terima kasih buat kalian semua..

Tuesday, January 24, 2012

PLUS kena beri diskaun tol bila hiway sesak di waktu musim perayaan..


SUDAH lumrah, apabila tiba musim perayaan pengguna akan terperangkap dalam kesesakan trafik di lebuh raya.

Paling tidak pun pergerakan kenderaan akan menjadi perlahan menyebabkan pihak pengguna perlu menanggung kos minyak kenderaan yang berganda. Masa perjalanan juga biasanya menjadi dua kali ganda.

Kesesakan di Hentian Rawat dan Rehat (R&R) pula tidak dapat dibayangkan, malah biasanya untuk mencari tempat berhenti pun sukar, apa lagi untuk letak kereta dan ke tandas. Tempat duduk untuk makan juga jangan diharaplah.

Kesimpulannya ketika itu pengguna lebuh raya mengalami tekanan perasaan yang teruk, memandu secara tertekan, keletihan, lapar dan sebagainya. Dalam masa yang sama mereka membayar tol seperti biasa.

Persoalannya, apakah pengguna mendapat perkhidmatan yang sepatutnya daripada bayaran tol yang ditetapkan?

Yang pasti pihak pengurusan lebuh raya akan mengaut keuntungan berganda daripada ketidakselesaan pengguna.

Kegagalan menyediakan perkhidmatan sepatutnya oleh pihak pengurusan lebuh raya yang mengenakan caj kepada pengguna sebenarnya telah mencabuli hak pengguna.

Pihak kerajaan yang prihatin kepada rakyat perlu berbuat sesuatu terhadap perkara tersebut. Tidak ada gunanya kempen mengurangkan kemalangan, nasihat supaya pemandu berehat, dan sebagainya jika segala nasihat itu sebenarnya tidak dapat dilaksanakan akibat kesesakan yang teramat sangat di semua R&R.

Akibat daripada kegagalan melaksanakan tanggungjawab yang memuaskan kepada pembayar tol, pihak lebuh raya wajib memberikan potongan harga tol sesuai dengan kegagalannya.

TOK SYEH

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...