terima kasih buat kalian semua..

Thursday, November 24, 2011

Program Matrikulasi perlu transformasi !!!


FENOMENA pelajar cemerlang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) memilih untuk menyambung pengajian pada peringkat diploma di universiti tempatan menjadi lumrah sejak akhir-akhir ini. Ini berbeza dengan keadaan 10 tahun yang lalu di mana pelajar cemerlang berlumba lumba dan lebih cenderung menyambung pengajian di pusat matrikulasi yang dikendalikan sendiri universiti tempatan.

Fenomena ini dapat dilihat dengan jelas daripada penurunan bilangan calon yang memohon untuk menyambung pengajian pada peringkat matrikulasi. Tahun demi tahun, bilangannya menurun. Saya berpendapat faktor penyumbang kepada fenomena ini ialah program diploma memberi lebih jaminan kepada pelajar untuk memasuki universiti dan mendapat program yang diminati.
Ini berbeza dengan program matrikulasi di mana pelajar terpaksa bersaing semula untuk memasuki universiti dan program yang diminati. Hanya selepas tamat program matrikulasi pelajar akan tahu universiti mana dan program apa yang berjaya diikuti. Unsur ketidakpastian mengenai tempat pengajian dan program yang akan diikuti wujud di sini.
Kesan daripada fenomena ini menyebabkan terdapat keluhan mengenai kualiti lepasan matrikulasi kerana proses pengajaran dan pembelajaran tidak seperti 10 tahun yang lalu. Proses pengajaran dan pembelajaran terpaksa diubahsuai untuk dipadankan dengan tahap keupayaan pelajar yang masuk. Sebagai contoh, jika dilihat secara jujur, kualiti soalan peperiksaan matrikulasi tidak seperti dulu lagi. Soalan peperiksaan yang disediakan oleh universiti ketika program matrikulasi berada di bawah universiti jauh lebih berkualiti dan sesuai dengan peringkat pengajian. Hari ini, kualiti soalannya menurun dan kadangkala tidak sepadan dengan tahap pengajian di peringkat matrikulasi.

Kementerian Pelajaran perlu melihat isu ini dengan lebih serius dan memikirkan langkah tuntas untuk mengatasinya. Keunikan program matrikulasi perlu dicari bagi membolehkan program matrikulasi mendapat tempat semula di hati pelajar cemerlang lepasan SPM. Antara langkah yang boleh difikirkan ialah pelajar diberikan program dan universiti yang diminati ketika mereka ditawarkan tempat di matrikulasi.

Ini boleh dibuat jika perbincangan lanjut dibuat di antara Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi. Ia boleh menjadi realiti jika diusahakan bersungguh-sungguh. Penyelesaian terakhir ialah menyerahkan semula pelaksanaan program matrikulasi kepada universiti tempatan.

AMIN ALI, Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Perakaunan Universiti Utara Malaysia

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...