terima kasih buat kalian semua..

Wednesday, November 16, 2011

Dibuang orang tersayang....


DALAM kehidupan ini tidak selamanya kita disayangi. Ada masanya kita perlu menerima hakikat bahawa kita 'dibuang' oleh orang yang kita sayang.

Perkara ini terjadi pada hampir semua orang dan bagi sesetengah orang menerimanya sebagai perasaan paling sedih pernah dialami seumur hidup.

Kehilangan seseorang yang dicintai meninggalkan kesan mendalam pada diri. Ia ibarat satu beban yang dipikul di dada dan jika tidak dilepaskan pasti mendatangkan kesakitan yang amat dalam.

Lebih menyedihkan apabila mereka yang telah dibuang oleh pasangan terus meletakkan diri dalam kesedihan dan berharap pasangan mereka akan kembali dan kehidupan akan menjadi normal.

Lazimnya, golongan yang patah hati ini begitu yakin bahawa tiada siapa pun yang boleh menggantikan tempat pasangan yang meninggalkan mereka.

Ini pendapat yang amat mengarut, kerana kesedihan itu telah mempengaruhi fikiran untuk tidak memikirkan perkara-perkara positif.

Waktu itu antara yang bermain di fikiran mereka ialah, "hidup saya sudah berakhir", "saya tidak akan boleh cari penggantinya" dan "tidak akan ada sesiapa pun yang akan menyayangi saya lagi."

Sebenarnya, adalah suatu yang tidak betul jika anda mengatakan bahawa kehidupan romantik anda telah berakhir sekiranya berlaku perkara ini kepada anda dan hanya akan menambah kesedihan anda sendiri justeru,tip pertama, menerima keadaan itu seadanya.

Jadi bagaimana anda boleh membuang kesedihan yang melanda? Bagaimana untuk anda memulakan hidup baru? Bagaimana untuk anda meletakkan status 'solo' itu sebagai satu peluang baru dan bukannya sebagai hukuman?

Jadi apa yang anda perlu buat ialah dengan menerima keadaan baru itu sebaiknya.

Katakan pada diri anda bahawa pasangan anda itu sudah pergi dan tidak akan kembali lagi. Memang ini satu proses yang amat menyakitkan namun tanamkan dalam diri bahawa anda akan sembuh jua akhirnya.

Seterusnya apa yang anda boleh lakukan ialah bersembang dengan rakan-rakan anda tentang bekas pasangan anda.

Katalah apa sahaja tentang si dia pada kawan anda hingga anda tiada apa lagi hendak diperkatakan tentang dirinya.

Lama kelamaan anda akan sedar bahawa anda semakin boleh menerima kenyataan anda ditinggalkan kerana anda semakin bosan bercakap mengenainya.

Memang tidak dapat dinafikan bercakap lebih baik daripada memendam rasa. Bila kita meluahkan kepedihan hati yang dilalui kita akan sedar bahawa kita akan mendapat kekuatan sekali gus memulih kembali perasaan kita sendiri.

Dalam pada itu anda haruslah tidak mengabaikan keperluan diri. Pastikan anda ada rakan yang boleh menemani menikmati makanan yang sedap di restoran yang tenang, boleh ke spa, mencuba urutan aroma terapi untuk merehatkan minda dan diri.

Cara lain boleh juga mencuba senaman kerana ini boleh menaikkan mood kita. Senaman membantu merembeskan hormon endorfin ke otak dan juga menghantar mesej penting ke otak bahawa kita menjaga dan menyayangi tubuh ini.

Tapi situasi di atas memang boleh diaplikasi kepada wanita yang kecewa, bagaimana pula dengan lelaki yang ditinggalkan?

Golongan lelaki jarang mahu meluahkan kesedihan yang mereka alami, bila mereka dilanda kesedihan, pasti makin sakit dibuatnya.

Ada lelaki yang memilih rokok dan alkohol untuk melupakan kesedihan itu, pada hal ia salah sama sekali kerana tindakan itu hanya akan mendatangkan kemudaratan pada tubuh dan minda.

Rasa 'dibuang' memanglah amat teruk dan anda tidak mampu mengelaknya. Namun kehidupan adalah satu anugerah dan ia akan menjadi semakin baik, percayalah

Susunan NOOR FAZRINA KAMAL

2 comments:

  1. salam.......... masih ada yang rindu

    ReplyDelete
  2. Saya pernah dibuang oleh keluarga sendiri, dan kini kehidupan saya lebih baik kerana Allah telah menggantikannya dgn yang lebih sempurna untuk saya, alhamdulillah..

    ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...