terima kasih buat kalian semua..

Tuesday, November 29, 2011

Hanya "khunsa musykil" diharuskan tukar jantina..


Cadangan penganjuran program Seksualiti Malaysia 2011 pada 1 hingga 13 November lalu adalah satu lagi percubaan memperjuangkan hak golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) di negara ini.

Alhamdulillah, penganjurnya setuju menghentikan program itu berikutan kecaman dan bantahan meluas pelbagai pihak termasuk wakil-wakil agama.

Bagaimanapun penganjur yang terdiri daripada 20 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan individu tetap mempertahankan tindakan mereka untuk memperjuangkan hak golongan LGBT di negara ini yang dianggap hak manusia sejagat.

Ini menjadi satu lagi cabaran yang perlu ditangani oleh umat Islam khususnya dan orang yang bernaluri fitrah atau normal. Sebab utama, ia bertentang dengan agama dan moral kemanusiaan.

Allah SWT yang Maha Kuasa dan Bijaksana menciptakan alam ini berpasang-pasangan. Siang pasangannya malam, tanah subur lawannya tandus dan lelaki pasangannya wanita.

Antara tujuan perkahwinan adalah memberi ketenangan kepada pasangan suami isteri dan seterusnya berkembang biaknya umat manusia di muka bumi ini.

Ini dijelaskan menerusi al-Quran yang bermaksud: Dan di antara tanda-tanda kebesaran Allah itu bahawa Dia jadikan bagi kamu pasangan hidup agar kamu mendapatkan ketenangan bersamanya. Kemudian Allah ciptakan di antara kamu berdua mawaddah dan rahmah. (al-Rum: 21)

Kita maklum tentang kewujudan segelintir kecil golongan manusia yang diciptakan Allah SWT yang mempunyai permasalahan kecelaruan identiti gender kerana faktor biologikal, penderaan-penderaan fizikal, seksual, psikologi, emosi dan mental atau faktor-faktor persekitaran yang lain.

Namun, Islam telah menyediakan garis panduan yang seimbang dan sejahtera untuk mengurus dan mengatasi kecelaruan ini.

Justeru, mana-mana gerakan yang memperjuangkan LGBT terutama untuk diterima sebagai hak manusia sejagat adalah bertentangan dengan Islam.

Ahli Panel Kajian Syariah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri berkata, Islam hanya mengharuskan pembedahan jantina bagi mereka yang dilahirkan khunsa musykil.

Ini selaras dengan keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam Kali ke-25 pada 13 Disember 1989.

Khunsa musykil adalah manusia yang dilahirkan dengan dua alat kelamin lelaki dan perempuan. Diharuskan pembedahan bagi mengekalkan salah satu alat jantina yang benar-benar berfungsi mengikut keadaan yang sesuai.

Khunsa wadhih pula adalah mereka yang nyata mempunyai tanda-tanda kelelakian atau keperempuanan dan dapat dibezakan jantinanya semasa bayi.

Jantina dikenal pasti dengan jelas berdasarkan alat mana yang lebih dominan berbanding yang kurang berfungsi. (al-Mughni oleh Ibn qudamah 7/114-115)

Kata Dr. Zulkifli, pertukaran jantina mereka yang bukan khunsa musykil sama ada lelaki kepada perempuan atau sebaliknya melalui pembedahan adalah haram di sisi syarak.

"Perlu kita ingat, orang yang dilahirkan lelaki hukumnya tetap lelaki walaupun dia berjaya menukar jantina melalui pembedahan. Begitulah sebaliknya bagi perempuan yang menukar jantina," tegas beliau.

Oleh Mohd. Radzi Mohd. Zin

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...