terima kasih buat kalian semua..

Wednesday, November 16, 2011

Haramkan sedut lemak di salun !!!


Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan mengharamkan rawatan menyedut lemak, mengempiskan perut, pembedahan sekitar mata dan suntikan botox di pusat-pusat kecantikan bagi mengelak kemudaratan kepada pelanggan termasuk kehilangan nyawa.

Presidennya, S.M. Mohamed Idris berkata, penggunaan anestetik dalam rawatan di pusat kecantikan boleh diragui kerana premis berkenaan tidak dilesenkan sebagai klinik atau hospital perubatan.

“CAP juga menggesa Kementerian Kesihatan supaya meneliti segala prosedur yang dijalankan oleh salun kecantikan yang kelihatan lari daripada skop kepakaran sebenar.

“Salun ini tidak dilesenkan sebagai klinik atau hospital perubatan dan seharusnya terdapat had terhadap apa yang dibenarkan untuk diteruskan di pusat-pusat seperti ini.

“Prosedur seperti menyedut lemak, mengempiskan perut, pembedahan sekitar mata, suntikan botox dan lain-lain pembedahan atau yang melibatkan bahan kimia bahaya atau anestetik di salun kecantikan perlu diharamkan oleh Kementerian Kesihatan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Mengenai cadangan Kementerian Kesihatan untuk memperkenalkan garis panduan bagi industri kecantikan, beliau memberitahu, ia tidak memadai.

Ini kerana, jelas beliau, garis panduan sering tidak dapat mengawal dengan berkesan.

Sebagai ganti, tambahnya, kementerian perlu menggubal undang-undang yang boleh memberi kuasa kepada mereka untuk mendakwa pengusaha salun yang cuai sehingga mendatangkan kemudaratan terhadap pelanggan.

“Jika terdapat hanya garis panduan, pengguna perlu mengambil tindakan undang-undang atau membawa kes mereka kepada Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) dan hanya mendapat ganti rugi kewangan sahaja.

“Tambahan pula, TTPM tidak mempunyai kuasa untuk mendakwa salun yang melakukan kesalahan. Adalah tidak munasabah untuk membebankan pengguna bagi masalah yang disebabkan oleh salun kecantikan,” ujarnya.

Oleh ZABRY MOHAMAD

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...