terima kasih buat kalian semua..

Wednesday, December 28, 2011

Skim gaji baru ditawarkan perkhidmatan awam keliru, kurang menarik !!


BEBERAPA bulan lalu, kami kakitangan awam berasa sangat gembira apabila skim gaji baru diumumkan Perdana Menteri yang membabitkan kenaikan antara tujuh peratus hingga 13 peratus berkuat kuasa 1 Januari 2012.

Andaian kami sudah pasti kakitangan kerajaan pada gred paling rendah akan menikmati kenaikan 13 peratus sementara gred paling tinggi iaitu Kumpulan Pengurusan dan Profesional akan mendapat kenaikan tujuh peratus

Namun sangkaan ini meleset apabila melihat kepada Tawaran Opsyen dikemukakan Jabatan Perkhidmatan Awam. Kami diarahkan untuk membuat opsyen dalam keadaan sangat tergesa-gesa tanpa mendapat penjelasan mengenai skim gaji baru itu daripada ketua jabatan. Apabila mendapat surat opsyen berkenaan, kami diarahkan untuk menurunkan tandatangan pada borang opsyen pada masa itu juga.
Sebagai ketua jabatan di sebuah bandar kecil di Pahang, saya agak terkejut apabila melihat skim baru itu. Kenaikan dikatakan itu hanyalah omong kosong daripada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

Sebagai contoh tawaran yang diberi kepada pegawai bawahan saya yang berada pada gred paling rendah dalam kerajaan iaitu untuk jawatan Pekerja Awam Gred R1 yang dulunya dipanggil `buruh` yang berkhidmat selama 15 tahun bergaji pokok RM1242.09 hanya mendapat kenaikan RM88 saja. Berbanding jika dihitung naik 13 peratus, beliau sepatutnya mendapat RM161.47. Sebaliknya jumlah kenaikan diperoleh itu hanya lebih kurang tujuh peratus. Begitu juga dengan kerani yang berjawatan Pembantu Tadbir Gred N17 yang sudah berkhidmat selama lebih kurang sembilan tahun bergaji pokok RM1,369.39. Beliau hanya mendapat kenaikan RM61 iaitu tidak sampai pun lima peratus. Begitu juga saya yang berada dalam kumpulan Pengurusan dan Profesional hanya mendapat tidak sampai enam peratus, walaupun diumumkan kenaikan paling rendah tujuh peratus. Saya bukan daripada kumpulan pengurusan tertinggi tetapi di Gred 41 iaitu gred yang paling rendah dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional. Pengalaman saya sebelum ini, biasanya kenaikan gaji baru ialah paling kurang 10 peratus tetapi kali ini ternyata paling rendah.

Adakah kami tersalah pandang atau ada kesilapan dalam tawaran dibuat JPA?

PEGAWAI KERAJAAN, Raub, Pahang.

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...