dan pengajaran buruk untuk anak-anak tatkala melihat pemandu dari dalam kenderaan di hadapan dengan selambanya mencampakkan objek keluar melalui tingkap mereka. Kononnya, merekalah orang yang pembersih kerana tidak boleh ada sampah sedikitpun dalam kenderaan, semuanya mesti dibuang walaupun ke tempat awam.

Kesan yang jelas ialah tabiat ini secara langsung mengotorkan alam sekitar. Bukankah kebersihan itu sebahagian daripada iman?

Sampah yang ringan jika dibuang akan berterbangan dan hinggap di cermin hadapan kenderaan di belakang, ia amat berbahaya. Apatah lagi jika ia mendarat di atas muka penunggang motosikal.

Apabila pandangan terganggu, justifikasi pemanduan akan turut terkesan. Lambat-laun, bertemulah dengan kemalangan. Hanya disebabkan sekeping plastik ringan, nyawa orang lain mungkin melayang.

Sampah seperti kulit buah, plastik bungkusan makanan merupakan antara bahan kegemaran untuk dibuang ke luar tingkap.

Bagi kenderaan beroda empat, mungkin gangguan permukaan tidaklah ketara. Apa akan terjadi jika sebuah motosikal yang bergerak di atas sampah ini, lebih-lebih lagi jika di tempat selekoh.

Lebih menyedihkan apabila ada anak kecil membuang sampah setelah mereka 'diajar' oleh penjaga mereka agar tidak membuang sampah di dalam kenderaan, tetapi mencampakkannya sahaja keluar.

Sesungguhnya telah zahir kerosakan di muka bumi ini angkara tangan-tangan manusia sebegitu. Sebesar-besar pembungkus minuman, sekecil-kecil puntung rokok, seberat-berat kotak minuman hatta seringan-ringan tisu segalanya menjadi habuan untuk jalan raya yang terpaksa menelan tindakan manusia kurang pertimbangan ini.

Walaupun ia nampak seperti isu kecil, implikasinya terhadap masyarakat dan alam amatlah besar.

DR. IRFAN MOHAMAD
USM

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...