terima kasih buat kalian semua..

Thursday, November 10, 2011

Lima kanak-kanak hilang dalam sehari di pusat membeli belah...


"SAYA sanggup beri apa saja hatta nyawa saya sekali pun untuk mendapatkan kembali anak saya yang hilang."

Tragedi yang berlaku kira-kira enam tahun lalu menjadi memori yang pasti tidak akan dilupakan sepanjang hayat Zarina Yusof, 37, apabila anak ketiganya, Farhan Ikmal, yang ketika itu berusia tiga tahun hilang dari pandangannya.

"Bayangkan ketika itu kami berkunjung ke sebuah ekspo antarabangsa di Serdang. Jumlah pengunjungnya memang amat ramai, tempatnya pula terbuka dan Farhan hilang ketika kami sekeluarga sedang bersiar-siar melihat pelbagai jualan pada hari itu," cerita Zarina mengimbas memori yang disifatkan paling mengerikan pernah berlaku pada dirinya.

Ketika itu mereka sekeluarga ralit melihat pameran yang diadakan di ruang pameran dan tiba-tiba Farhan hilang daripada pegangan.

"Umur Farhan baru tiga tahun, dia merupakan anak keempat daripada enam beradik. Lemah lutut saya, mati akal tak tahu macam mana hendak mencarinya memandangkan ekspo itu terlalu besar.

"Waktu itu rasanya seperti mahu tercabut nyawa kerana teramat bimbang tidak bertemu dengan anak saya lagi," jelas Zarina yang masih lagi trauma apabila mengimbas kejadian tersebut.

Dalam keadaan cemas, bantuan pengawal keselamatan diminta serentak dengan pengumuman melalui sistem pembesar suara.

Lebih tiga jam usaha tersebut diteruskan namun Farhan masih gagal ditemui.

"Memang saya amat panik, namun Alhamdulillah akhirnya Farhan ditemui seorang pengawal keselamatan yang terus membawanya ke khemah urus setia.

"Menurut pengawal tersebut, Farhan terpinga-pinga pada satu pameran binatang. Peliknya dia tidak menangis, cuma ketakutan kerana tiada ahli keluarga bersamanya. Apa pun saya amat bersyukur dan mengambil iktibar atas kejadian tersebut," jelas Zarina lagi.

Pasti ramai yang mempunyai kisah tersendiri tentang anak hilang.

Tidak kiralah hilang seminit atau beberapa jam, impak paniknya tetap sama terutama bagi ibu bapa yang menghadapinya.

Nama kanak-kanak hilang yang dipaparkan di media seperti Nurin Jazlin, Sharlinie, Lee Xin Rue, Adam Shah dan ramai lagi adalah antara kisah sedih yang kalau boleh tidak mahu lagi kita dengar dan baca.

Memang sedih kehilangan cahaya mata namun apakah iktibar yang boleh diambil dari kisah segelintir kanak-kanak ini.

Ini hanya satu kisah di sebalik beribu-ribu kisah kanak-kanak hilang di negara ini.

Cuai! mungkin perkataan paling mudah dituding pada ibu bapa yang kehilangan anak di pusat membeli belah.

Namun hakikatnya sebagai manusia biasa, insiden sedemikian memang kadang kala sukar dielak. Dalam keadaan orang terlalu ramai dan membawa anak ramai pula, ibu bapa boleh terlepas pandang, biar pun antara suami dan isteri itu saling memerhatikan pergerakan anak mereka.

Tinjauan ke sebuah pusat beli-belah terkemuka di Kuala Lumpur, baru-baru ini, seorang pegawai khidmat pelanggan yang hanya ingin dikenali sebagai Suhana Shahril, berkata dalam sehari sekurang-kurangnya lima kali pengumuman mengenai kes kehilangan anak ketika membeli-belah dibuat, khususnya di hujung minggu.

Katanya, antara sebab bukan saja ibu bapa leka malah kerana anak juga ralit melihat barangan menarik terutama di bahagian mainan hingga tidak sedar ibu bapa sudah bergerak jauh.

"Selalunya kami mempunyai pengawal keselamatan yang akan meronda. Kalau kami dapati anak kecil berkeliaran sendirian, menangis dan sebagainya, kami bawa mereka ke bahagian khidmat pelanggan untuk membuat pengumuman," jelas Suhana lagi.

Kejadian kanak-kanak hilang ketika bersama ibu bapa membeli-belah, kes terpencil tetapi perlu diambil serius.

Beberapa tahun lalu, kita pernah digemparkan dengan kehilangan Muhammad Nazrin Shamsul Ghazali atau Yin, (ketika itu berusia lima tahun) yang hilang ketika ibu bapanya membeli-belah di Kompleks membeli belah Sogo.

Yin hilang ketika bapanya mencuba pakaian di bilik persalinan dan ibu pula mengawasi adiknya. Yin dijumpai selepas dua minggu dan sepanjang kehilangannya itu, dia dipelihara keluarga pasangan Myanmar.

Akhbar tempatan juga pernah melaporkan bahawa secara purata 3.5 kes kanak-kanak hilang dilaporkan sehari pada tahun 2008 dan hampir 80 peratus kes tersebut membabitkan kanak-kanak perempuan.

Untuk tahun 2011 pula purata itu meningkat kepada empat kanak-kanak hilang sehari. Angka ini sudah tentu bukan sedikit kerana ia melibatkan satu kehilangan nyawa yang bukannya boleh ditukar ganti.

Memang mana-mana ibu bapa pun pasti tidak mahu anak mereka tergolong dalam statistik tersebut.

Justeru apakah yang boleh diambil sebagai usaha untuk mengelakkan kejadian seperti itu.

Salah satunya ialah dengan memanfaatkan kecanggihan teknologi maklumat dan globalisasi.

Oleh NOOR FAZRINA KAMAL
Gambar MOHD FARIZWAN HASBULLAH dan IZHAM JAAFAR

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...