terima kasih buat kalian semua..

Thursday, November 24, 2011

SBP: Utamakan pelajar di luar bandar...


KEPUTUSAN Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi tahun 2011 sudah pun diumumkan dengan 46,012 pelajar mendapat keputusan cemerlang dengan 5A.

Tahniah dan syabas kepada mereka yang berjaya dan bagi pelajar yang kurang berjaya masih ada masa untuk memperbaiki diri apabila berada disekolah menengah nanti.

Adalah menjadi tradisi setiap tahun bagi setiap keluarga apabila keputusan cemerlang diperoleh anak-anak mereka begitu mengharapkan sangat untuk mendapatkan tempat di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) sedangkan lazimnya hanya lebih kurang 5,000 sahaja pelajar boleh diambil setiap tahun.

Bermakna hanya lebih kurang 10 peratus sahaja boleh menampung pelajar melanjutkan persekolahan mereka di SBP.

Untuk berlaku adil kepada semua adalah dicadangkan kenapa tidak 90 peratus daripada pelajar cemerlang dari luar bandar terutama sekali mereka yang tinggal jauh di daerah pendalaman diberikan keutamaan serta istimewaan dan 10 peratus pula untuk pelajar bandar yang miskin ditawarkan tempat.

Ini adalah kerana pelajar di bandar mempunyai kemudahan serba lengkap yang tidak menjadi masalah untuk pelajar yang sudah cemerlang ini menjadi lebih cemerlang.

Sebaliknya bagi pelajar cemerlang jauh di pedalaman mereka terpaksa berjalan kaki dan kadangkala menaiki sampan berpuluh kilometer jaraknya dari rumah ke sekolah dan wajar sekali mereka ini diberikan tempat di SBP.

PAK SYED
Seremban

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...