terima kasih buat kalian semua..

Thursday, March 8, 2012

Apa logiknya gaji pembantu rumah RM700 !!


SAYA terpanggil untuk merujuk kepada perjanjian persefahaman (MoU) penyelesaian pengambilan pembantu rumah Indonesia.

Adakah Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Kerja Malaysia khususnya dan Kementerian Sumber Manusia peka implikasi MoU tersebut kepada majoriti rakyat Malaysia yang memerlukan pembantu rumah.

Kenapa pihak kita selalu mengalah? Setakat minggu lepas hanya lima atau enam agensi yang bersetuju dengan bayaran RM4,511 untuk membawa masuk pembantu tersebut.

Apa pun saya ingin bertanya logikkah gaji ditetapkan sehingga RM700 sebulan dan majikan perlu mengemukakan butir peribadi kepada pihak di Indonesia terlebih dahulu. Sekarang siapa yang mencari kerja? Rakyat Indonesia atau majikan dari Malaysia.

Persetujuan Ketua Pengarah tersebut hanya untuk kepentingan golongan yang berada sahaja. Sedangkan yang ramai memerlukan pembantu adalah daripada golongan rakyat pertengahan. Gaji RM700 sebulan hampir sama gaji pekerja yang berkelayakan Sijil Pelajaran Malaysia.

Nampaknya, separuh gaji terpaksa diserahkan bulat-bulat kepada pembantu yang belum tentu bagus. Syarat lain, termasuk pembantu hanya buat kerja tertentu sahaja sebagaimana yang ditetapkan dalam permohonan.

Kaedah ini hanya layak bagi majikan yang kaya dan mempunyai rumah besar. Kalau setakat duduk rumah teres tiga bilik, anak satu atau dua (sudah mula sekolah), apa logik gaji RM700 sebulan?

KAMI RASA TERANIAYA
Kuala Lumpur

No comments:

Post a Comment

Harap dapat tinggalkan nama anda apabila membuat komen yer..Tak kisah la nama betul ke samaran....TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...