terima kasih buat kalian semua..

Saturday, November 19, 2011

Dilema isteri kedua.........


SETIAP wanita mahu bergelar isteri. Bahagia sebagai satu-satunya isteri ternyata berbeza jika dibandingkan kebahagiaan menjadi isteri kedua, ketiga atau keempat.
Kebanyakan wanita juga tidak rela berpoligami dan ada yang sanggup meminta cerai, asalkan bebas daripada hidup bermadu untuk mengelak haknya dikongsi, bermasam muka dan berperang sesama isteri lain. Dalam situasi lain, ada suami berjaya mendamaikan kesemua isteri yang dikahwini dan mampu hidup bahagia dengan saling hormat-menghormati.
Banyak juga kes, lelaki berkahwin lagi tanpa pengetahuan isteri atas alasan tersendiri. Bagi wanita yang dikahwini itu pula, rela berkongsi suami dan sedia berkompromi dalam segala hal termasuk menjadi isteri hanya pada waktu siang.

Malah dalam kes ini, wanita dan lelaki berkenaan tidak mendedahkan cerita perkahwinan itu kepada pengetahuan umum dan masing-masing saling memahami dan mengetahui mengenai kedudukan masing-masing.

Justeru, isteri kedua yang dikahwini tanpa pengetahuan isteri pertama akan sentiasa makan hati dan kehidupan seperti masa bersama suami terpaksa dibahagi-bahagi. Ada juga isteri yang mengakui hidup bagaikan tidak bersuami apabila suami pulang ke rumah isteri pertama malah lebih sengsara apabila tidak lagi diendahkan.

Ini diakui seorang setiausaha Juliza (bukan nama sebenar) yang berkahwin dengan suami orang, sejak lebih 10 tahun lalu, walaupun bahagia pada dua dan tiga tahun pertama, namun ia tidak berpanjangan apabila suaminya lebih memberi perhatian kepada keluarga isteri pertama.
“Suami ‘menyimpan’ saya selama beberapa tahun daripada pengetahuan isteri pertama dan keluarganya bimbang berlaku perkara tidak diingini. Saya yang memendam rasa, selalu fikiran tidak keruan sebab jarang bertemu suami. Setiap kali tiada, saya kebosanan dan rasa seperti tidak bersuami.

“Walaupun pada awalnya kami sama-sama bersetuju tidak memaklumkan mengenai perkahwinan kepada pengetahuan umum, tetapi saya sudah mula bosan sampai bila perkara ini ingin disorokkan dari pengetahuan luar. Apatah lagi jika ada majlis keraian, suami akan hanya membawa isteri pertamanya manakala saya tidak dapat mendedahkan siapa suami,” katanya ketika ditemui baru-baru ini untuk berkongsi cerita,” katanya.

Juliza yang berkulit sawo matang, menjelaskan saat paling sedih setiap kali menjelang raya, suami tidak dapat beraya bersama kerana perlu pulang ke kampungnya.

Selepas hidup bagaikan tidak menentu, akhirnya suami akur, memperkenalkan Juliza kepada keluarganya sebagai isteri kedua.

“Isteri pertama terpaksa pasrah dengan apa yang berlaku namun keluarga mentua saya tidak dapat menerima malah saya sering diherdik dan dipinggirkan,” katanya.

Justeru, Juliza berpesan kepada wanita lain supaya tidak terjebak dengan cinta suami orang kerana bukan senang nak berkongsi kasih dan mungkin gagal menemui kebahagiaan seperti diharapkan.

Sementara itu, pelajar kolej swasta menjadi isteri kedua kepada seorang lelaki kacukan Arab, Rita (bukan nama sebenar) ketika ini selesa dengan cara kehidupan sebagai isteri kedua.

Suami yang bertugas jauh di luar ibu kota, selalunya akan pulang beberapa hari lebih awal setiap kali cuti bermula. Ketika itu, suami yang dipanggil Abang akan meluangkan masa bersama Rita sebelum pulang ke rumah isteri pertama.

Namun, Rita tidak begitu tertekan kerana masa banyak dihabiskan di kolej dan meluangkan masa dengan rakan.

Rita menjelaskan, suaminya memiliki empat cahaya mata berusia antara empat hingga 12 tahun kerana bimbang dan risau diketahui hubungan mereka, perkahwinan mereka dirahsiakan, cuma segelintir ahli keluarga terdekat diberitahu.

“Perkahwinan mereka berjalan lancar. Malah, setiap kali ingin pulang ke kampung, suami akan menghantar saya,” katanya.

Mungkin kedudukan Rita sebagai isteri kedua agak selamat apabila suaminya sering mengadu kehidupannya dengan isteri pertama tidak begitu bahagia, kurang bersosial, tidak pandai menjaga hatinya serta melayan ibu bapanya.

Diakui suami, meskipun Rita masih belajar, tetapi mampu melaksanakan tanggungjawab sebagai isteri termasuk memasak dan lebih bijak bergaul dengan keluarga mentua.

Selepas lebih tiga tahun, hubungan Rita dan suaminya masih dirahsiakan daripada pengetahuan umum.

“Saya selalu berdoa supaya tidak berhadapan dengan masalah dalam rumah tangga. Setakat ini, saya bahagia dengan cara kami. Saya tidak kesal walaupun berkongsi suami,” katanya.

Oleh Hidayah Mohammad


3 comments:

  1. Patutnya pandai cari pandai tanggung.tak yah serik

    ReplyDelete
  2. X kena dibatang hidung sendiri mmg boleh ckp mcm tu. Jodoh dtangan tuhan.. dugaan manusia lain2. Muhasabah diri dan dekatkan diri dgn Allah swt. Insyallah dipermudahkan. Jgn terlalu cepat mencemuh. Dan yg diduga, siapa kita dimata manusia x penting. Yg penting siapa kita dimata Allah swt. Wallahualam

    ReplyDelete

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...